Terminator 2: The Ultimate Edition

5 out of 6 stars

The Terminator er tilbage. Artisan udgav for nyligt sin længe ventede T2: The Ultimate Edition DVD. De har sandelig ikke spildt tiden, og man må sige at “Ultimate Edition” ikke tager skade af at blive taget meget bogstaveligt.

“Fåk yo – ashåle”. Vel nok gamle Arnolds mest prominente replik nogensinde, blev foreviget i mit hoved, da jeg som ung knøs første gang stiftede bekendtskab med The Terminator. Med et slattent budget og en markedsføring som efterhånden var blevet en standard for 80’ernes mangfoldige actionfilm, havde James Cameron aldrig i sine vildeste fantasier forudset, at denne film ville blive så stor en succes som den gjorde. Selvom en del surmulende purister mente at 2’eren var et dårligt påskud for at lave penge (er alle 2’ere ikke det?), så rykkede det ikke ved at jeg var mindst ligeså henrykt, ved at se T-800 og Sarah Conner side om side, da Terminator 2: Judgment Day huserede landets biografer i 1991.

Vi skriver nu anno 2000 – og i år, næsten et årti efter filmens oprindelige premiere, har Artisan valgt at udgive Terminator: Judgment Day – The Ultimate Edition på DVD. “Big deal”, tænker man med et pessimistisk suk på læben. – For hvor mange gange er man ikke blevet skuffet, ved at købe en Special Editon udgave af en tidløs klassiker, for derefter at finde ud af at extra features på skiven udgøres af 2 “making of…”-featurettes, et persongalleri, og en række trailere? Jeg har mangen en gang ved indkøb af SE versioner, smuttet sæben ud af hænderne under filmselskabernes markedsføringsbrusere, og haft en øm fornemmelse i måsen, siddende bagefter med en skive som ikke har meget mere interaktivitet, end en samtale med min mormor. Og netop derfor kan jeg ikke rose T2:TUE nok. Artisan har gjort intet mindre end et fremragende stykke arbejde.
Jeg vil fraholde mig at anmelde filmen, da jeg tvivler på, at der findes geeks som ikke har set den. I stedet vil jeg bruge en masse rosende tillægsord, og forsøge at holde en smule mening i min frådende skamrosning af skivens features.

Det første man bør vide, er at denne DVD er blandt de første 18GB skiver på markedet, dvs. fremstillet i to lag, og på to sider. Det er jo altsammen meget godt, for det nytter jo ikke noget hvis pladsen ikke bliver udnyttet, men det har Artisan tilsyneladende ingen problemer ved.

Side 1: Denne side indeholder begge versioner af filmen. Både biografversionen (137 min.) og Special Edition udgaven (156 min.). T-800 smile-scenen i SE udgaven kan næsten justificere købet af skiven i sig selv. – Men før man overhovedet når så langt som til at at kunne foretage valget mellem disse, bliver man pacificeret ved synet af en af de mest velproducerede menuer til dato. Jeg har ikke set noget så gennemført siden menuerne i Alien Antologien. Det hele er fremstillet som en vandretur gennem Cyberdyne Systems enorme teknologiske livmoder, komplet med manufaktion af Terminators i baggrunden.
Filmen i sig selv er pænt overført. Overførslen kan ikke hamle op med nyere film, men stadig pæn for en 10 år gammel, urestaureret film. Lyden derimod er virkelig god, og Artisan har fået et stort plus i min bog ved at udgive både DTS lydspor, samt Dolby Digital 5.1 på samme skive. THX certificeret, naturligvis. Amazing.

Side 2: Der er her, fårene skilles fra bukkene. Selv hærdede fans må give op overfor den enorme mængde info, lagret på denne side af skiven. Alene videoklippene udgør 6 timer. Menuerne har så mange grene at man hurtigt taber overblikket over hvor man befinder sig – en verden for sig selv. Jeg fandt mig hurtigt til rette i den “hårde sektion”. “Data” sektionen. Efter at have læst i over en time, måtte jeg overgive mig og konkludere at Artisan må have grebet dybt i arkiverne under indsamlingen af ekstramaterialet, da det jeg havde læst om, var en detaljeret beskrivelse af opbygningen i neurale netværk, inklusive diagrammer. Hurtigt skippede jeg gennem de sidste 40 sider af den sektion jeg var igang med, og blev præsenteret for et chok, da jeg endte på hovedoversigten, hvor det gik op for mig at jeg havde siddet og læst kapitel 3 – af 50!

Roder man yderligere rundt, ender man i en videosektion som udelukkende omhandler T2:3D – Battle Across Time – En kombineret 3D film og live-act i Universal Studios i Hollywood. Af skræk for at gå i selvsving, vil jeg kort remse resten af de mest interessante features op: 700 Storyboards (alle stregtegninger i fuldskærm), Det fulde manuskript (over 500 sider), en god stavl dokumentarer og “behind the scenes” klip, og en stor video-afdeling som omhandler special effects og research alene.

– They brought everything but the kitchen sink.

Jeg kan kun sætte min finger på to negative detaljer, som kunne afholde fans af filmen fra at rende ud for at investere i denne perle. Siden skivens opbygning er så avanceret, har Artisan vedlagt en lille notits som advarer om, at nogle afspillere kan opføre sig forkert under navigation af menuerne. Det skulle ikke have nogen effekt på selve filmen, men min Pioneer DV-626D formåede dog alligevel at finde et punkt i filmen, hvor afspilningen pauser. Trykker man på forward-knappen, fortsætter filmen dog uhindret. Det stjæler desværre en stjerne, selvom det piner mig at sådan en lille detalje skal forhindre mig i at give den sine velfortjente 6 stjerner. Jeg vil ved nærmeste lejlighed prøvekøre skiven på en anden afspiller for at se om denne fejl er gennemgående. En update vil være at finde på anmeldelsen snarest. Den anden detalje er prisen (vejl.: 329,-), men glemte jeg at fortælle at skiven kommer i en lækker metalboks, som kan høste respekt hos andre geeks? – Så virker det hele ikke så pebret, vel? – Nej.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.