Uncharted 4

6 out of 6 starsUncharted 4 1

Alle gode gange fire.

Har man aldrig været på eventyr med Nathan Drake før, så skylder man virkelig sig selv at investere i denne perle af en trilogi” skrev jeg om genudgivelsen af de tre første Uncharted-spil til PS4. Med udgivelsen af Uncharted 4 er trilogien nu blevet til en tetralogi, men ellers holder udtalelsen stadig vand: Uncharted-serien omfatter som helhed nogle af de bedste spil til Sonys platform, og de er samtidig også blandt de mest elskede spil i min samling.

Dermed har jeg også sagt at fireren, der sørgeligt nok også markerer seriens endeligt, er fuldt ud på højde med de andre spil, hvilket jeg ikke er bleg for at afsløre i starten af denne anmeldelse. Det skyldes også, at jeg holder min anmeldelse fri af spoilers af enhver art, hvorfor nogle af grundene til denne udtalelse ikke vil få andre argumenter med på vejen end; “du skal opleve det selv”. Selvom der heller ikke er de store afsløringer af historien i den medfølgende trailer og stemningsbillederne i galleriet, så klikker man på eget ansvar, hvis man gerne vil opleve alt for første gang, når man sammen med Nathan tager på hans livs piratskattejagt. En skattejagt, der både indeholder nye og gamle bekendtskaber, og som også giver os et dybere indblik i Nathan Drakes liv, både når han er på arbejde og, skal vi sige, på slap line under mere hjemlige forhold.

Uden at gå i detaljer med historien – som jeg altså fuldt ud garanterer for underholdningsværdien af – så kan jeg sagtens fortælle i detaljer om spillets helt sublime, tekniske side, der er med til at drage spilleren ind i endnu et fantastisk Naughty Dog-eventyrunivers. Detaljegraden er i min optik den højeste og mest komplekse til dato i et spil af denne karakter, og Naughty Dog kan noget med at visualisere menneskeskabte omgivelser, som naturen delvist har krævet tilbage. Som noget nyt kan man desuden gemme sig i det høje græs og overmande sine fjender lydløst og uset, hvilket bestemt er en hjælp, når man skal tynde lidt ud i oppositionen, inden resten klares med mere hårdtslående isenkram.

Uncharted 4 trækker hermed synlige spor tilbage til udviklernes ligeledes fantastiske The Last of Us, hvor snigeri var dagens ret og naturen også havde overtaget, omend der altså er endnu mere bevægelse i de organiske omgivelser denne gang. Jeg har flere gange måttet stoppe op og gispe efter vejret ved synet af den grafiske overdådighed, der lignede et postkort til forveksling, hvis ikke lige det var for de let svagende blade eller solens blafrende stråler gennem løvfaldet, der afslører, at man befinder sig et et tredimensionelt univers. Du skal opleve det selv.

Uncharted 4 2Spillet kører i skarpe 1080p med en solid opdatering på 30fps, og når Digital Foundry siger, at intet spil udnytter PS4’en bedre, så har de så inderligt ret. Foruden den uhyggeligt høje og OCD-tilfredsstillende detaljegrad er fysik, lys, partikeleffekter m.v. implementeret med stor illusionsværdi. Det er næsten som at være der selv, og inklusionen af den omfattende Photo Mode lægger da også op til, at man knipser nogle varige minder undervejs.

Som sagt er de diverse miljøer realiseret med en fuldstændig stilsikker hånd, og blandt de mere forventelige missioner i jungle, ruiner og grotter, er der også blevet plads til adspredelser i helt nye omgivelser, samtidig med at tempoet skifter både højt op og ganske langt ned undervejs, hvilket jeg kun kan kalde et modigt træk, efterfuldt af det omtalte “du skal opleve det selv”. Flere af lokationerne er desuden så tilpas store, at de tillader en god portion udforskning og strejfen omkring, indtil spillets lineære opbygning alligevel – og på næsten magisk vis – får trukket én i den rigtige retning efter et stykke tid. Pacing er da også en af de ting, som Naughty Dog alle dage har excelleret i at implementere i sine spil, og med Uncharted 4 når de et nyt højdepunkt med sit egenartede mix af historiefortælling og spil.

Klatrereb, spidshakke og periodisk brug af bil og båd er blandt de nye, spilmæssige tiltag, der tuner den ellers så velkendte formel til perfektion, og selvom det ikke lyder af meget, er det bestemt med til at give spillet en ny dimension. Specielt vil jeg gerne understrege, hvor stor en fornøjelse det er, at kunne svinge sig rundt i rebet på de mange dertil indrettede steder, og det har samtidig givet udviklerne muligheden for at kreere større og mere luftige lokationer, hvilket man vist kan kalde lidt af en win-win situation.

Det velkendte, gnidningsløse skift mellem action, udforskning og historiefortælling går som sagt op i en højere enhed, hvilket til stor del også skyldes de fabelagtige skuespillere, der lægger stemmer til Nathan og hans slæng. Man kan næsten mærke, hvordan et samarbejde over fire spil har rykket skuespillerne tættere på hinanden, og sammenholdt med en både interessant og troværdig historie, foruden et helt igennem gennemført stykke virtuelt skuespil, sidder man ofte tryllebundet og glemmer helt, at der rent faktisk er tale om en mellemsekvens i et spil. Foruden gensynet med Elena og Sully, gør Nathans bror, Sam, også sin entre, og han spilles helt fantastisk troværdigt af Troy Baker, som altid gør et godt arbejde i den henseende.

Til stor del på grund af det sublime skuespil har jeg nydt hvert et minut af de godt 25 timer, det tog mig at se historien til ende, og da jeg endelig nåede til rulleteksterne, bredte der sig både en stor tilfredsstillelse og en lille sorg i mit sind. Nu er det umiskendeligt slut med at rejse kloden tynd med Nathan Drake, og jeg kan ikke lade være med at tænke tilbage på, hvor mange timer af mit liv, jeg egentlig har brugt sammen med ham og hans venner.

Uncharted 4 6Efterfølgende kan man selvfølgelig gå i nærkontakt med spillet igen i en højere sværhedsgrad, man kan lede efter alle de små påskeæg, hemmelige lokationer og skatte, eller man kan kaste lidt tid og kærlighed efter multiplayer-delen, der bestemt er en fornøjelig omgang kompetitiv holdsport – denne gang i imponerende 60fps. Jeg har aldrig rigtig set nødvendigheden i at inkludere multiplayer i et så udpræget singleplayer-spil som Uncharted, men efter at have brugt et par timer med onlinedelen, skal det dog siges, at her er morskab at finde, når man har suget al marven ud af resten af spillet. De traditionelle modi for Deathmatch, CTF og Control tilbydes, og en simpel indtjeningsmodel i bedste Counter-Strike-stil under matchen gør det muligt at købe nye våben, granater eller virtuelle hjælpere, der følger holdet rundt på banen. Fornøjeligt tidsfordriv, der dog på ingen måde er en stor udfordrer til markedets bedste multiplayer-shooters.

Der skal dog ikke herske tvivl om, at serien har opnået sin status på baggrund af eventyret, og her er Uncharted 4 kronen på værket i en serie, der tæller blandt de allerbedste spil, jeg har haft fornøjelsen af at spille. De konsistent gode historier, levendegjort af fremragende skuespillere i fantastiske omgivelser, har få reelle konkurrenter, mens et velsmurt gameplay sikrer, at der aldrig er et kedeligt øjeblik i selskab med Nathan Drake. Han vil blive savnet.

2 tanker om “Uncharted 4

 • 19. juni 2016 at 13:20
  Permalink

  Wauv, det er godt. Og flot. Det virker realistisk at der er rekyle på våbnene og animationen af omgivelserne er fremragende. Og så er gameplayet toptunet! Jeg er ellers ikke meget for stealth, men det virker i Uncharted. Man kan godt se de har lært af Last of Us.

  Svar
 • 11. december 2016 at 15:11
  Permalink

  Uncharted 4 er under dagens låge i PSN’s julekalender til 199 kroner. Udløber om 48 timer.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.