Patlabor 1: The Movie

5 out of 6 stars
Denne science fiction politi-thriller fra 1989 er lige så spændende i dag som den var den gang. Instrueret af Mamoru Oshii (Ghost in the Shell) byder den på suveræn animation og en stor historie. Nåja, og nogle enorme robotter smadrer Tokyo.

Vi skriver 1999 (filmen er lavet i ’89) og Japan nyder godt af store robotter, der bruges til hårdt konstruktionsarbejde. De såkaldte labors har muliggjort bygningseventyr man tidligere kun har drømt om. Men hvor der er vilje er der kriminalitet og en forbryder iført 20 tons stål og hydraulik har mange fordele. Med den velprøvede “hårdt-mod-hårdt”-manøvre oprettes en speciel politienhed udstyret med patrol labors (patlabors) til at bekæmpe labor-forbrydelser.

Patlabor 1 er en gængs politi-thriller, der følger den gode tradition med at vise politilivet indefra, hvor politiet bliver omdannet fra de uniformer man møder på gaden til rigtige mennesker af kød og blod med deres problemer og succeser. Vi følger to detektiver fra Sektion 2, den søde Noa og den fremadstræbende Asuma. Deres kolleger er en bunke særlinge ledet af en dovent udseende chef, der dog langt fra er den sløveste kniv i skuffen.

Efter næsten alle labors i landet har fået installeret Hyper Operating System 1.0 begynder de at gå amok uden forklaring. Asuma finder ud af, at det ikke er tilfældigt hvor og hvornår en labor går berserk, men da regeringspartierne står bag HOS-opgraderingen bliver sagen hurtigt tysset ned. Men Asuma giver ikke så let op og inden længe har han færden af et plot, der kan lede til destruktionen af Tokyo.

Patlabor 1 er instrueret af Mamoru Oshii, der også står bag den meget kendte Ghost in the Shell, men hvor sidstnævnte er en eksistentialistisk cyber-thriller i en menneskefjendsk verden, er denne film mere jordnær. De centrale karakterer holder man af lige fra første sekund man ser dem, og hverdagslivet i Sektion 2 er mesterligt fremstillet. Hvis man forestiller sig en fremtid med mecha i politiet, vil den sikkert ikke ligge langt fra Patlabors fantasiverden.

Historien er solid. Et par gange er Asuma lidt for deduktiv (dog når han ikke op på Fox Mulder-niveau), men generelt føles handlingen meget realistisk. Der er gjort et stort arbejde ud af at gøre den uforudsigelig, og det er lykkedes et langt stykke hen ad vejen. Alt i alt en spændende og underholdende science fiction politi-thriller med en nervepirrende finale. Historien er virkelig rig på små detaljer, flere af dem får man først øje på anden gang man ser filmen.

Animationen ligger helt i topklasse, meget imponerende for en 12 år gammel film. Lydbilledet er meget rigt; der er lavet små lyde til næsten alle bevægelser i billedet. Musikken er næsten ikke-eksisterende, men har til gengæld stor effekt på de steder, hvor den er brugt. En af de mest slående ting ved Patlabor er detaljegraden. I en scene hvor Asuma alvorligt diskuterer med en labor-udvikler, løber Noa rundt i baggrunden og er bjergtaget over labor-fabrikken. Hendes handling er helt uvedkommende for scenen, men den giver filmen en dejlig ægthed: Var Noa virkelig, ville hun gøre præcist sådan mens Asuma havde en kedelig snak. Gennem en mængde små scener, hvor f.eks. Noa lader pistolen på sin labor, har Oshii formået at afmystificere de store robotter og fået dem til at virke som almindeligt værktøj i folks dagligdag.

DVD’en er en dual-layer skive, hvilket burde borge for kvaliteten. Men ved Manga bag roret kan man næsten være sikker på at de dummer sig og i dette tilfælde har de lagt lag-skiftet midt i en actionfyldt scene. Filmens 1.85:1-format burde resultere i en dejlig anamorfisk overførsel, men det er åbenbart et fremmedord i Mangas bog. Billedkvaliteten er ikke skarp, men filmens alder og japanernes notorisk dårlige lagringsmetoder taget i betragtning, kan det nok ikke blive bedre. Af ekstra-features er kun at finde de sædvanlige Manga-trailers, der er pinligt dårlige.

Patlabor 1 er en medrivende historie fortalt i et spændende univers med superb animation og et godt øje for detaljer. Selvom filmen handler om enorme robotter og den forestående destruktion af Tokyo, er det en dejlig langsom affære, hvor det er karaktererne og dialogen, der gør den speciel og anbefalelsesværdig. DVD’ens kvalitet er ikke dårlig men kunne have været langt bedre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.