Ranma 1/2 OVA Box Set

4 out of 6 stars

Tilbage i 1987 startede Rumiko Takahashi en komedieserie i Shonen Sunday om ung kærlighed og karate. Takahashi er senere blevet verdens populæreste kvindelige tegner og serien, Ranma, der først sluttede i 1996 er en af de mest læste manga i verden. Udgivelserne fra Shonen Sunday er samlet i – hold fast – 38 bind, hvoraf de 14 foreløbig er udgivet i vesten.

Ranma Saotome var en ganske almindelig 16-årig knægt med sort bælte i karate. Under en træningstur i Kina sammen med sin far, falder de begge i nogle forbandede søer med skæbnesvangre følger: Kommer de i kontakt med koldt vand ændrer de form. Hælder man varmt vand på dem, ændrer de sig tilbage igen. Ranmas far bliver til en stor, fed Panda og Ranma selv bliver til en ekstremt veldrejet rødhåret pige.

Det er et simpelt men uhyre originalt plotdevice, som Takahasi formår at holde fuldt tryk på i serien ved at placere Ranma og far i Nerima, Tokyo, hvor de rykker ind hos Soun Tendo og hans tre døtre. Soun ejer “The Tendo Dojo of Indescriminate Grappling”, hvor vores karakterer træner den specielle “Anything Goes Martial Arts”-stil, der ligger til grund for meget af seriens humor. En af Suons døtre, Akane, bliver selvfølgelig forelsket i Ranma. Hun er selv en tomboy, slåsser med alle, synes drenge er dumme og passer dermed perfekt sammen med Ranma. I skolen bliver Kuno forelsket i Ranmas pigeudgave, og han er samtidig forelsket i Akane. Ligesom dén trekantskombination er ved at tabe damp, møder karakterer fra Ranmas fortid op og forelsker sig i enten Ranma, Akane eller hinanden. Altimens slås hele banden på livet løs – de fleste sætninger tegnsættes med knytnæveslag og man ser jævnligt Akane sende en forsmået tilbeder flyvende henover byens tage.

Det eneste problem med Ranma-serien er, at den bliver helt enormt repetitiv efter 4-5 bind. Takahashi er øjensynligt løbet tør for idéer og holder maskinen kørende ved at introducere nye karakterer til at gentage gammel handling. Misforstå mig ikke – bind 1 er essentielt i enhver anime og manga-interesserets samling. Bind 2-5 er rare at have og byder på lidt nyt hist og her. De resterende bind anbefales kun til die-hard fans.

Nu har Viz Video og Pioneer beriget verden med denne Ranma OVA Box, 3 DVD’er med ialt 12 episoder på en samlet længde af 6½ time. Boksen er faktisk en kompilation af OVA 1-6, Special OVA 1-2, Super OVA 1-3 og Movie 3. De fleste af historierne er animerede episoder af mangaen, og enkelte er originale historier.

Da episoderne dykker lige midt ned i Ranma-universet er det dermed givet, at man skal have læst i hvert fald det første bind for overhovedet at fatte, hvad der foregår og helst de første 10 bind for at kunne genkende seriens veritable mylder af karakterer.

Alle karaktererne er der, og de opfører sig meget tro til Takahashis manga. Stregen ligger ligeledes så tæt op ad Takahashis at man ofte tror hun har været involveret i animationen. Den største overraskelse er at høre dem tale – Drenge-Ranma og Ryoga har lidt for voksne stemmer, men ellers passer de rigtig godt til mine forestillinger. Handlingsmæssigt følger den stilen fra mangaen, dog gøres der lidt mere ud af Ranmas og Akanes forhold end vi ser i mangaen. Dejligt med et frisk pust på den front.

Boksens episoder er enkeltstående (et par handlingsforløb strækker sig dog over to episoder), men selvom der ikke er en rød tråd (som f.eks. i Tenchi OVA’en) til at binde historierne sammen, er der udvist stor originalitet i de fleste af dem og der er masser at grine af undervejs, hvilket er hvad Ranma i virkeligheden går ud på. Manuskriptet er af Ryota Yamaguchi, der også er medforfatter på den meget lovende Cowboy Bebop.

Produktionen er godt skruet sammen; animationen er farverig og dejlig, stemmerne passer godt på karaktererne (Ranmas pigeside leveres af Megumi Hayashibara), lydeffekterne er en aktiv del af komikken og understreger den japanske sit-com stil og DVD-overførselen er i topklasse.

Den tredie skive i boksen indeholder en del ekstra features: Openings og Endings uden tekster for alle 12 episoder, som er rart da teksterne normalt fylder næsten hele skærmen og der foregår en del animation bag dem, man ellers ikke kan se. Der er gode karakterprofiler af alle hovedkarakterer man møder i episoderne (man glemmer unægteligt nogle af dem fra mangaen – f.eks. voodoo-luskeren Gosunkugi), en grundplan af Tendo-huset (ikke så gennemført som den i Tenchi OVA’en, men man får en god fornemmelse af huset. Jeg ved ikke helt hvorfor jeg er pjattet med den slags – måske fordi seriens univers bliver mere virkeliggjort), et tekst-interview med Takahashi og en komplet cast & crew sektion.

Er man Ranma-freak vil man med stor sandsynlighed elske denne boks. Personligt er jeg lidt vaklende på hele Ranma-konceptet: Jeg kan godt lide karaktererne, historierne er skægge og det er en genial sit-com. På den anden side kunne jeg godt tænke mig at der skete lidt mere udvikling i historien – Ranma og Akane måtte gerne finde sammen, så vi kunne komme videre.

Holder du af Ranma, så skaf den her boks. Hvis du aldrig har læst mangaen og heller ikke har lyst til at bruge penge på papirting i denne e-tidsalder, så vent på Ranma TV-serien. Den genfortæller historien fra begyndelsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.