Bami Goreng
Efter jeg har erfaret, hvor god FODMAP-diæten er for mit helbred, har jeg efterhånden besluttet mig for at forblive i den ændrede livsstil. Jeg får en del ballade for at følge diæten, der af mere eller mindre velmenende kolleger og familiemedlemmer opfattes som en mode-kur og ikke en gyldig undskyldning for at sige nej tak til jordbærkager. Jeg har erfaret, at et nej tak til et stykke slik eller kage bliver mødt med samme misbilligende blik, som takker man nej til en øl.
Det skal der arbejdes en del på. Til gengæld er det nemt at følge diæten, når man først opdager, hvor godt man får det. Jeg har en sjælden gang stadig ondt i maven, men kan næsten altid spore det tilbage til et eller andet dumt, jeg har spist dagen før. Nogle gange har jeg troet, at jeg var kureret, men det bliver man åbenbart ikke, så jeg holder mig så tæt på diæten, som muligt.
Det kan være udfordrende at finde aftensmad, man kan spise uden at fortryde det dagen efter – især, når man har en partner, som er glad for pasta og sovs. Hvede, mælk og løg er no-go for os med IBS, og dermed er der mange ting i det danske køkken, der skal stryges fra menuen. Det har dog ikke stoppet mig fra at være kreativ og finde nogle retter, der både smager virkelig godt og ikke giver efterfølgende ballade i systemet. Jeg vil præsentere dem her efterhånden som jeg får forfinet opskrifterne.
Bami Goreng
Retten er oprindelig indonesisk og betyder stegte nudler. Min version er sandsynligvis så bastardiseret, at ingen indoneser vil kendes ved den. Men i stedet for at kalde den “masser af stegt kød med rejer og indonesiske krydderier”, så kalder jeg den Bami Goreng. Den er meget simpel at lave og kræver ikke anden forberedelse end at du køber lidt ind:
- 400g bacon-tern
- 400g hakket svinekød
- 200g rejer
- 2 bundter forårsløg, snittede (kun den grønne del!)
- 5 cm ingefær, finthakket
- 2 tsk Ketjap Manis
- 2 tsk Sambal Oelek
- Ris eller risnudler
Det giver mad til 3-4 personer. Eller 2 personer med rester til madpakken dagen efter.
Det meste foregår på en stegepande, men start nederst på listen og sæt ris eller risnudler (ikke almindelige nudler – de er lavet på hvede) over. Jeg synes det her smager bedst med japanske ris, men prøv dig frem. Der findes to slags risnudler i vores lokale supermarked; tynde og brede. De brede er for bastante og passer ikke til den her ret.
Hav en stor skål klar ved siden af komfuret, for ting skal løbende ind og ud af stegepanden. Find så en stor stegepande med høje kanter frem: Det hele skal kunne være i den til sidst (undtagen ris eller nudler).
Hæld en lille smule olie på panden og steg bacon. Vi er virkelig glade for bacon, så der er ret meget i min opskrift. Det er op til dig selv, hvor meget du vil have i den, men bacon giver meget af rettens smag, så vær lidt generøs. Gennemsteg bacon’et ved høj varme til det er helt sprødt.
Flyt det stegte bacon over i skålen, men lad så meget af fedtet blive tilbage på panden, som muligt. Smid den hakkede ingefær på panden og svits det lidt. Tilsæt herefter svinekødet sammen med 1 tsk Ketjap Manis og 1 tsk Sambal Oelek og steg det godt igennem. Det kan betale sig at købe økologisk eller frilandsgris, hvis man kan få det i supermarkedet, da den her ret ikke er alt for krydret og smagen derfor afhænger af ingrediensernes kvalitet.
Hæld alt på stegepanden over i skålen, skru helt op og smid rejerne på. Ligemeget hvor længe, jeg har dryppet rejer af, synes jeg altid der kommer en helvedes masse vand ud af dem. Lad være med at koge det ind; hæld det af panden (i vasken, ikke i skålen), så rejerne ikke skal ligge for lang tid. Når vandet er væk fra rejerne, tilsætter du lidt olie, 1 tsk Keptjap Manis og 1 tsk Sambal Oelek og steger dem i et minut eller to ved høj varme. Skru derefter helt ned for varmen.
Hæld nu alt tilbage i stegepanden og tilsæt de snittede forårsløg. Husk, at den hvide del på forårsløg er forbudt område for IBS-folk. Vend det hele sammen i et minuts tid og sluk så for varmen. Drøn det hele over i skålen og servér med ris eller nudler. Sæt Ketjap Manis og Sambal Oelek på bordet til dem, der vil have mere smag, end du allerede har fremtryllet.
Velbekomme!