Nazca vol. 1: Blades of Fate

4 out of 6 stars

I anime er det kun fantasien, der sætter grænserne i historierne. På trods af det, vil de japanske animationshuse meget hellere lave shows, der kopierer afprøvede idéer og dermed næsten garanterer indtjening fremfor at prøve at gå nye veje. Når en serie som Nazca tør bryde normen er man nødt til at respektere den alene på det grundlag.

Nazca er en TV-serie i 13 afsnit udgivet af Pioneer på fire DVD’er, hvoraf de to første allerede er udgivet og de resterende følger senere i år. Her kigger vi nærmere på den første DVD med de første tre episoder.

Kyoji er en almindelig japansk gymnasieelev, der dyrker Kendo i sin fritid. Under en kendoturnering ændrer Kyojis verden sig radikalt: Han ser sin lærer Tate forvandle sig til en inca-kriger i få sekunder og levere et lammende slag til sin modstander. Det viser sig, at Inca-riget blev udslettet af en katastrofe for 500 år siden, men krigernes og præsternes sjæle levede videre for nu at blive genfødt i en række personer koncentreret på en japansk skole. Venner bliver til fjender i kampen om et energivåben på niveau med Akira-projektet.

Historien kunne være fortalt ganske traditionelt som en ren inca-fortælling, men de dobbelte karakterer, der frit kan skifte mellem deres japanske og deres inca-personlighed, medvirker til at give showet et frisk pust af den eftertragtede originalitet og dermed uforudsigelighed.

Historien går trægt i starten, hvor tiden bruges på at introducere et hav af karakterer og deres indbyrdes forhold, som der så vendes op og ned på efterhånden som deres inca-inkarnationer vækkes til live. I episode 3 begynder handlingen at tage føringen; der sker mange mystiske ting, grænserne mellem det fysiske og åndelige plan udviskes og gennem flashbacks løftes sløret langsomt for showets kerneplot, der er mere veludtænkt end jeg havde regnet med.

Nazca kræver opmærksomhed for at man kan følge med. I de to første episoder bliver vi introduceret for ikke mindre end 10 personer og da de fleste af dem også har Inca-personligheder med andre navne og udseender kan man hurtigt tabe tråden. Jeg måtte starte forfra bevæbnet med papir og blyant for at kunne følge med (som en ekstra lille Geek Service, har jeg inkluderet et link til persongalleriet i bunden af anmeldelsen). Plottet er heller ikke helt uden komplikationer: Det foregår i Peru og Japan i fortid og nutid og nogle af karaktererne er i stand til at være flere steder på en gang.

Udover den utraditionelle handling er der også mange andre originale ting ved Nazca. Karakterdesignet er en dejlig detour fra underkop-øjne og man er gået meget op i deres påklædning (især inka-versionernes tøj er spændende). Animationen er lav-budget, men alligevel er der blevet plads til nye billedkompositioner der leger med vinkler, farver og lys. Man har tilmed forsøgt sig med noget CGI, men det er til gengæld horribelt dårligt lavet

Historien lyder som en forfærdelig gang rod med dobbelte tidslinier og dobbelte personer – men det er en god historie og karaktererne er suveræne og alsidige med masser af dybde, kompleksitet og skumle fortider. Nazca er ikke noget man lige sætter sig ned og slapper af til. Du skal have hjernen slået til, men så er det også en spændende oplevelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.