Ghostbusters: Collector’s Series

5 out of 6 stars

“Ray has gone bye-bye, Egon… what’ve you got left?”
“Sorry, Venkmann, I’m terrified beyond the capacity for rational thought”

Ghostbusters har altid været en af mine absolutte yndlingsfilm. At den overhovedet er udgivet på DVD ville ha’ reddet den 4 stjerner hjem under alle omstændigheder. At den er anamorphic giver en stjerne ekstra i min bog. At Columbia er gået amok i et orgie af ekstra-features hiver den helt op på de maksimale seks stjerner.

Filmen er Ivan Reitmans klassiske spøgelseskomedie fra 1984. Skrevet af Dan Aykroyd og Harold Ramis (som begge har hovedroller) og proppet med stjerneskuespillere er den et perfekt mix af gys og grin. Effekterne var state of the art for 15 år siden og stadig imponerende idag – de er dog aldrig i vejen for især Aykroyds og Murrays enorme komiske talenter. Der bliver affyret så mange legendariske one-liners, at man ikke kan undgå at lære de fleste udenad.

Da alle kender filmen, vil jeg koncentrere mig mere om de ekstra features, Columbia har fyldt på skiven.

Der er 10 fraklip. Meget sødt, men det er tydeligt hvorfor de ikke er med i den endelige film.

Et af tekstsporene er brugt til production notes. Dvs, man ser filmen med normal audio, men teksterne fortæller så om hvordan den pågældende scene er lavet, hvor det er filmet henne og små anekdoter fra optagelserne. Informativt og underholdende.

Der er fire trailers: Ghostbusters, Ghostbusters II, Stripes og Groundhog Day. Sidstnævnte indeholder scenen hvor Murray pander Ned ned, og er guld værd i sig selv.

To featurettes fra hhv. 1984 og 1999. Den sidste er ret skæg, da Murray folder sig ud i sit komiske es.

Et enormt afsnit om SFX. De har samlet de involverede parter, sat dem i en rundkreds og tændt kameraet. Desværre er samtalen ikke så spændende, da den ikke er styret og der ikke bliver stillet nogen spørgsmål. Så er der tre scener, hvor man kan se før/efter special-effects-folkene udøvede deres magi. Det er realiseret med angle-funktionen på skiven, så man selv kan sidde og skifte mellem før- og efterfilm. Derudover byder SFX-sektionen på store mængder production photos, conceptual drawings og storyboards. Man kan endda se nogle scener i split-screen, hvor øverste halvdel viser storyboard og nederste den endelige film. SFX-delen er overdådig og proppet med spændende information.

Audiokommentarerne er udført med hidtil uset finesse. Ud over audio-kommentaren, har de også placeret Harold Ramis, Ivan Reitman og Joe Medjuck (producer) side om side foran lærredet, så man kan se dem sidde og snakke og gestikulere. Det er som at sidde bag dem i biografen og giver en helt ny dimension til kommentarspor. Teknisk set er det realiseret ved at animere et undertekstspor (som er billeder på DVD, og derfor ikke behøver at være tekst). Der er angiveligt over 50.000 frames i animationen, og det skulle ha’ været et hårdt arbejde. Skulderklap til Columbia. Eneste minus ved kommentarsporet er, at Medjuck ikke er specielt spændende – jeg ville hellere have hørt Dan Aykroyd.

Ghostbusters: Collector’s Series kan ikke anbefales højt nok. Det er en førsteklasses film, den er Anamorphic, overførslen gør det svært at tro på at originalen er fra 1984 og den indeholder nok ekstra features til at holde dig aktiveret i fire-fem timer. Hvis du har ledt efter en reference-DVD, så stopper eftersøgningen her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.