Virginia

6 out of 6 stars

Denne anmeldelse af Virginia er en rigtig dårlig spilanmeldelse. Til gengæld er den en begejstret og ubetinget anbefaling af et to-timers kriminaldrama, der falder solidt i kategorien “walking simulator“, så alle kan være med og nå til rulleteksterne på et par timer. Om man så forstår alle facetter af historien til den tid, skal jeg lade være usagt her, men underholdt og udfordret på de små grå vil man i hvert fald være blevet.

Virginia 1Synopsen er denne; en nyudklækket FBI-agent med en ny partner på en ny sag. Men hvem er din partner egentlig, og kan du stole på hende? Kan du stole på din nye chef? Og hvem er egentlig de gode og de onde i dette puslespil, der centrerer sig om den forsvundne præstesøn, Lucas?

Ja, mere får I ikke for den 25-øre, men er man fan af serier som X-files og Twin Peaks, tilsat et gran af True Detective, så er Virginia ALLE pengene værd. Til den latterlige lave pris af lidt over tre flade tyvere er det desuden en billig biografbillet til en oplevelse, man vil huske i lang tid fremover. Garanteret. Og er man stadig i tvivl, så er der en demo på PSN, så man kan få en forsmag helt gratis.

Ordet “filmisk” bliver ofte brugt om spil, og lige så ofte er det en omgang varm luft for at sælge idéen mere end det faktiske produkt. Ikke så med Virginia. Et sådant løfte kan nemlig ikke indfries ved et velskrevet og interessant plot alene, og det ved udviklerne. De har derfor gjort brug af et par fantastiske filmtricks for netop at fremhæve den mere passive oplevelse ved filmmediet og kombinere det med de sparsomme udfoldelsesmuligheder, walking simulators kva sin definition tilbyder.

Virginia 2For det første er spillet holdt fuldstændigt uden dialog. Al handling udfolder sig via folks handlinger og ofte er man fastlåst på stedet, mens mere eller mindre (u)forklarlige hændelser foregår foran øjnene på én. Dernæst er der blevet gjort flittig brug af kameraskift, både i samme scene samt i tid og – ikke mindst – sted. Tillæg drømmesekvenser, multiple handlingsforløb, der optrevles løbende, samt det mest stemningsfulde soundtrack siden, ja, Twin Peaks, og det burde være klart for de fleste, hvilket særegen oplevelse, Virgina er.

Interaktion med omgivelserne er begrænset til yderst få objekter i de forskellige scener, og oftest er der faktisk kun brug for denne interaktion for at føre historien videre. Enkelte ting kan dog indsamles, så som blomster og fuglefjer, og selvom sidstnævnte trækker en tråd til en del af handlingen, så er de fleste andre sekundære objekter primært til stede for at tilfredsstille nysgerrige udforskere som undertegnede.

Om man så var uden indflydelse fra start til rulletekst, så er min konklusion klar: Virginia er en digital perle af et drama og med et filmisk design, der gør rigtig meget med forbløffende lidt. Forvent ikke at forstå alt ved første gennemløb, men vær forvisset om, at du vil være nysgerrig nok til at starte spillet forfra igen, så snart rulleteksterne har kørt over skærmen. Det gjorde jeg, og selvom jeg stadig mangler at binde et par mindre tråde sammen, så er helhedsoplevelsen af så høj en kaliber, at jeg kun kan sige det igen: Virginia er et must for fans af en god historie i et mystisk univers, hvor handlinger tæller mere end ord.

4 tanker om “Virginia

 • 25. september 2016 at 9:53
  Permalink

  Lyder præcis som noget, jeg vil blive helt enormt begejstret for. Opdagede, at det også er på Steam (til €8,99), så dem af os uden PS4 også kan være med.

  Netop købt, og glæder mig til at komme i gang. Tak for anmeldelsen!

  Svar
 • 25. september 2016 at 21:45
  Permalink

  Wow. Just… wow.

  Nu skal jeg bare finde nogen, der kan forklare mig, hvad det er, jeg lige har oplevet.

  Stemningen er dog så hårrejsende håndgribelig og fortælleformen så ufatteligt medrivende, at det ikke gør så meget, at jeg ikke forstod ret meget af slutningen. Eller historien. Parallellen til Twin Peaks er i hvert fald ikke svær at få øje på.

  På steam er anmeldelserne delt mellem dem, der synes det er et lortespil, og dem, der synes om sære oplevelser. Det er ikke så meget interaktiv fiktion, som det er en ‘immersive’ film. Oplevelsen varer kun to timer, men den er billigere end en biografbillet og man lever sig langt mere ind i tingene, fordi man selv styrer lidt af det.

  Men altså … er der en FAQ?

  Svar
  • 26. september 2016 at 7:45
   Permalink

   Ikke endnu – jeg HAR ledt 🙂

   Men altså, ved andet gennemløb fattede jeg det meste, og jeg nød forløbet lige så meget som første gang, så det kan jeg (også) kun anbefale, at man gør.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.