Revolutionary Girl Utena, The Rose Collection 1

2 out of 6 stars

Folk er gået amok over den her i det meste af anime-verdenen. Den er da også anderledes end meget gængs anime; den bryder med konventioner hele tiden. Sanserne bliver udfordret meget, fordi alting er så anderledes.

Utena er en Shojo (pige) anime – et faktum man først finder ud af, når man åbner æsken. Det er ikke nævnt på ydersiden og heller ikke i de ovenud positive anmeldelser, jeg har læst på nettet (links i bunden af denne anmeldelse).

Det handler om at gå i skole, at finde kærester, at bitche over de andre piger, at finde kærester, at gå til eksamen og at finde kærester. Det handler altså meget om teenage pigeting!

Kan man abstrahere lidt fra følelsen af, at man sidder og læser sidste nummer af Vi Unge, har Utena kvaliteter at byde på. Animationen varierer en del, men er for det meste rigtig god. Serien har en weirdness-factor, der gør den udfordrende: Elevrådet (der ivrigt planlægger jordens undergang) styrer også en hemmelig skov med et inverteret, flyvende slot. Det er rart, at serien konstant trækker seeren i en ny og overraskende retning (scenen med den boksende kænguru er et godt eksempel). At det er gjort så stiligt som her er et stort plus.

Utena bliver indgydt nyt livsmod af en prins, da hun er helt lille og alene. Hun bliver så betaget af prinsen, at hun selv får lyst til at blive en prins. Det resulterer i, at hun går i drengetøj (hvilket i virkeligheden blot er en undskyldning for at vise hendes umuligt lange ben i hotpants). Den sexuelle forvirring bliver komplet ved at hendes veninde kalder hende for “boyfriend” og at Utena i en duel vinder en forlovelse med taberens kæreste Anthy; en lækkerbisken af en underdanig pige. Utena nægter at have noget “forkert” med Anthy at gøre, men det er tydeligt at der foregår noget mellem de to.

Det er almindeligt at introducere en cuteness-factor i anime-serier. Vi kender det fra vesten – Ewoks i Star Wars: Return of the Jedi. Jeg hader den slags, og synes for det meste at det trækker ned i underholdningsværdien. I Utena introducerer man Chu-Chu som er en grim museagtig ting med ring i øret, der prøver at æde alt. Den er kæmpe-irriterende, så det var dejligt at se den blive trådt ned i brostenene af en ond fyr. Uheldigvis overlevede den.

De 7 episoder på DVD’en bruges primært til at introducere personerne og deres motiver. Der måtte godt ske lidt mere i hver episode, og det måtte godt være lidt mindre piget. De 7 episoder udgør 3 timers anime, og der sker for lidt til at den kan hæve sig over to stjerner. Det er synd, fordi serien er så forfriskende anderledes, at den virkelig kunne have været speciel. Man kan kun håbe, at der kommer mere gang i de efterfølgende episoder.

Køb skiven på DVD Expressicon.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.