Out of Sight Collector’s Edition

5 out of 6 stars

Jack Foley (George Clooney) er en kompulsiv bankrøver, der ikke altid har heldet med sig. Filmen lægger ud med det køligste bankrøveri, jeg endnu har set. Det går galt, og Foley arresteres. Da han senere flygter fra fængslet er han nødsaget til et kidnappe en kvindelig betjent (Jennifer Lopez). Der er magi i luften mellem dem, og deres umulige kærlighed er det centrale emne, filmen drejer om.

Som i Elmore Leonards andre værker (L.A. Confidential, Get Shorty og Jackie Brown), er personerne og dialogen i langt højere grad vigtigere end plottet. Historien er dog langt fra kedelig – der er finurligheder nok til at holde mig underholdt og nysgerrig hele vejen. Personerne skinner i denne film. Kemien mellem Clooney og Lopez er skærefast. Der er ingen sorte og hvide, der er ingen irrelevante bi-roller, alle virker ægte og alle er vidunderlige karakterer. Karakterdrevne film er svære, men Soderberg har instrueret suverænt og bringer det bedste frem i alle skuespillerne, hvilket puster liv og menneskehed i filmen i stedet for at den falder fladt på gulvet som f.eks. The Negotiator. Det er som at læse en god bog: Når man er færdig, ønsker man ikke at forlade personerne.

Tidslinien er brudt som Pulp Fiction – vi kommer ind syv år inde i historien, og vi bliver udsat for mange flashbacks. De er lavet intelligent af Soderbergh; fængselsscenerne i fortiden er dæmpede i farverne og lidt støvede. Resultatet er, at man ikke føler sig kastet rundt og altid er klar over, hvor i historien vi befinder os.

Karen Siscos kæreste er Ray Nicolet (Michael Keaton), som vi kender fra Jackie Brown – også skrevet af Elmore Leonard. Det er skægt at se karakterer krydse over mellem film, det giver dem en slags virkelighed. Samuel L. Jackson laver også en stærk gæsteoptræden i slutningen af filmen.

At filmens persongalleri vil være i min hukommelse i lang tid, er der ingen tvivl om. Det samme gælder musikken – soundtracket er på listen over CD’er, der snarest skal erhverves.

Disken har gode extras, ud over de vanlige production notes og cast&crew bios: Commentary af Soderbergh og manuskriptforfatter Scott Frank. Inside out of Sight, en 20 minutters rigtig sjov og informativ featurette. Fraklippede scener, bl.a. The Original Trunk Scene: Har man set filmen, husker man scenen i bagagerummet med Foley og Sisco. Soderberg havde først lavet en u-klippet og langt mere erotisk udgave, der tog hele 45 optagelser at få i kassen. Da man viste filmen for et testpublikum, brugte de tre kvarter på at sidde og dampe over scenen og kom ikke rigtig ind i filmen igen, så Soderberg var nødt til at erstatte scenen med en nedtonet udgave for ikke at ødelægge filmoplevelsen. Når man ser den, kan man godt forstå hvorfor!

Out of Sight var en af de bedste filmoplevelser i 1998. DVD-udgaven er en smukt udført anamorphic widescreen med suveræne extras. Gå ikke glip af den.

Der er tre DVD-udgivelser af Out of Sight på markedet. Den her anmeldte er den amerikanske Collector’s Edition. Der findes også en amerikansk DTS-udgave, som ikke indeholder extra features. Ydermere blev den europæiske udgave frigivet 1999-08-25. Så vidt jeg kan lure mig til, indeholder europæeren de samme features som amerikaneren, og PAL-signalet giver et bedre billede. Vælg omhyggeligt, når du køber.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.