Det, vi taler om

6 out of 6 stars

Normalt er jeg ikke så meget til sladder. Jeg læser Her og Nu hos frisøren, men jeg opsøger det ikke på nettet, og jeg har aldrig i livet købt et blad. Og det er ikke lyv. Så hvorfor mon det er, at jeg holder så meget af Radio24syvs Det, vi taler om, når det basalt set blot er en radioversion af det kulørte ugeblad? Et sladdermagasin om de kongelige, kendte og politikere.

Jeg holder af programmet, fordi det er anderledes. Her er man ikke bange for at sige tingene lige ud. Panelet har holdninger, og selvom man ikke nødvendigvis altid er enige, så bliver der ikke lagt fingre imellem. Det er sladder, men det er leveret på en intelligent måde. Værterne forholder sig kritisk til emnerne. Hvis ikke de har en baggrundsviden, har de researched på forhånd, og de er rigtig gode til at udstille hykleri hos både de kendte og hos pressen. Noget, der selvsagt ikke er med til at øge deres popularitet hos de etablerede medier.

Programmet tager aktuelle emner op og kører dem gennem vridemaskinen, så resultatet faktisk ender med at blive mere seriøst end nogle af de såkaldte seriøse nyhedsprogrammer. De er en slags pressens enfant terrible, og der er både dybde og substans under overfladen af kulørt underholdning og pjatteri. De har skubbet til mine politiske holdninger, eller i hvert fald bidraget til at sætte dem i perspektiv, i lige så høj grad som f.eks. Deadline på DR.

Jeg har i mange år haft et overvejende positivt syn på Kongehuset, men efter at deres fråds og arrogance er blevet udstillet uge efter uge, er jeg nok efterhånden mest af den holdning, at det burde afskaffes – og at det kun kan gå for langsomt. Kongehuset har på papiret ingen reel indflydelse, men i praksis er de en del af en ikke særligt synlig magtelite, der agerer på måder, der grænser til korruption. Den slags skyggeorganisationer er gift for demokratiet, og det er sørgeligt så lidt opmærksomhed, det får i den almindelige presse.

Værter, der mener noget

Værtinden hedder Ditte Okman, der blev verdenskendt i Danmark i 2010 for at kalde kioskdamen på Christiansborg en “fucked up medicineret psykisk syg dame” på Facebook. På det tidspunkt var hun presserådgiver for Venstre, og foruden den sagesløse ekspedient fik også Paven, Dronning Margrethe og Frank Jensen jævnligt en sviner med på vejen. Det samarbejde ophørte dog kort tid efter, og Ditte har efterfølgende afsløret, at hun sad i undertøj og græd en måned pga. det selvforskyldte mediestormvejr, hun havnede i. Det gik så vildt for sig, at hun har fået et begreb opkaldt efter sig.

Mit forhåndsindtryk var naturligvis farvet af historierne om hendes ekstremt usympatiske adfærd på Facebook, men det ændrede sig hurtigt i positiv retning, efter jeg havde hørt de første par programmer. Ditte er nemlig en ganske fortrinlig vært, selvom hun stadig er udstyret med en møgbeskidt kæft, som hun ikke er bange for at bruge. Programmet har gennem flere end 100 dobbeltafsnit haft besøg af rigtig mange gæster. Nogle er kun med i et enkelt afsnit eller to, mens andre næsten er fast inventar. Det tætteste, vi kommer på et fast panel, er: Nikolaj Vraa, Jakob Steen Olsen, Anna Thygesen, Thomas Heurlin og Henrik Qvortrup (også kaldet Q).

Nikolaj er sladderskribent og homo, og han har i perioder været vikar for Ditte, når hun enten har været på ferie eller fået børn. Når jeg nævner hans seksuelle orientering, så er det fordi han, og teateranmelder (og ligeledes homoseksuelle) Jakob Steen Olsen, ofte forholder sig til emner om, eller med relevans for, bøsser, samt homomiljøets selvforståelse på godt og ondt. Anna Thygesen er seniorrådgiver og kommunikationsekspert og var som ansat hos Kurt Thorsen en ufrivillig del af PFA-skandalen. Thomas Heurlin er tvproducent og ejer af Impact TV, og sidst men ikke mindst er Henrik Qvortrup med som fast politisk kommentator.

Henrik har som bekendt en lettere blakket fortid som chefredaktør på Se og Hør, og det sker ikke sjældent, at programmet bliver kritiseret for at give ham taletid. Her i landet er man dog uskyldig, indtil det modsatte er bevist – og uanset hvad, ændrer det ikke ved, at hans politiske analyser er knivskarpe og yderst relevante. Han er anklaget for handlinger i en helt anden kontekst end hans rolle i programmet, og jeg har et langt større problem med TV2’s insisteren på at lade tidligere dopede cykelryttere kommentere Tour de France.

Af kendte gæster kan nævnes Frederik Fetterlein, Oliver Bjerrehus, Gustav, Amalie, Karsten og Jannie Ree, Lise Lotte Lohmann, Jim Lyngvild og mange, mange flere. De er med til at ruske lidt op i studiet og give udsendelserne kant – som da Jim Lyngvild for åben mikofron kaldte TV2’s nu fyrede underholdningschef Gitte Madsen for en “sur, fed lortekælling”, hvilket efterfølgende fik chefredaktørerne i Presselogen til at gå i selvsving. Jeg er med på, at det ikke var ret pænt sagt, men hans antisympati bliver begrundet i udsendelsen, og Gitte Madsen fik helt sikkert taletid, hvis hun ville svare igen. 

Danmarks bedste sladdermagasin

Det, vi taler om er kult, og jeg tror man enten vil elske eller hade programmet, der på tredje år stadig formår at holde dampen oppe – i modsætning til Den Korte Radioavis, som jeg blev træt af efter første sæson. Værterne taler konstant i munden på hinanden, de bander og svovler, er politisk ukorrekte og næsten grænseoverskridende sjofle, når man tænker på, at det bliver sendt på en public service-radiokanal. Jeg har ca. 2×30 minutters kørsel i bil hver dag til og fra arbejdet, og i en lang periode har jeg lyttet til programmets store bagkatalog som podcast fra ende til anden – indtil der en dag ikke var flere. 

Danmarks bedste sladdermagasin er fredagens højdepunkt på vej hjem i bilen, og hvis nogen på nuværende tidspunkt stadig er i tvivl, så anbefaler jeg det varmt og helhjertet. Det er uden sammenligning det bedste radioprogram, jeg har nogensinde har hørt. Det er skægt, frækt og underholdende. Og måske bliver du lidt klogere af det.

5 tanker om “Det, vi taler om

  • 1. november 2016 at 11:41
    Permalink

    Jeg opdagede lige at iTunes åbenbart kun har podcasts et år tilbage, hvorimod Radio24syv åbenbart gemmer ca. to år. Og jeg opdagede at Radio247app’en til min iPhone er kompatibel med Apple Carplay. Det er store ting.

    Så nu har jeg fundet en del gamle podcasts, som jeg ikke har hørt. Yay. Så nu er jeg i gang med at lytte til programmet fra uge 38 i 2014. En skæg ting jeg lagde mærke til. Ditte taler mere rent rigsdansk på de udsendelser. På de nye afsnit taler hen ret udpræget københavnsk med laaaange aa’er, men i de gamle udsendelser kan man høre, at hun prøver at lade være.

    Hvor er den dialekt egentlig fra. Det lyder lidt som når Jokeren snakker, men som jyde kan jeg jo kan placere dialekten som “et eller andet kjøwenhavnsk”.

    Svar
  • 1. november 2016 at 17:39
    Permalink

    Det blev til for mange i artiklen, men jeg synes også Jan Kørner, Trine Villemann og Elisa Lykke fortjener at blive nævnt. Jeg har lige hørt en gammel udsendelse fra 2014, hvor Jan og Trine virkelig revser Kongehuset. De har forsømt at vedligeholde et slot indvendigt. No problem, det fikser staten da bare lige, og så smider vi lige en solterasse og fire ekstra bareværelser oveni. Ellers kongeskibet, der koster 40 mio kr om året, for at de kan sejle i det i et par uger om sommeren. Eller omkostningerne til PET, som er hemmelige men som anslås til at være nord for 150 mio kr. Samlet set er det kvalificerede gæt at kongehuset koster 3/4 milliard kr (750 mio kr) om fucking året.

    De kan selvfølgelig ikke bruge deres appanage til deres husholdning, så de får gaver osv, der ikke skal dokumenteres, og i øvrigt klarer staten alt det andet. Så deres “løn” er bare til tant og fjas. Eller prins Joachim der tjener en formue på Schackenborg og den tilhørende jord. Det var et slot han fik foræret og nu har han solgt det til nogle “venner” til overpris mod at de måske kommer med på en jagttur eller til hofbal. Hold nu kæft, det er til at brække sig over. Her på det seneste kan kronprinsen ikke finde ud af, at han ikke må have politiske holdninger. Hvilket dronningen på det seneste også har haft lidt udfordringer med, når hun kommenterer indvandringen. “Det er ikke en naturlov, at man bliver dansker af at bo i Danmark”, Det er måske uskyldigt sagt, men det åbner for pandoras æske, for hvornår er man så dansk. Er den famøse elevrådsformand fra Langkær dansk?

    Svar
  • 20. november 2016 at 9:44
    Permalink

    Det er lidt underligt, men to af mine primære kilder til at holde mig opdateret på det danske samfund, er faktisk gået hen og blevet Den Korte Radioavis og Det Vi Taler Om. Den Korte er tit ude med skandalerne længe før historierne bliver opsnappet af de egentlige nyhedsmedier, og Det Vi Taler Om laver tit grundig baggrundsanalyse af aktuelle emner.

    Det hjælper også gevaldigt på det, at værterne er intelligente og i dén grad ikke forsøger at ramme den mindste fællesnævner. Man skal følge godt med og tænke selv.

    Det med den laveste fællesnævner gør, at jeg ikke kan se TV Avisen uden at skrige i afmagt over alt det, de ikke siger. Ingen analyser, ingen holdninger, ingen reflektion, ingen baggrund. Når de skal vise et eller andet halvkomplekst, bliver det gjort med grafikker, der ingen mening giver og ikke gør seeren klogere. Men så har man da set nogle blå pile og nogle pengeposer køre henover skærmen. Jamen hvorfor gør pengene sådan? Det er ligemeget. Vi viser, hvad der er sket. Vi forstår det heller ikke selv. Jamen, hvorfor? Har I ikke folk til at grave i den slags? Det skal du ikke tænke over. Her er en vejrudsigt, der varer 20 minutter med billeder fra seerne.

    Svar
    • 20. november 2016 at 13:02
      Permalink

      Jeg er enig mht nyhederne. Jeg kan kun holde ud at se Jersild og Deadline. Jeg er spændt på at se hcad der sker, hvis Q blever dømt. Anklagerne vil jo have ham i fængsel. Deres dækning af skandalen har været fin. Didde har arbejdet for Henrik på Se og Hør, og de har også tit haft Niels Pinborg i studiet, som blev ansat til at rydde op.

      Det er en speget sag. Det hele går på hvorvidt IBM-fyren har hacket noget, og dommerens opfattelse af hacking. Og det er et spørgsmål om Henrik har vidst at oplysningerne kom via hacking. Vat det noget med at sagen var forældet, hvis de skulle bruge andre paragraffer?

      Det virker bare underligt. Dels at det har taget så lang tid, men også at der intet moralsk aspekt er i det. Jeg synes nemlig den er til højrebenet i så fald. Teknikeren har haft adgang til oplysningerne via sine privilegier. Dem har han misbrugt, men han har ikke hacket i den forstand, at han har tvunget sig adgang til noget, han ikke havde adgang til.

      Svar
      • 26. november 2016 at 20:04
        Permalink

        Der er faldet ret hårde domme, så man har konkluderet det var hacking. Jeg synes det er gråzoneland, eftersom han ikke har brudt ind men misbrugt privilegier.

        Jeg er dog ret fortørnet over Ditte, da hun videregav oplysninger om en kilde. En fortrolig aftale mellem Henrik Qvortrup og Troels Lund Poulsen. Det var åbenbart en offentlig hemmelighed på Se og Hør, men jeg synes det er ekstremt upassende at sige det, selvom det er længe siden.

        Jeg synes også det var upassende at hun og Hemrik Qvortrup lavede sjov med det og Troels’ reaktion efterflg. Ja, han er ynkelig og hyklerisk, men det fa’me ikke i orden at udbasunere kilder, man har fået kendskab til via sit arbejde som journalist. Man skulle tro at man lavede en aftale for et firma og ikke en person, og at der var nogle fortrolighedserklæringer, man som medarbejder skulle skrive under på.

        Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.