Carpe Jugulum

5 out of 6 stars

Terry Pratchett’s 23. bog i Discworld-serien er et gensyn med de tre hekse Nanny Ogg, Granny Weatherwax og Magrat Garlick. Denne gang har den venlige kong Verence i fremskridtets navn inviteret en masse forskellige folk til barnedåb i Lancre. Inklusive en vampyr-familie – og som man ved: de kommer ikke, medmindre de er inviteret. Disse vampyrer er dog helt specielle, idét de har trænet længe på at kunne klare hvidløg, religiøse symboler, dagslys osv – så det kræver alle heksenes vid at klare dem.

Selvom plottet er lige ud af landevejen, formår Pratchett gang på gang at overraske og begejstre. Hans skrivestil er kort og koncis med masser af gylden dialog, man simpelthen er nødt til at læse igen og igen. Pratchett skriver til et intelligent publikum – man skal selv regne mange af vittighederne ud, og det giver en helt speciel fornemmelse af at være på bølgelængde med forfatteren, som ingen andre kan skabe.

Pratchett er en mester i at parodiere vor egen verden, så vi kan genkende den, set den fra en ny vinkel og grine af den. Som Holberg gjorde med sine Comedier for mange år siden. I Carpe Jugulum møder vi små kongeriger, vampyrer, hekse, missionærer og landsbyfolk. Begreber som monarki, ovetro og religion bliver taget under grundig behandling på en måde, så man griner af det, men alligevel tænker over det.

Bogen er i øjeblikket til salg på The Internet Bookshop til halv pris.
læs mere om Terry Pratchett og hans bøger på www.lspace.org

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.