Pebble Smartwatch

4 out of 6 stars
Lad telefonen blive i lommen.

En gruppe nørder besluttede sig for at lave et ur, der kunne kommunikere med en smartphone og vise diverse relevante informationer direkte i uret – indkomne SMS’er, caller-id osv. Idéen var solid nok, men det er notorisk svært at finde investorer til hardwareprojekter, så gruppen gik på Kickstarter og bad om $100.000 fra investeringsvillige privatpersoner som dig og mig.

Kickstarter er en hjemmeside, hvor folk kan pitche et projekt og få almindelige folk til at skyde penge i sagen. Backers, som mini-investorerne hedder, får forskellige fordele ved at investere; i Pebbles tilfælde kunne man få uret til $115 mod normalt $150, så den deal sprang jeg på.

Det gjorde mange andre også, og Pebble endte med at få over 10 millioner dollars i kisten, og er til dato det højst betalte projekt på Kickstarter. Behovet er klart, og med rygter om at både Apple og Microsoft er ved at melde sig på smartwatch-banen, bliver det en spændende tid at følge.

Uret kommer i en flad papæske, hvor der kun ligger uret, et USB-ladekabel (med proprietært stik, smid det ikke væk!) og et enkelt stykke papir, der forklarer hvordan uret lades op og tændes. Resten af instruktionerne findes på getpebble.com i et let og overskueligt format.

Selve uret er noget mindre, end jeg havde forestillet mig ud fra billederne på deres hjemmeside, hvilket kun er en positiv overraskelse. Uret er meget let, bygget helt i plastic med en blød gummirem, og det føles virkelig behageligt at have på; i en grad, hvor man slet ikke tænker over det efter kort tid.

Kvaliteten af uret er lidt plasticagtig. Man kan godt mærke, at der ikke er skudt milliarder i R&D på produktet, og at man som kickstarter backer nok nærmere er en del af en udviklingscyklus fremfor slutforbruger. Dermed ikke sagt, at uret er af dårlig kvalitet, og indtil videre har jeg ikke haft problemer med hardwaren. Det vil på den anden side heller ikke undre mig, hvis skidtet får ridser i plasticskærmen eller udvikler andre slitage-baserede defekter indenfor det første års brug.

Skærmen er en sort/hvid ePaper LCD, og den ses klart og tydeligt selv i direkte solskin, hvilket Pebble vinder virkelig mange point på i min bog. Man kunne frygte at opdateringshastigheden på ePaper-skærmen ville være sløv ligesom på Kindle, men det er bestemt ikke tilfældet her. I mørke kan man aktivere baggrundsbelysningen ved at trykke på en af urets fire knapper eller blot give et hurtigt ryst med håndledet, som så opfanges af urets accelerometer og lyset tændes.

Batterilevetiden er heller ikke dum – en fuld ladning giver 4-5 dages brug.

Alene som ur er Pebble faktisk ret cool, for man kan downloade en masse urskiver fra f.eks. mypebblefaces.com og helt sikkert finde en, der passer til humøret. Personligt bruger jeg Big Time (yderst til højre på billedet), som har vist sig ganske effektiv i overskuelighed og tilmed affødt en del kommentarer i retning af “sejt ur!”

Og nu til det “smarte” i “smart watch”.

Uret parres med telefonen via Bluetooth, og på iPhone er det ganske simpelt at sætte i værk. Jeg har ingen Android-telefon, så den side af Pebble kan jeg desværre ikke teste. Der har været lidt knas med batterilevetid og Bluetooth-parring på iPhone, men det lader til at de værste krøller er glattet ud ved seneste firmware-opdatering af uret.

Når uret er parret med telefonen og inden for bluetooth-rækkevidde – man lærer hurtigt at have telefonen med sig, når man går fra skrivebordet – er det i stand til at vise diverse oplysninger fra telefonen og interagere med telefonen. Hvis nogen ringer, står navnet i urets display, og man kan endda trykke på en knap for at svare. Man kan dog ikke tale gennem uret, men så ville man også ligne en komplet idiot. Hører man musik på telefonen, kan man se oplysninger om sangen på uret, og man kan også hoppe til næste eller forrige sang via urets knapper.

SMS’er og iMessages bliver også vist i telefonen, men kun den seneste. Modtager man et par stykker i rap, må man trække telefonen op af lommen for at bladre igennem dem.

Alle disse beskeder bliver serveret sammen med en vibration fra uret. Dét er også en meget kærkommen detalje, for selvom telefonen vibrerer ganske kraftigt, sker det utallige gange, at jeg ikke mærker det, når den ligger i lommen. Hidtil har jeg ikke overset en eneste vibration fra Pebble, da uret altid er i direkte kontakt med håndleddet.

En anden, og helt uforudset, fordel ved Pebble er, at man ikke konstant har behov for at trække telefonen op af lommen for at se, hvad der nu er sket. Det irriterer mig at gå til møde eller på café, og se at folk som det første lægger deres telefon frem på bordet og løbende tjekker beskeder under mødet. Det er uacceptabel opførsel i min bog, og jeg kan nu selv undgå det ved blot at kigge diskret på uret fra tid til anden.

Pebble-folkene lovede et SDK klar ved urets udgivelse, og man kan se eksempler på forskellige apps på deres hjemmeside. Grundet firmaets lille størrelse, har de dog koncentreret sig om at få konstrueret og udsendt urene, og først nu er de gået alvorligt i krig med SDK’et. Det betyder, at app-udviklerne ikke er med på ræset endnu, og i skrivende stund er der kun én app til uret, RunKeeper, og man ellers må nøjes med den funktionalitet, der er indbygget.

Når Pebble viser klokken, ser det smart og futuristisk ud. Når der tikker en besked ind, ligner Pebble pludselig en Palm Pilot undsluppet fra 90’erne. Opløsningen på skærmen er for lav til at tekst ser godt ud, og der er ikke CPU-kraft nok til glidende overgange og alt det andet moderne lir, vi er blevet vænnet til.

Uret døjer også med kommunikationsproblemer, som dog skulle begrænse sig til iPhone. Således virker notifikationer for nye mails ikke, og kalenderaftaler popper heller ikke op i telefonen; man må nøjes med SMS’er og iMessages. Det er meget ærgerligt, og jeg håber udviklerne får fikset det i en senere opdatering.

Pebble Smartwatch minder mere om et kig ind i fremtiden end et færdigt produkt. Der er mange gode idéer, men urets plastic-skærm, sort/hvide-display og mangel på funktionalitet får mig straks til at tænke på, hvor lækkert et smartwatch kunne være, hvis nogle af de store hoppede på vognen. I urets nuværende form er det tre store stjerner værd. Den sidste kommer i forventning om udbedring af fejl i softwaren og udgivelsen af SDK’et og dermed en bunke tredieparts-apps, der forhøjer brugbarheden af uret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.