Y-cam Evo

5 out of 6 starsY-cam Evo 8

Velkommen til dit overvågede hjem.

Engelske Y-cam Solutions har eksisteret i godt ni år, og gennem alle årene har de haft fokus på ét kerneprodukt; overvågningskameraer til hjemmet, som almindelige mennesker kan finde ud af at installere og bruge.

Deres seneste bud på et bevægelsesstyret minikamera til boligen har fået navnet Evo, og med sin undseelige størrelse på godt 5×5 centimeter er det en diskret sag, som man kan finde plads til næsten overalt. Jeg har længe ledt efter et sådant kamera til overvågning af mit hus, når jeg er på ferie, og Evo’ens størrelse (og pris!) til trods har den faktisk et ret imponerende featureset.

Men først lidt om, hvad man får for pengene. Jeg har vedhæftet billeder af udstyret nedenfor, og kassen indeholder som vist:

• Y-cam Evo kamera (52x52x28mm)
• Magnetisk, drejelig fod
• 3 meters USB-kabel og UK/EU strømadapter
• Vægmonteringskit inkl. skruer
• Quick Start Guide

Sidstnævnte er mere eller mindre blot en henvisning til download af den universelle App (iOS eller Android), som styrer alle Y-cams kameraer, og hvorfra al konfiguration og overvågning foregår. Kameraet skal blot sættes til en strømkilde, hvorefter App’en vil guide brugeren gennem tilslutning til ens hjemmenetværk, indstilling af bevægelseszone, samt hvorvidt man ønsker mail og/eller pop-up notifikation på telefonen, når kameraet starter med at optage. Hele opsætningen er utrolig gnidningsløs og brugervenlig, og den kan klares på fem minutter, hvorefter man er i luften.

Bevægelseszonen er muligvis ikke helt selvforklarende, men kort beskrevet kan man selv definere et mindre område i kameraets synsfelt, som så er det eneste område, der opfanger bevægelse. Det er ganske smart for dem af os, der har hjemmegående husdyr, idet man så blot kan undlade at registrere bevægelse i gulvhøjde uden at skulle dreje kameraet fysisk. Det har også den fordel, at man stadig kan se hele stuen (i mit tilfælde), når man vælger at se på de lagrede filmklip eller tilslutter sig Live til kameraet.

Kameraet har en opløsning på 1280×720, og det kan optage i en 100-graders vidvinkel med 15 billeder i sekundet. Optagelse af lyd er valgfrit, og det samme er nattesynet, der registrerer bevægelser op til otte meter væk. Jeg har ikke selv haft testet nattesynet, men fra flere kanter har jeg læst, at det skulle fungere aldeles tilfredsstillende. Kronen på værket – for mig – er dog, at man med i købet får syv dages gratis, krypteret online-lagring af alle filmklip hos Y-cam, hvor man kan tilgå dem fra sin smartphone til enhver tid. Tegner man et abonnement, kan denne periode selvfølgelig forlænges og polstres med flere services, men den gratis service er nok for mig – og alle klip kan selvfølgelig hentes og gemmes lokalt, hvis behovet opstår. Da jeg hverken overvåger Guldhornene eller afholder orgier i min stue, har jeg ikke de store kvaler ved at gemme klippene online hos Y-cam, men jeg er klar over, at det kan være en dealbreaker for andre.

Jeg har nu kørt med kameraet i en lille uges tid, og grundlæggende må jeg sige, at det leverer lige akkurat, hvad det lover. Der er dog et par småfejl i App’en, som man skal være klar over, indtil Y-cam forhåbentlig får fjernet dem med et patch. Begge dele omhandler den ellers geniale bevægelseszone, og begge resulterer de i en generisk fejlmeddelelse, hvis man ikke arbejder udenom dem: For det første kan man under definitionen af sin zone meget let komme til at trække kanten udenfor kameraets synsfelt, hvorefter man ikke får lov at gemme indstillingen. Det løses heldigvis let ved at dobbelt-tappe i zonen, hvorefter kanterne rettes til automatisk, men dét tog mig lige et par minutter at finde ud af. Derudover kan man slet ikke få lov at se kameraets synsfelt under indstilling af zonen, hvis man har bedt kameraet om at optage i SD-opløsning. Jeg aner så ikke, hvorfor man i det hele taget skulle have lyst til at sætte kameraets opløsning ned, når man alligevel ikke selv opbevarer filmklippene, men løsningen er heldigvis relativt simpel, selvom det er en underlig fejl.

Den sidste feature, som jeg også finder ret smart, er muligheden for at suspendere optagelse, når ens smartphone befinder sig et bestemt sted. Det kunne eksempelvis være i nærheden af kameraet, hvor jeg altid selv oplader min telefon, når jeg er hjemme. App’en bruger telefonens GPS til at bestemme og gemme dens placering, og hver gang den så befinder sig i på den lokation, stopper optagelsen. Jeg faldt over en anden anmeldelse, der påpeger muligheden for at sætte tidsskemaer op, men det kan p.t. kun ske via Y-cams tidligere webinterface, der tilfældigvis stadig fungerer – men jeg har ikke forsket nærmere i muligheden. Jeg forestiller mig dog, at Y-cam måske implementerer det i App’en på et tidspunkt, men det er altså ikke en funktionalitet, jeg personligt savner.

Der er meget at holde af ved Evo’en; dets featureset, brugervenligheden samt hele økosystemet omkring Y-cams kamera(er). Jeg har bestemt tænkt mig at se nærmere på nogle af de udendørs løsninger, idet App’en er designet til at klare flere kameraer samtidig, og fordi opsætning og brug af både App og kamera er så intuitiv. På trods af de ovennævnte småfejl kan jeg derfor let anbefale Evo’en til folk med et samme behov for overvågning som mig.

Y-Cam Evo har en vejledende pris på 1.499 kroner og kan bl.a. købes online hos AK Computer ApS, Data Discount A/S, Greenline A/S, Randers Computer Center A/S eller hos Wupti.com A/S

5 tanker om “Y-cam Evo

  • 23. februar 2017 at 10:35
    Permalink

    Kom, meget gerne, med en opdatering af denne artikel, når du får sat endnu et kamera til.
    Går selv og ser på sikring af huset, men ét kamera er bare ikke nok.

    Svar
  • 23. februar 2017 at 10:54
    Permalink

    Spændende! Jeg har allerede en Synology NAS stående, som jo har Surveillance Station indbygget. Er der nogen, der har prøvet at arbejde med den og kan anbefale nogle kameraer til den?

    Svar
  • 23. februar 2017 at 11:58
    Permalink

    Jeg har spurgt vores disitributør, om de vil lade os teste et udendørskamera ligeså. Det håber vi, at de gerne vil lade os.

    Jeg kører også Synology, men har ikke set på Sureillancestation. Netop fordi jeg har ledt efter en helt separat løsning, der ikke kræver, at en NAS står tændt et sted. Samtidig kan tyve jo løbe med NAS’en, mens Evo’ens optagelser kun kan sletts af smartphone-ejeren 🙂

    Svar
    • 24. februar 2017 at 8:11
      Permalink

      Hvis du allerede kører Synology, forstår jeg ikke, at du søger efter en løsning, der ikke kræver en kørende NAS? Til gengæld har du en god pointe med de lokalt lagrede optagelser. Så skal man til at gemme sin NAS, hvilket sikkert involverer en eller anden form for brandfare.

      Svar
      • 24. februar 2017 at 12:35
        Permalink

        Fordi det er en gammel NAS, som både er langsom, og som jeg slukker om natten og netop gemmer væk (af fare for tyveri), når jeg er på ferie. Den er altså ikke en option som lagringsmedie til dette formål.

        Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.