Catnapped!

5 out of 6 stars

12-årige Toriyasu og hans lillesøster Meeko has mistet deres hund Papadoll. Meeko er sikker på at Papadoll er blevet kidnappet af aliens fra Mars, der er i fuld gang med at udføre ydmygende forsøg på ham. Toriyasu tror bare han er løbet væk.

I virkeligheden er Papadoll blevet bortført af en ond kattelakaj til landet Banipal Witt, hvor solen først gør mennesker og dyr til katte og dagen efter til enorme monstre. Den forbandede princesse Buburina, der forvandler alt hvad hun berører til balloner, bruger den monsterficerede Papadoll til at indfange en masse borgere, som hun så gør til balloner som led i hendes skumle plan om at kontrollere hele Banipal Witt.

Tre videnskabskatte warper Toriyasu og Meeko-chan til Banipal Witt, hvor de straks bliver forvandlede til katte i solens stråler og får til opgave at returnere Papadoll til normal størrelse.

Du må godt læse det igen, hvis du missede noget i forbifarten. Den totalt syrede og uforudsigelige historie er drønspændende og man skal følge godt med for at forstå, hvad der sker og ikke mindst hvorfor. Traditionen tro for japanske fortællinger starter vi midt i suppedasen og kun langsomt finder vi ud af, hvordan vi er havnet der og hvad der skal gøres for at vi kan slippe ud af den igen.

Catnapped! er magisk underholdning, der forvandler dig til et barn og suger dig ind i sit univers lige fra starten. Skal man give en fornemmelse for filmen kan den bedst beskrives som Alice i Eventyrland instrueret af Tim Burton og animeret af folkene bag Yellow Submarine, men det er slet ikke dækkende for alle de sære og vidunderlige ting, der foregår i Banipal Witt.

Catnapped! er en af den slags film der kun kan fungere som animation og sjældent har jeg set det udført så flydende og detaljerigt; kvaliteten er på højde med Disneys værker. Nogle af scenerne er så flotte, at det ser computergenereret ud – hvis det er, er det lavet så godt, at man ikke kan se det.

Jeg sad med et Cheshire-kat smil plastret ud over hovedet hele vejen igennem filmen. Bagefter summede jeg af godt humør mens hjernen knagede med at kapere alle de ting, jeg havde set. Catnapped! er gearet mod børn, der vil elske billederne og de skægge figurer. Men filmens humor, surrealistiske handling og billedstil akkompagneret af storslået symfonisk musik virker på så mange niveauer, at en voksen ser helt andre ting i filmen og vil finde den lige så fængslende som et barn. Ganske som Disneys bedste. Man kan heller ikke forvente mindre, når Tenchi-producer Taro Mako, Akira-animator Takashi Nakamura og Lain-manuskriptforfatter Chiaki Konaka forener kræfterne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.