Sword in the Stone

3 out of 6 stars

Mens amerikanerne ikke har noget animeret Disney på DVD før d. 26/10, drypper titlerne så småt frem i Europa. De ser ud til at følge Disney’s såkaldte moratorium, hvor en titel er på markedet i 2-3 måneder og derefter tages af markedet de næste 7-10 år. De er da sikre på at holde os samlere på dupperne!

Indtil videre er det blevet til Dumbo, Alice in Wonderland og nu The Sword in the Stone.

Filmen er fra 1963, men kvalitetsmæssigt er det kun lydsiden, der viser alder. Billedsiden byder på overdådig animation fra dengang Disney brugte mange penge på filmene (en tradition de genoptog med The Little Mermaid). Farverne er levende, med en dybde og intensitet man normalt kun ville forvente fra langt nyere film. Disney passer åbenbart godt på sit råmateriale til glæde for DVD-ejerne, der får de animerede klassikere i en uovertruffen kvalitet. Det største minus ved kvaliteten, er at jeg nu skal have skiftet den komplette VHS-samling ud med DVD.

The Sword in the Stone handler om adoptiv-drengen Wart (Arthur), der ved et tilfælde støder ind i troldmanden Merlin. Merlin tager ham under sine vinger og vil uddanne ham så han kan bruge sit hoved i stedet for sine muskler. Man lærer bedst ved at prøve tingene, så Merlin kaster Wart ud i alle mulige mærkelige situationer ved at forvandle drengen til dyr – fisk, egern og fugl. Undervejs bliver vi vidne til nogle skægge scener, som er så gode at de er mere eller mindre direkte genbrugt i senere Disney-film (det levende te-stel er også med i Beauty and the Beast, gedde-jagten er genbrugt som haj-jagt i The Little Mermaid, komplet med snuden i ankerkæden, og Merlin minder forfærdeligt meget om Genie fra Aladdin til tider).

Under en turnering i London, hvor Wart er med som væbner, har han glemt et sværd. Han finder ét, der sidder i en sten, trækker det ud og – vupti – bliver konge af England. Jeg kan ikke lige se, hvad det har med resten af historien at gøre; måske Disney bare ville have en eller anden klassisk historie at hænge det hele op på. Men lad det nu ligge, så længe vi bliver underholdt undervejs. Desværre var Disneys humor ikke helt så løssluppen i 60’erne – The Sword in the Stone er mere til “kakao og æbleskiver på en kold vinterdag”-agtig råhygge.

DVD’ens ekstra features er som på de andre europæiske Disney-skiver: Ikke-eksisterende. Disney har puttet nul, intet, nothing, nichts ekstra på. Det er virkelig synd, da os samlere snildt ville give 50-100 kr mere for en skive med production notes, original artwork, sketch-to-final og hvad der ellers er af muligheder. Ærgerligt – men kvaliteten alene er grund nok til at give VHS’en til børnene og købe DVD’en til sig selv.

Jeg købte filmen på DVD Zone 2 i Belgien, fordi jeg ville have den med engelsk cover (at de så sendte én med fransk cover betyder jo bare at jeg må finde et sted med mere check på tingene). Må coveret gerne være dansk, kan den købes i VideoNetto herhjemme. Den danske udgave har også engelsk tale til os purister.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.