Shrek

6 out of 6 stars

Hvem elsker ikke et godt fortalt eventyr? Og når det så ovenikøbet er Mike Myers og Eddie Murphy, der lægger stemmer til de to hovedroller, så kan man vist trygt regne med at blive kongeligt underholdt.

Shrek (Mike Myers) er en stor grøn trold med et stort problem. Hans sump er nemlig blevet overrendt af eventyrvæsener, fordi Grev Farquaad (John Lithgow) vil rense ud i skoven. Sammen med sin nufundne ven æslet (Eddie Murphy), begiver Shrek sig derfor afsted for at kræve sin sump tilbage. Men før Farquaad vil lade dette ske, skal Shrek liiige redde prinsessen (Cameron Diaz), så den magtsyge greve kan gifte sig med hende og blive konge.

Således starter Dreamworks’ seneste eventyr, der låner fra højre og venstre blandt næsten alle de klassiske eventyr samt fra nutidig filmkunst. Og med “låner” mener jeg egentlig “groft karikerer” – eller sagt med andre ord: Morskab på højt plan.

Og morsomt, det er det. Mike Myers præstation med Shreks skotske accent fortjener megen ros, men selvom han spiller den egentlige hovedrolle, er det Eddie Murphys gengivelse af det snakkesalige æsel, der sætter lattermusklerne mest på prøve. Sjældent åbner han munden, uden at man griner højlydt. Har man set Mulan, ved man, hvad Eddie Murphy kan gøre for en animeret karakters personlighed, og den magi er også at finde her. Dette hænger til dels også sammen med den fremragende ansigtsmimik og animation, som både æselet og resten af persongalleriet har fået.

Dreamworks har nemlig fået perfekteret sin måde at animere computerskabte figurer meget siden Antz! Hele filmen har et næsten hyper-realistisk look, hvor hud og andre overflader ser meget ægte ud, men så alligevel ikke. Det hele er yderst detaljeret, men er så samtidig blevet iklædt en slags “tegnefilmsforklædning”, der giver hele filmen et unikt look. Specielt Farquaads ansigt er et yderst glimrende eksempel på dette, og når John Lithgow taler gennem grevens mund, kan man ikke undgå at blive imponeret. Fiona er ligeledes blevet yndefuldt tegnet, med naturligt udseende hår og bølgende bevægelser i hendes velourkjole. Mere af det, tak (besøg evt. Shreks hjemmeside hvor der er billeder fra filmen m.v.)

Med gæsteoptrædender af bl.a. blinde mus, 3 ikke ukendte grise, en lille fyr med trænæse samt en berygtet mand i grønt dress og fjer i hatten, er der hele tiden nyt at se og høre på, og man ville ønske at eventyret kunne fortsætte uendeligt. Men alting har desværre en ende, hvorfor jeg vil slutte med denne bemærkning: Shrek er en eventyrlig fabelagtig og meget morsom tegnefilm – se den hurtigst muligt!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.