Man On The Moon

4 out of 6 stars

Jim Carrey ses her i rollen som den skrupskøre entertainer Andy Kaufman. Får han leveret varen under Milos Formans instruktion?

“Man on the Moon” er en film om én mand: Andy Kaufman. Blandt det 20. århundredes mange entertainere, må han siges at have været en af de mest alsidige og vanvittige. En mand der kunne finde på stort set hvad som helst, for at fremprovokere en reaktion hos sit publikum, det være sig alle følelser lige fra latter til vrede. Det vigtigste for ham var at underholde, men det betød ikke nødvendigvis, at underholde publikum. Næh, når bare han selv syntes det var sjovt, så kom publikums mening i anden række.

Jim Carrey spiller hovedrollen som den megalomaniske Andy Kaufman og det gør han rigtig godt. Carrey giver os et portræt af en mand, der intet middel skyer, for at nå sit mål med sin optræden. Intet er ham helligt og hans numre drives til tider så langt ud, at man dårligt tør tro at Kaufman virkelig var sådan i virkeligheden. Af det mere “normale” Kaufman kendes for, er den østeuropæiske invandrer Latka fra komedieserien Taxa. En rolle som, på trods af sin popularitet hos publikum, faktisk var noget af det Kaufman brød sig mindst om af sit arbejde.

Når Kaufman var i sit es spillede han den grove (en underdrivelse!) Vegas sanger Tony Clifton, der mellem sine, ikke alt for gode sange, gjorde sit bedste for at fornærme sit publikum. Elvis imitationer og andet godt blev det også til og selvom jeg aldrig har set den rigtige Kaufman udføre noget af dette, så er det åbenlyst at Carrey virkelig lægger en stor indsats i sit spil.

Filmen handler i sin helhed om Kaufmans karriere lige fra manegeren George Shapiro (spillet udemærket af Danny DeVito) ser ham optræde i en klub, der har stand-up comedy aften. Vi følger ham på hans op og nedture, professionelt såvel som privat. Undervejs får vi mange eksempler på hans specielle humor og det sørger også for at holde vores interesse fangen. Ligeledes gør det sublime skuespil fra Carrey sit til, at man fascineres af Kaufmans liv og levned.

Carrey vandt en Golden Globe for sin præstation og det var velfortjent. At han ikke engang blev nomineret ved Oscar Uddelingen er bare endnu et godt bevis på, hvilken farce uddelingen har udviklet sig til, siden Titanic løb med Oscaren for bedste film. Det er godt at se, at Carrie ikke kun tager de komedieroller som han er kendt for at spille, for som denne film demonstrerer, så har han virkelig meget andet i sig. Filmen kan anbefales til alle. Jeg kendte ikke selv noget til Andy Kaufman før jeg så den, men nød den alligevel.

ADVARSEL: Filmen er sjov, men hvis man forventer at se masser af Carrey-humor vil man nok blive skuffet. Det er frem for alt en biografisk film og den humor der er, er Kaufman-humor og ikke de sædvanlige gummiansigts gags Carrey plejer at lave.

Anmeldelsen gjaldt VHS-versionen, men en region 1 dvd-version med DD5.1/DTS5.1 lyd kan også fås.

Har man fået blod på tanden efter at have set filmen, findes der 3 dvd’ere med den rigtige Andy Kaufman: “The Midnight Special “(1981), “The Andy Kaufman Show: Soundstage” (1983) og “I’m From Hollywood/My Breakfast with Blassie” (1992). Alle tre er region 0, så de kan spilles i enhver afspiller.

Vil man vide mere om filmen kan man starte her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.