A Simple Plan

3 out of 6 stars

Hvad ville du gøre, hvis du fandt en taske med penge i? Mange penge. Flere penge end du nogensinde ville kunne nå at tjene i dit liv. Ville du pænt aflevere dem til politiet som den gode og moralske borger du selvfølgelig er? Eller…

Det er dette dilemma som 3 fyre ved et af skæbnens luner kommer ud for.

Hank (Bill Paxton) bor sammen med sin kone Sarah (Bridget Fonda) i en lille flække et sted i USA. Han arbejder i en af de lokale forretninger hvor han, selvom han ikke tjener meget, dog alligevel er tilfreds med det han har. Parret har et barn på vej og alt burde derfor være fryd og gammen.

En dag hvor Hank er ude at køre med sin bror Jacob (Billy Bob Thornton) og dennes bedste ven Lou (Brent Briscoe) finder de et nedstyrtet fly, der indeholder en ganske pæn mængde penge. Ikke lige det der sker i de flestes dagligdag. Det åbenlyse spørgsmål der rejser sig for de tre mænd er, om de tør beholde pengene og risikere fængsel, eller om de hellere burde aflevere dem og komme ud af det med ren samvittighed. Sidstnævnte mulighed havde nok ikke resulteret i en særligt interessant film…

A Simple Plan minder mig umiddelbart en del om Fargo og Clay Pigeons. Ligesom disse to er det en film hvor hovedpersonerne konstant får uheldet at føle, så deres ellers ukomplicerede planer går fløjten efterhånden som mere og mere går galt. Det er her at A Simple Plan ikke kan holde sig oven vande. Nogle af de ting der sker er simpelthen for langt ude. Jeg forlanger ikke af en film at den skal være realistisk, men sammenhæng er nu ret rart.

Plottet er nu ellers ikke værst. Skildringen af hvad ellers normale og hæderlige mennesker kan drives til af deres egen grådighed er interessant, og siden skuespilspræstationerne heller ikke er dårlige er filmen da værd at se. Thornton har utvivlsomt sin karrieres mest tomhjernede rolle som den bøvede Jacob, der tilsammen med vennen Lou har en samlet IQ på 3,5, mens Paxton også er overbevisende som Hank, der finder sig fanget i en ond cirkel af begivenheder han ikke kan flygte fra.

Teknisk er det en ok disc. Ekstramaterialet er sparsomt, faktisk er der ikke mere end nogle biografier. Lidt sløvt efter min mening. Den audio/visuelle side er derimod ganske god. Et godt billede uden nogle synlige fejl. Så er dét som dét skal være. Lyden er fremragende. Det er en ret stille film, da der er langt mellem scener med action, men når der endelig sker noget lægger man straks mærke til det. Der er nogle våbeneffekter, der virkelig får én til at falde ned af sofaen. Menuen er, på trods af at den ikke indeholder noget videre, ret flot og stemningsfuld. Baggrundsanimationen er lige i øjet.

Kan man lide den her slags film, så er A Simple Plan sikkert noget for dig. Jeg syntes nu ikke den var synderligt imponerende og slutningen var altså ret meningsløs. Den havde sine lyse stunder, men det er ikke en film jeg vil se igen foreløbig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.