HipHop eJay 2

3 out of 6 stars

<i>eJay</i> satte for et par år siden et bravt eksempel, som det eneste kreative musik-værktøj på hylden hos den almene software-forhandler. Succes’en, stærkt hjulpet på vej af det skrækkelige radioprogram <i>The Voice</i>, er blevet opfulgt med en del forskellige udgaver af softwaren i tidens løb. Det seneste skud på stammen er “HipHop eJay 2”, som dumpede ind ad min brevsprække for ganske nyligt.

Interfacet er simpelt og meget pædagoisk. Kunne man hitte ud af de komplicerede ikoner i “Magnus og Myggen”, vil man føle sig hjemme her. Knapper som afbilder henholdsvis en pladespiller, en tromme, en skraldespand og et viskelæder, skulle nok være til at gennemskue for den oplyste bruger.

Hovedskærmen består af 16 lydspor i stereo, omgivet af funktions-bjælker. På denne skærm kan man i bedste drag&drop facon, ‘trække’ samples ind på de forskellige spor, kronologisk hen ad en tidslinje. Desværre er det ikke muligt at placere ‘skæve’ samples, dvs. udenfor de prædefinerede tidsintervaller. Dette leverer et stort hak i tuden til kreativiteten.

I bunden finder man samples inddelt i lydgrupper, såsom ‘Drum’, ‘Bass’ og ‘Rap’. Denne funktionsbjælke giver også mulighed for direkte sampling af egne stemmer. Rart for folk uden ordentlig samplersoftware. eJay kører dog desværre i fuldskærm, hvilket kvæler lidt af friheden og komforten i, at have anden sampler og midisoftware kørende ved siden af. Det er tydeligt at producenterne har haft en vis intention om at gøre eJay til et alenestående produkt. For at beslutte om softwaren kan leve op til dette, må vi se på arsenalet af indbyggede maskiner:

Scratch Generator var det værktøj, jeg havde mest sjov med. Omend opbygningen af interfacet er en smule akavet, kan man lave nogle virkelig formidable scratches. Dem der, ligesom jeg, aldrig selv haft mulighed for at stå med et ‘rigtigt’ turntable, kan gøre dette til deres egen private legeplads.

Groove Generator er eJay‘s navn til den indbyggede manuelle tromme maskine. Det fungerer lidt som et almindeligt trommesæt, men hvor man selv kan bestemme trommernes lyde.

Drum Matrix er en regulær trommemaskine. Princippet er det samme som i de fleste ‘rigtige’ trommemaskiner. 16 takter som man kan udfylde med trommelyde på de 10 indbyggede spor. Ikke den store frihed, men det fungerer.

Effect Studio er et emuleret keybord/sampler, med mulighed for at tillægge hver enkelt lyd en kombination af 4 forskellige effekter; ‘filter’, ‘echo’, robotize’ og distortion’.

Verdict: En god mængde features. Alle indbyggede maskiner kan modificere en given sample, og gemme den til videre brug i programmet, og det er blandt andet hér at eJay skiller de garvede musikere fra legebørnene. Hvor mange programmer med lignende principper, som f.eks. SoundForge’s Vegas Pro og Acid, kan udføre disse effekter i real-time, er eJay ikke bygget til at lave de tunge beregninger. De få real-time beregninger som eJay kan udføre, resulterer i store tidsforskydninger (‘lag’) på grund af den høje buffer. Hos perfektionister vil det nok vække en vis frustration, da de mindste ændringer tager unødigt lang tid, idet at man skal gemme på HD’en først.

HipHop eJay 2 fungerer generelt godt som musik-legeplads, men som pakkeløsning holder det ikke. De beats som er inkluderet på CD’en skal man nok holde sig fra. Hip-hop er fedt at lytte til mens man ligger og cruiser i sin [indsæt favorit bilmærke her], men de inkluderede er ikke velegnet, hvis man vil undgå at blive degraderet til statistik. De er nemlig direkte søvndyssende.
Et stort plus er dog at der er inkluderet en række ‘rhymes’ på fransk. – Un peut de “Ip-Op” francais?

De medfølgende færdige mix-eksempler gør præcis hvad de skal. De får eJay til at fremtone som et produkt, der med relativt få midler, kan producere hip-hop som lyder professionelt. Igen vil jeg dog slå ned på samme forbandelse, som beat-biblioteket er forfulgt af. Kedeligt, kedeligt. Samtlige tracks er om ikke direkte monotone, så lugter flere af dem af The Voice Sommerhits. – De er alt for mainstream, og ligger generelt i den søvnige ende af laidback og R&B skalaen, med meget få undtagelser. Hvis man som jeg, godt kan lide sin musik med en smule energi og aggressivitet bag værket, så kan man ikke lære ret meget af eksemplerne. Fans af Cypress Hill, Wu-Tang og House of Pain bør deslige skaffe sig sine egne samples.

Med HipHop eJay 2 får man hvad man betaler for: Et solidt stykke musiklegetøj til en god pris. Garvede musikere bør dog kigge efter Vegas Pro eller Acid 2.0 fra SoundForge, eller industri-standarden Cubase VST fra Steinberg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.