Kino’s Journey

5 out of 6 stars
Kino er en ung pige, der rejser rundt og besøger forskellige lande og riger på sin motorcykel. Sådan kan Kino’s Journey beskrives meget kort og præcist, men der skal meget mere til for at formidle hvor smukt dette værk er.

På overfladen er det blot en samling skæve anekdoter fra Kinos passage igennem de sære europa-agtige lande, hvor hun møder en nation af ensomme tankelæsere, et folk uden traditioner, et land styret af præsteprofetier, en by druknet i sorg og en bande slavehandlere.

Som man kan se, er det bestemt ikke småting, Kino oplever. Men blot at beskrive Kinos rejse kommer heller ikke i nærheden af, hvad Kino’s Journey er. For under overfladen sker der en masse ting, der får os til at reflektere over den verden, vi selv lever i, og den måde vi selv opfører os på. Kino’s Journey er en samling vaskeægte moderne eventyr med dybtliggende pointer, man kan ruminere over i dagevis og fortolke på kryds og tværs. Det er intet mindre end et lille, overset mesterværk, der langsomt folder sig ud som en smuk blomst i morgensolen.

Meget af serien foregår som dialog mellem Kino og hendes motorcykel Hermes. Hermes er ikke den hurtigeste knallert på havnen, men den stiller de rigtige spørgsmål, der får både Kino og seeren til at tænke dybt over tingene. Kino selv ligner mest af alt en dreng, og hun taler altid med samme rolige, monotone og uaffekterede stemme, ligemeget hvilken situation hun befinder sig i. Hendes baggrund er et dybt mysterium, som der kun vagt bliver hintet til på skivens tre første episoder – man får flere gange associationer til Serial Experiments Lain. Den fjerde og sidste hopper så direkte ned i hendes historie, og man sidder mildest talt med åben mund og opspilede øjne efterhånden som historien spiller sig ud.

Kino’s Journey er legende let fortalt, og man forundres ofte over, hvor godt den egentlig er skruet sammen, og hvor dybt de kære forfattere har tænkt tingene igennem. Det er som et kunstværk af bløde og rene linier men stor kompleksitet, et værk af en type man kun sjældent får lov til at stifte bekendtskab med.

Kino’s Journey er baseret på en roman af den i anime-sammenhæng ukendte Keiichi Sigsawa, hvis hobby er at rejse rundt på motorcykel. En passion, der er meget synlig i serien. Instruktøren er ingen andre end Ryutaro Nakamura, der også var instruktør på Serial Experiments Lain og hans umiskendelige præg er at finde overalt her. Bag manuskriptet står den geniale Sadayuki Murai, der har lavet nogle fænomenale manuskripter igennem tiden: Alien Nine, Boogiepop Phantom, Cowboy Bebop, Millennium Actress og Perfect Blue. Det er de helt tunge drenge, der står bag Kino’s Journey, og det mærkes tydeligt i dette stykke fortællekunst i mesterklassen. Stilen er blid og nænsom, animeret med blød farvelægning og simple billeder – i skarp kontrast til nogle af de frygtelige og grusomme ting, der sker. Kino’s Journey er anderledes – ikke bombastisk og larmende anderledes, men anderledes på et dybt og interessant plan.

Dvd’en kommer fra Sandrew-Metronomes nye anime-label Studio Animé, og kvikke læsere vil måske huske tidligere harcelleringer over deres udgivelser. Men den her fortjener virkelig ros! Billedet er flot, og de dæmpede farver er fint gengivet. Der er stadig interlaceproblemer, men ikke noget at hidse sig op over denne gang. Underteksterne er imponerende gode – timingen sidder lige i skabet, og oversættelsen er noget nær perfekt. Det er virkelig vigtigt for en serie, der er så dialog-intensiv som denne, og på intet tidspunkt følte jeg at underteksterne var utilstrækkelige. Dialog er tydeligt markeret og ordvalget er dejligt modent. Det er tydeligt, at der har været en professionel oversætter og tekster på opgaven, og det er dejligt at se anime med så gode danske undertekster. Godt gået, Studio Animé – I kan jo godt, når det kommer til stykket!

Kino’s Journey er en sublim overraskelse. Coveret røber intet om dybden i værket, og teksten bag på boksen er de sædvanlige floskler. Men når dvd’en er i maskinen og første episode toner frem på skærmen, kan man godt forberede sig på en rejse ind i en anden virkelighed, hvor intet er som man forventer, hvor man får fortalt fantastiske hitorier og hvor en mystisk ung pige og hendes motorcykel er i midten af det hele. Studio Animé fortjener en pris for at udgive den her på dansk, og hvis du er glad for de alternative serier, må du i hvert fald ikke gå glip af den her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.