51 Worldwide Games

5 out of 6 stars

Nintendo Switch mangler generelt ikke spil i nogen genrer. Hvis man er puzzle-afhængig, er der spandevis at vælge mellem på eShop. Det samme gælder forskellige varianter af kortspil og diverse brætspil. Alligevel har Nintendo udgivet en samling med 51 spil, som findes i forvejen, og utroligt nok er det svært at være skuffet over den.

Hvis en enkelt ting kendetegner Nintendo generelt, så er det deres ufravigelige fokus på kvalitet, og det skinner også igennem i denne samling af mere eller mindre klassiske spil. Fra det gennemarbejdede og sammenhængende visuelle udtryk til præsentationen af de enkelte spil er det ikke til at tage fejl af, at det er fra Nintendos hånd. Samtidig er der så meget indhold i pakken, at det næsten føles som et nyt operativsystem på en ny konsol, og savner man charmen fra Wii og Wii U med masser af små, sære detaljer, så finder man en del af dem her.

Der er flere måder at finde frem til spillene på, og der er flere måder at spille dem på. En af måderne er en flot version af vores planet, som man kan dreje rundt og finde personer, som hver især vil præsentere en række spil, som har noget tilfælles. Det kan være spil, som er populære over hele verden, spil der bruger touch-skærmen eller spil, der kommer fra bestemt regioner. Hvert spil har lidt trivia-viden med, og alle bliver præsenteret af en mere eller mindre cheesy præsentation med små figurer og engeske stemmer, som samtidig kort forklarer det basale i spillet, man har starter. Det er også muligt at få præsenteret alle spillene på en liste, som man bladrer sidelæns igennem, eller via et stort gitter af ikoner, som man kender fra computere og telefoner.

Kloden drejer (rundt og viser dinne venner)

Flere af spillene indeholder mere end en variant. For eksempel er der et billiardbord, som har tre forskellige spil at spille, og kabaler med mere end en måde at spille på. Der er således god mulighed for, at man kan finde sin foretrukne måde at spille et givent spil på. Baseret på mit forudgående kendskab til de inkluderede bræt- og kortspil er de meget tro mod originalen, og kan reelt erstatte dem. Det er dog ikke kun bræt- og kortspil, der er inkluderet, da man også finder ting som dart, golf, air hockey, bowling og et simpelt, Puyo Puyo-lignende spil.

Hvis man i forvejen har spillet nogle af de mere fysisk aktive spil som billiard i computer- eller konsoludgave, kan man måske blive skuffet, da der klart er sigtet efter, at de skal være tilgængelige frem for en tro simulation, hvilket jeg dog synes giver god mening. For eksempel kan man ikke justere spin i billiard, golf bliver udelukkende set ovenfra og zoomet ud, så det ligner mini-golf, og bordfodbold og -tennis er lavet i simplificerede udgaver, der passer bedre til at styre med en joy-con. Til gengæld kan man hurtigt forklare styringen, når man har venner på besøg. Og har man slet ikke prøvet spiltypen før, kan man relativt hurtigt lære det selv.

I det hele taget er tilgængeligheden spilpakkens største styrke. Jeg har lært kortspil, jeg ikke kendte i forvejen, og jeg var tilpas rusten i nogle brætspil til, at det var på tide med en genopfriskning. Takket være kombinationen mellem de små præsentationer og indbyggede tips, som man hurtigt kan kalde frem når som helst, er det let at komme i gang, og der er overhængende risiko for, at man får et nyt favoritspil. Jeg er selv blevet bidt af både Spider Solitaire og Hanafuda, som var det spil, Nintendo startede med at producere i 1889, og en del af spillene skal jeg helt sikkert vende tilbage til for at lære bedre at kende.

Efterhånden som man bruger tid på de mange spil, låser man også op for nye ting, som er med til at give endnu mere underholdningsværdi. Hver spiller har også mulighed for at lave sin egen profil med op til 5 spilanbefalinger, så kender man andre med en Switch og 51 Worldwide Games kan man se, hvad ens venner er faldet for i samlingen og se om man vil give spillene en chance. Der er også en ganske omfattende statistik og high-score for de spil, hvor det giver mening, så man kan altid konkurrere mod sine tidligere bedste resultater – eller vennernes. Hvis det ikke er nok, er det også muligt at spille online i en række af spillene. Efterhånden som man klarer forskellige udfordringer i spillene, kan man se små ikoner i oversigten, hvilket hjælper med at finde spil, man ikke har prøvet endnu – eller bare har mere at gøre i.

De fleste spil kan spilles med både berøring af skærmen og joy-cons. Desværre kan man ikke bruge en Pro Controller, og selv om ganske få spil ikke ville fungere med den, ville det give god mening at have muligheden, når man sidder flere og spiller sammen lokalt. Et spil som bowling giver dog kun mulighed for at styre med enten bevægelse af joy-con eller en finger på skærmen, så det ville kræve et skift af controller, hvis man starter det. Nu vi er ved det negative, så skal man også være forberedt på, at batteriet på en førstegenerations-Switch forsvinder på ca. 2,5 time, hvilket er ret voldsomt – og ærligt talt ikke hvad jeg forventede fra spil af denne type.

I den modsatte ende af skalaen har vi nogle af de mere gakkede funktioner: Hvis flere har en Switch, kan man spille med flere Switch-enheder og sågar koble dem sammen til en større maskine, som man kan se i følgende video fra GameXplain. Det kræver kun en kopi af spillet. De andre maskiner skal downloade en gratis klient for at deltage.

Selv om der ikke er tale om en decideret billig udgivelse, er spilpakken dog noget billigere end andre nye Nintendo-spil, og har man taget et kig i en bog- eller legetøjsbutik for nyligt, indser man også, at man ikke får mange af de inkluderede spil til under 400 kroner – og så er det uden de glimrende vejledninger og små, skæve overraskelser. Med det i mente er det let at give 51 Worldwide Games en uforbeholden anbefaling – uanset om man selv vil gå på opdagelse i spil eller bruge det til at spille mod andre. Det kræver abonnement på Nintendo Switch Online for at spille over internettet. Man kan hente en gratis demo på eShop, hvor man kan prøve kræfter med et lille udvalg af spillene.

Her følger en liste over de inkluderede spil og billeder af et udvalg af samme. Da jeg ikke kender det danske navn til alle spillene, har jeg valgt kun at oversætte kategorierne. Nogle af titlerne svarer heller ikke nødvendigvis til det navn, man kender originalen under. For eksempel dækker “Hit and Blow” over en udgave af brætspillet Mastermind og “Mancala” kendte jeg som “Kalaha”.

Man… kala… ha?

Strategispil
Dominoes (1-4 spillere)
Riichi Mahjong (1-4 spillere)
Chinese Checkers (1-3 spillere)
Chess (1-2 spillere)
Shogi (1-2 spillere)
Mini Shogi (1-2 spillere)
Mancala (1-2 spillere)
Yacht Dice (1-2 spillere)
Hit and Blow (1-2 spillere)
Nine Men’s Morris (1-2 spillere)
Dots and Boxes (1-2 spillere)

Brætspil
Ludo (1-4 spillere)
Checkers (1-2 spillere)
Backgammon (1-2 spillere)
Hex (1-2 spillere)
Hare and Hounds (1-2 spillere)
Gomoku (1-2 spillere)
Renegade (1-2 spillere)
Carrom (1-2 spillere)

Kortspil
Last Card (1-4 spillere)
Blackjack (1-4 spillere)
Texas Hold’em (1-4 spillere)
President (1-4 spillere)
Sevens (1-4 spillere)
Pig’s Tail (1-2 spillere)
Hanafuda (1-2 spillere)
Speed (1-2 spillere)
War (1-2 spillere)
Takoyaki (1-2 spillere)
Mahjong Solitaire (1 spiller)
Klondike Solitaire (1 spiller)
Spider Solitaire (1 spiller)

Actionspil
Slot Cars (1-4 spillere)
Fishing (1-4 spillere)
Team Tanks (1-4 spillere)
Battle Tanks (1-2 spillere)
Billiards (1-2 spillere)
Bowling (1-2 spillere)
Darts (1-2 spillere)
Golf (1-2 spillere)
Toy Tennis (1-2 spillere)
Toy Soccer (1-2 spillere)
Toy Curling (1-2 spillere)
Toy Boxing (1-2 spillere)
Toy Baseball (1-2 spillere)
Air Hockey (1-2 spillere)
Shooting Gallery (1-2 spillere)

Logikspil

6-Ball Puzzle (1-2 spillere)
Sliding Puzzle (1 spiller)

Hukommelsesspil
Matching (1-2 spillere)

… og for at det ikke skal være løgn, er der også et klaver, som også kan lege synthesizer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.