Kirby’s Epic Yarn

untitled 5 out of 6 stars
Kirby lapper et stort hul på Wii U via Nintendos eShop.

Kirby er uden tvivl den mest fantasifulde figur i Nintendos stald. En evigt glad, lyserød blob, der kan inhalere både genstande og fjender for dernæst at imitere deres karakteristika eller spytte dem ud som skyts. Mere sært bliver det vel næppe? Forkert.

Det er nemlig nu blevet sådan, at Kirby i sin store madglæde har spist en tomat, der viste sig at være besat af den onde troldmand Yin-Yarn. Ond som han jo er, tryllede han derfor Kirby til Lapland gennem en magisk sok, han har hængende om halsen. Mere sært bliver det vel næppe? Forkert.

Vi lyner op for Lapland
I Lapland konstater Kirby nemlig, at han ikke længere har sine normale evner at gøre godt med. Hans krop er blevet erstattet af garn, og han har som sådan ikke sine lungers kraft mere. Heldigvis er der blevet lidt garn i overskud ved Kirbys forvandling, og som erstatning for organet må han i stedet bruge denne garnlasso til at indfange og affyre fjender med. Samtidig er den alternative lasso også stærk nok til at optrevle omgivelserne eller gynge i, når en gribemulighed byder sig.

Strik din egen Kirby.

Og det gør den ofte i Lapland, der i bedste LittleBigPlanet-stil er et sammensurium af stoffer og lapper, lynlåse og knapper foruden kilometervis af farverige og fantasifulde garnfjender. Og knap er Kirby ankommet til dette hjemkundskabsmekka, før han må redde landets prins, der kan fortælle ham, at kongeriget bogstaveligt talt er faldet fra hinanden, og at Kirbys eneste måde for at komme hjem er at hjælpe til med at få syet delene sammen med magisk tråd. De syv stykker tråd bevogtes selvfølgelig af nogle snørklede garnbosser i hver sin tematiserede verden, og nu må Kirby – enten alene eller sammen med prinsen Fluff – bruge alle sine nyfundne evner i kampen mod Yin-Yarn og hans kumpaner.

Akkurat som Media Molecules lille, store planet af husholdningsartikler er Lapland et vidunderligt univers at både betragte og betræde. De klare pastelfarver, de idylliske omgivelser og de nuttede fjender gør én i godt humør fra første sekund, og man nænner næsten ikke at bryde den delikate balance ved at svinge lassoen. Når man først svinger den røde tråd, har man dog heller ikke lyst til at stoppe igen, for de mange herlige animationer er i en klasse for sig. Lynlåse åbner med synlig krængning og realistisk tyngde, huller og revner i kanvassen tillader Kirby at bevæge sig rundt bag stoffet som en lille bule, mens et træk i forskellige snore får omgivelserne til at trække sig sammen i bløde folder. Ord er svært utilstrækkelige for at beskrive den stilsikkerhed, med hvilken udviklerne bringer syskrinets remedier til live og transformerer dem foran øjnene på én, og hver eneste bane er garneret med nye detaljer, der bringer smilet frem. Her er en fin forsmag på det sublime håndarbejde

Gennem nåleøjet
På sin hoppende vej gennem dette glade univers viser Kirbys nye form – eller mangel på samme – sig samtidig at være en stor hjælp til at klare de mange udfordringer. Ikke alene har han fået indbygget faldskærm, men via magiske malstrømme kan vores lille, lyserøde strik antage et væld af forskellige former, hvilket blandt andet inkluderer fisk, (brand)biler, UFO’er og rumraketter. De er med til at gøre hver bane i hvert univers til en forfriskende oplevelse både første og anden gang, man besøger dem. Musikken er samtidig uforskammet let at nynne med på, hvilket også fortsætter længe efter, at maskinen er blevet slukket. De simple melodier gav mig blandt andet associationer til tegnefilm som Peddersen & Findus og Toy Story, hvilket jo bestemt ikke er en dårlig ting.

kirby_2
Hjemmestrik, når det er bedst.

De sjove former til trods er det som garn-Kirby, hæklet op til lir med lasso, at man er mest i vigør og udforsker den farverige verden, hvor der gemmer sig skatte i form af både ædelstene og udsmykningsgenstande overalt. Sidstnævnte kan bruges i en Animal Crossing-inspireret del af spillet, hvor Kirby har fået en indretningsklar lejlighed, komplet med grådig udlejer. Foruden Kirby er der andre lejere i huset, og står man på pinde for dem og udsmykker deres stuer med indsamlede møbler og kunst, åbnes der for diverse tidsbaserede minispil, hvor man eksempelvis skal samle ædelsten på tid. Det er en munter adspredelse, der nok skal tiltale de mindste poder, som bestemt udgør en stor del af målgruppen.

Som voksen har jeg dog også nydt oplevelsen i høj grad, og målgruppens bredde bekræftes af en næsten ikke-eksisterende sværhedsgrad, idet Kirby ikke kan dø. Man kan miste alle sine opsamlede ædelsten undervejs, men i mål kommer alle, blot man har lidt tålmodighed. Det gør dog ikke så meget, at udfordringen er overkommelig, idet spillet er strikket sammen med en sådan lethed, at det bare er en fornøjelse at tage med på rejsen. Det kan mine drenge i hvert fald skrive under på – de karter nu gennem eventyret for anden gang, hvilket bør stå som en langt bedre anbefaling end mine skrevne ord.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.