Hotel California

SteelyKnifesHvis du ikke kender Hotel California, så er der enten gået noget helt galt i din opdragelse, eller du har boet i en jordhule de sidste fyrre år. Nummeret er udgivet af det legendariske rockband The Eagles, der havde deres storhedstid i halvfjerdserne. Derefter gik de fra hinanden, fandt sammen igen, lavede et efternøler-album i 2007 og har de senere år spillet flere afskedskoncerter end Cher og Rolling Stones til sammen.

Jeg er ret begejstret for sangen. Introen er tre slags genial, og melodien går rent ind og rammer en helt speciel nerve hos mig. Det er ingen tilfældighed, at nummeret er i Rock and Roll Hall of Fame, og at det er nummer 49 på Rolling Stone Magazines liste over alle tiders største sange.

Gabriella Quevedo

For nylig faldt jeg over et opslag på Facebook. Det var en viral video med en ung svensk pige ved navn Gabriella Quevedo. Hun spillede Hotel California på spansk guitar, og hun gjorde det tilsyneladende på sin helt egen måde. Efter lidt nærmere research viste det sig, at hun spillede et arrangement af Tomi Paldanius, der oprindeligt var skrevet til det kinesiske vidunderbarn Sungha Jung. Hun spillede altså et cover af et covernummer, men for pokker, hun gjorde det godt.

Det er måske ikke verdens sværeste arrangement, men hun spiller med så stor musikalitet og udstråling, at det gipper lidt i maven på en halvgammel mand, når hun løfter hovedet og kigger direkte ind i kameraet.

Igor Presnyakov

Efter at have hørt nummeret på repeat i en times tid besluttede jeg mig for at søge på YouTube efter andre versioner af nummeret. Det bragte mig videre til russiske Igor Presnyakov, som er klassisk uddannet og har spillet i mere end 35 år. Jeg kan godt lide hans specielle teknik, hvor han slår rytmen an med hånden mod guitaren. Til gengæld måtte han for min skyld gerne koncentrere sig om at spille og lade være med at synge med på omkvædet.

Igor har lagt tre udgaver af Hotel California på YouTube med cirka to år imellem. Lad os starte med udgaven fra 2011.

To år senere i 2013.

https://youtu.be/KwfiE-VOp8U

Og i 2015 i duet med Slava på cajon.

Hvis man spiller de tre udgaver lige efter hinanden, er det tydeligt at høre, hvordan både spillestil, improvisation og fraseringer har udviklet sig over tid.

David Wayne

Den næste guitarist, jeg stødte på i min søgen, var amerikanske David Wayne. Han har modsat Igor Presnyakov ingen klassisk baggrund, og bortset fra tre års undervisning som barn, har han lært sig selv at spille. Det er ingen ringe bedrift, og man kan ikke undgå at blive imponeret af hans fingerspil, om end det går lidt over gevind i slutningen af nummeret.

Først en akustisk version i halvdårlig lydkvalitet.

Og så arrangementet fra hans plade So Cal med percussion.

Lyden er taget fra cd’en, så den er ude af sync med billedet. Den originale live-udgave kan høres her.

Kaare Norge

Vores egen danske Kaare Norge har også udgivet Hotel California på pladen A Mi Amor, hvor han spiller duet med sig selv. Videoen er desværre taget ned på YouTube. Sikkert på grund af ophavsrettigheder, men den kan høres på Spotify.

Leona Lewis

Den næstsidste version af Hotel California i denne omgang er med britiske Leona Lewis, der har haft en høj stjerne hos mig, lige siden hun vandt The X Factor UK i 2006 med Bleeding Love. Kritiske røster mener, at en næseoperation har ødelagt hendes stemme, men jeg synes nu stadig, hun synger ret godt. Klik på videoen og døm selv.

The Eagles

The Eagles får lov til at sætte punktum for denne rundrejse med deres efter min mening bedste udgivelse af Hotel California. Det er taget fra albummet Hell Freezes Over, som er optaget på MTV Live and Unplugged. Introen er forlænget en smule i forhold til originalen, og der er ekstra god bund i stortrommen. Hør det på et godt anlæg, og hvis ikke dit hjerte smelter, så er du lavet af sten.

One thought on “Hotel California

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.