Friskbagt brød på 4 minutter

Har du en bagemaskine stående i bunden af skabet, fordi det lød smart men resultatet var kedeligt? Så find den frem igen, for det er ganske let at lave godt brød på en bagemaskine.

Det var i hvert fald skæbnen for min bagemaskine. Købt i Aldi for kr. 199 og afprøvet et par gange. Resultatet af de medfølgende opskrifter var tungt, kedeligt og uden smag. Opskrifterne var desuden angivet i rumfangsmål i stedet for vægt, og hvem fanden kan udmåle 375 ml hvedemel bare nogenlunde korrekt? Jeg skal have ting på vægt, før de kan afvejes præcist.

“Jamen, behøver det være så præcist, når det bare er et brød?”

Sjovt nok er hvedebrød noget af det mest intolerante bagværk, man kan gå i krig med. Andet bagværk som kager og især rugbrød kan blive gode, selvom de laves på slump. Men en forskel på 0,1 gram gær kan være forskellen mellem en flot hævning og et krater i et hvedebrød. En præcis vægt er vigtig.

IMG_1386
Den vinder ingen designpriser. Men den kostede kr. 199 og har bagt uendeligt mange morgenfriske brød de sidste par år.

Vores bagemaskine stod til en tur på genbrugsstationen, men jeg synes den skulle have en sidste chance for at vise sit værd. Hele idéen med at stå op til friskbagt brød er i den grad besnærende, så jeg allierede mig med Google og fandt efter noget tid en opskrift, der så værdig ud. Det var ikke let, for de hedder allesammen “Bedste brød til din bagemaskine nogensinde overhovedet”, så man skulle læse hundredevis af kommentarer igennem for at luge ud i mængden.

Den var på amerikanske rumfangsmål, så der var i den grad basis for uheld her, men det gik faktisk nogenlunde. Resultatet var ikke vildt imponerende, men langt bedre end noget, maskinen hidtil havde præsteret. Her var potentiale.

Og så gik der nørd i den.

Jeg begyndte at eksperimentere med forskellige meltyper, og lærte, at hvidt hvedemel har en rigtig god egenskab fremfor alle de smarte spelt-øko-flipper-meltyper: Det kan hæve. Der blev eksperimenteret med forskellige sødestoffer – sukker, rørsukker og honning. Honning giver det bedste resultat. Det sværeste og mest betydningsfuldt for et let og luftigt brød er dog mængden af gær og hævetiden.

Det er vigtigt at kunne veje gæren med 0,1 grams nøjagtighed.
Det er vigtigt at kunne veje gæren med 0,1 grams nøjagtighed.

De fleste brød man køber i supermarkedet er bagt med store mængder af gær for at få dem til at hæve hurtigt. Det er en proces, der gavner den industrielle fremstilling på bekostning af smagen. Alle de fancy brød fra Claus Meyer, Emmery’s og de andre dyre steder er bagt med små mængder af gær men hævet over lang tid. Ideelt bruger man noget i retning af ét gram gær og lader skidtet hæve natten over, men det er ikke en mulighed på min bagemaskine.

Der er to typer gær på hylderne i supermarkedet: Frisk gær og tørgær. Jeg startede med den friske, som også fås i en økologisk variant, men den er svær at veje af, og når man bruger frisk gær, er det udelukket at forudprogrammere maskinen i ret mange timer. Ved brug af forudprogrammering (hvor maskinen først starter mange timer senere, så brødet kan være klart, når man står op) må gæren ikke have kontakt med vandet, da brødet så vil overgære, og det betyder at frisk gær tørrer ud.

Så det blev tørgær. Jeg havde i starten lidt fine fornemmelser og syntes at tørgær var et andenrangs-produkt, sikkert fordi jeg er opvokset på hjemmebagt brød lavet på frisk gær. Men når man kigger på opskrifter gennem Google, opdager man resten af verden opererer på tørgær, så jeg holdt op med at kimse af de grå korn og anskaffede mig en vægt, der kunne veje med decimaler. De er ikke dyre (min kostede lidt over hundrede kroner) og er nemme at finde på Amazon.

Flot hævning på en bagemaskine. Sværere end man skulle tro.
Flot hævning på en bagemaskine. Sværere end man skulle tro.

Jeg læste manualen igennem og fandt programmet med længst hævetid. Jeg har haft maskinen i mange år nu, og har ikke ret meget begreb om forskellen på Basic, French, Whole Wheat og Sandwhich, men Whole Wheat har den længste hævetid angivet i manualen, så det blev det foretrukne program. Bagetiden på det program er 3 timer og 40 minutter, så man skal altså ikke være brødflov, når man trykker på start.

Men hele humlen er jo også at drøne ingredienserne i maskinen inden man går i seng, indstille skidtet til 6-7 timer (eller mere, hvis man er en luddoven type) og vågne op til duften af friskbagt brød. Det var den hellige gral, der langsomt kom indenfor rækkevidde efterhånden som de forskellige justeringer af opskriften blev prøvet af.

I samme periode lærte vi også at sove igennem maskinens mange lyde. Den er ikke stille, når den ælter, og den insisterer på at udsende høje hyl flere gange i processen: Når den starter, når man kan tilsætte nødder og kerner, og når den er færdig. Det er svært at tro, men vi hører den overhovedet ikke nu, og vågner bare til duften af frisk hjemmebag.

Vores maskine kan lave to størrelser brød, 1 pund og 1,5 pund. Jeg har kun arbejdet med 1,5 punds-opskrifter, og det giver et brød man kan spise på en dag eller to. Det passer meget godt, for det bliver hurtigt kedeligt. Er du ene om din maskine, kan du prøve at regne dig ned til en 1 punds-opskrift, men jeg tror ikke det er besværet værd.

Nu er det vist på tide at kigge på opskriften.

Bedste Brød til din Bagemaskine Nogensinde Overhovedet.

IMG_1312
Let og luftigt. Her bagt med grahamsmel og hvedemel.
 • 235 ml vand
 • 25 g honning
 • 50 g olie
 • 430 g hvedemel
 • 2,9 g tørgær
 • 7 g salt

Det hele kan laves på vægt (1 milliliter vand vejer 1 gram, hvis du har glemt det). Skal der bages med tidsforskydning er det vigtigt, at ingredienserne hældes i maskinen i ovenstående rækkefølge, så gær og vand, olie og honning er adskildt, da gæringsprocessen ellers vil gå i gang for tidligt. Skal du bage brødet med det samme, kan du knalde ingredienserne i i vilkårlig rækkefølge.

Da økoflippere, træ-krammere og ernærings-typer tuder os ørene fulde af, at hvidt mel er noget af det ondeste, man kan gøre ved sin krop, har jeg eksperimenteret med andre meltyper. Det er stort set umuligt at udskifte hvedemelet helt, da bagemaskinen ikke tilbyder lang nok hævetid til at de andre meltyper kan puste sig op. De er svage på gluten, så resultatet bliver næsten altid en hård, lille og uappetitlig klump. Men en blanding af hvedemel (for hævningen) og grahamsmel (for fibre, sundhed og smag) bliver særdeles vellykket, og det er nu den type, jeg altid laver. Her skal melet deles op som følger:

 • 200 g grahamsmel
 • 230 g hvedemel

Grahamsmel er faktisk også hvedemel, men til forskel fra den hvide type, er alle kornets bestanddele med i grahamsmelet, så det er fyldt med fibre og de sunde dele fra kimen, der ellers bliver fjernet. Hvis jeg kunne, ville jeg udelukkende bage på grahamsmel, men det kan altså ikke lade sig gøre. Der er også noget om hippie-snakken: Udover en mere fyldig smag, kan man mærke at maven får noget at lave med grahamsmel i brødet, og man får mere velvære af at spise det – et brød på rent hvedemel ligger tungt i tarmsystemet.

En anden variation, der opstod mens jeg var i gang med at eksperimentere med rugbrød, er at tilsætte en teskefuld maltsirup. Det giver brødet en mørkere farve og et svagt strejf af brændt sødme, som gør sig rigtig godt til kaffen og en bitter marmelade.

Har du også en bagemaskine stående hengemt bagerst i et skab, så prøv min opskrift. Det er himmelsk at stå op til friskbagt brød, og indsatsen er minimal: Med lidt øvelse tager det kun fire minutter at veje ingredienserne af og putte dem i maskinen. Jeg har regnet ud, at et brød koster omkring 4 kroner at lave, så det er samtidig den billigeste morgenmad, du kommer i nærheden af.

2 tanker om “Friskbagt brød på 4 minutter

 • 2. marts 2023 at 23:46
  Permalink

  ENDELIG et godt brød fra brødbakemaskinen! Har forsøkt et utall oppskrifter uten å være fornøyd. Dette brødet er bare nydelig.
  Da det var vanskelig å finne grahamsmel der jeg bor (i Norge) brukte jeg Sammalt Hvetemel Grovmalt i stedet og fikk et perfekt resultat.

  En stor takk til forfatteren!

  Svar
 • 17. december 2023 at 10:07
  Permalink

  Tusind tak for opskrift, det har vendt fiasko til succes

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.