The Talos Principle

5 out of 6 starsTalosPrinciple

Cogito ergo sum.

Hvornår er man levende? Hvornår er man en person? Er man en person, hvis man selv tror, at man er det? Og vedbliver man at tro dette, selvom andre siger noget andet?

Ovenstående er et par af de tunge, eksistentielle spørgsmål, som vi præsenteres for i The Talos Principle. Det er Croteam, der står bag, og de har med dette spil taget et stort skridt væk fra Serious Sam-serien, som de ellers har været bedst kendt for de seneste 15 år.

I det mekaniske skelet af en robot vågner man op i et grønt landskab, der fredeligt strækker sig ud under en blå himmel. Romerske ruiner afgrænser og udfylder området, og alt ånder tilsyneladende idyl. Men der er alligevel noget udefinerbart “forkert” over det hele. Ruinerne virker mest af alt designet omkring din tilstedeværelse, og hurtigt viser det sig da også, at din frihed er stærkt begrænset af dine logiske evner. Det virker faktisk mest af alt som om, man bliver testet.

Men hvem har sat dette i værk, og hvorfor? En indre stemme, man ikke selv har bedt om, samt forskellige computerterminaler rundt om i ruinerne giver brudstykker af løsningen, men for at forstå the big picture er der kun én mulighed; man bliver nødt til at vise sit værd som et logisk tænkende væsen.

Dette gøres ved at løse de mange rumlige gåder i afgrænsede områder i ruinerne og indsamle puslespilbrikker, der fungerer som nøgler til næste område, hvor man forhåbentligvis kan blive klogere på det hele. Hver brik er lukket inde bag gitre og energifelter, og visse af dem er desuden bevogtet af mobile miner og maskingeværer, der dog kan deaktiveres med ligeledes mobilt jamming-udstyr. Senere får man adgang til prismer, der kan forbinde kontakter med lys og derved deaktivere energifelter, og kasser som selvsamme udstyr skal placeres på i de tilfælde, hvor lysstrålerne ellers ville krydse og udligne hinanden. Propeller til at skyde både udstyr og spilleren op i luften gør blot gåderne endnu mere tredimensionelle, så der er nok at spekulere over, idet en uhørt høj grad af gåderne er så kreativt konstrueret, at man let kan bruge lang tid på at teste alskens mulige scenarioer, før tiøren falder.

Omgivelserne skifter også udseende et par gange, hvilket jeg dog ikke vil gå i detaljer med, da opdagelse som sagt er et af spillets store plusser. De er dog til alle tider utroligt stemningsfulde og forstærkes endvidere af den polerede grafik, som Croteams egen Serious-motor leverer gnidningsfrit med stor overbevisning, mens en afdæmpet, beroligende musik gør besøget i denne alternative verden yderst behageligt.

Paralleller til Portal (og i særdeleshed toeren) vil være nærliggende at trække, og er man fans af dé spil, vil The Talos Principle nok også falde i god jord. Dog er der tale om et betragteligt større spil, idet man let kan bruge 15-20 timer på at udforske alt, løse alle gåder og finde det utal af yderligere hemmeligheder, som udviklerne har inkluderet. Og for at det ikke skal være løgn, så har Croteam også valgt at inkludere DLC’en fra PC-udgaven, Road to Gehenna, hvilket let kan bringe den samlede spilletid et godt stykke over de 20 timer.

Det virker jo som en ren gavebod, men deri ligger også lidt af spillets Akilleshæl, idet en vis portion monotoni melder sig med et par timers mellemrum. Stemningen er dog til alle tider fremragende, og mange af gåderne er som sagt i særklasse og kræver, at man tænker ud af boksen – ofte bogstaveligt talt. Derfor kan jeg helhjertet anbefale The Talos Principle varmt til puzzlefans, der godt kan lide en god historie, selvom de mange tankeeksperimenter muligvis værdsættes bedst i små bidder.

One thought on “The Talos Principle

 • 18. maj 2016 at 12:38
  Permalink

  Spillet er på tilbud indtil 2/6 og kan erhverves for sølle 87 dask (119 for ikke Plussere) på PSN Store.

  Det er en del af May Madness-udsalget, hvor man kan finde en god del glimrende spil til billige priser, bl.a. GTA-trilogien til 139, Manhunt og Bully til 69 stykket, inFamous: Second Son til 75 (PS+) mange af LEGO-spillene til 159 m.fl.:
  https://store.playstation.com/#!/en-dk/may-madness/cid=STORE-MSF75508-MAYMAD16

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.