The Dilbert Future

4 out of 6 stars
Opfølgeren på bestselleren The Dilbert Principle (også anmeldet her) er endnu et sammenkog af Dilbert-striber og Scott Adams’ livsanskuelser. Sidste gang handlede det om livet som ansat i Corporate America. Denne gang handler det om, hvordan fremtiden vil se ud ifølge Scott Adams.

Adams laver nogle sjove men alligevel knivskarpe og kyniske forudsigelser omkring vores hverdag, medmennesker, arbejde, teknik, demokrati, marketing kapitalisme m.fl. Mange forudsigelser er baseret på at folk generelt er dumme – og man må i ofte bøje sig for argumentationen. Især er hans anskuelser om hindrede tekniske fremskridt grundet ineffektive folk tankevækkende.

Scott Adams kommer ind på emner, som andre futurister ikke berører. Hans forudsigelser omkring Confusopolies rammer f.eks. rent ind: Hvordan kæmpe store selskaber markedsfører homogene produkter ved at forvirre brugerne så meget, at de ikke kan gennemskue, hvad de får – og hvad de betaler for det. Tænk bare på de nye teleselskaber.

Hvor The Dilbert Principle var sjov og samtidig genialt udtænkt, mangler The Dilbert Future lige prikken over i’et i at være et lige så fuldent mesterværk. Langt de fleste af kapitlerne er geniale, men fra tid til anden kommer Adams så langt ud på et sidespor, at det hele pludselig falder til jorden. Som stand-up komikeren, der leverer en punchline efterfulgt af rungende stilhed. Det sker heldigvis sjældent.

Som i The Dilbert Principle afrundes denne bog også af et meget seriøst kapitel. Det er meget overraskende, og jeg ved endnu ikke, om Adams tager dybt pis på læseren (og putter mig i dummekassen – The Induhviduals) eller om det er seriøst ment. En fin pointe.

The Dilbert Future er klart værd at læse. Faldt The Dilbert Principle i din smag, skal du også læse den her. Jeg behøver ikke at inkludere klip fra bogen, da den minder rigtig meget om den første i serien.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.