Gameboy Player

6 out of 6 stars
Har du altid drømt om at kunne se, hvad der egentlig sker på skærmen på din Gameboy Advance? Vil du gerne nyde dine Gameboy-spil i sofaen foran fjernsynet? Kunne du godt tænke dig at spille Gameboy-spil uden besværet med en Gameboy? Nintendo har leveret svaret på en af mine hedeste drømme.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg er fan af old-school tur-baserede RPG’er, og det er en lige så kendt sandhed at genren er døende på vor moderne konsoller, da den ikke passer ind i deres image.

Derfor har jeg tit og med længsel kigget på Golden Sun og Advance Wars på spilbutikkernes hylder, fordi det er præcis den slags spil, jeg kan virkelighedsflugte med i ugevis. Giv mig et isometrisk landskab og 2D-karakterer i et voldsomt drama med herlige kampe, og jeg vil med glæde undsige de sidste 5 års udvikling på spillekonsollerne.

Men jeg gider ikke rigtig en Gameboy Advance. Den første model var helt til grin med sin dårlige skærm, hvor man stort set ikke kunne se, hvad der foregik, med mindre man sad direkte under en 500W pære. Gameboy Advance SP afhjalp dét problem, men jeg har aldrig følt behovet for at spille på farten. Jeg vil hellere sidde og sumpe foran fjernsynet med en controller og en kop kaffe.

Som sendt fra den syvende himmel kommer Nintendos Gameboy Player. En lille klump sort plastic, som kobles sammen med din GameCube og tillader dig at spille de over 1000 udgivne spil til Gameboy, Gameboy Color og Gameboy Advance – på 28 tommers fjernsyns-godhed, med lækker lyd fra steroanlægget, en ordentlig controller i hånden og en kop dampende varm kaffe på sofabordet.

Installation

Åbn æsken. Tag Gameboy Player ud. Fjern et låg i bunden af din GameCube. Tryk Gameboy Player op i bunden af GameCuben og skru den fast med de to dertil indrettede skruer (der har så stor kærv, at du kan bruge en mønt til at spænde dem med).

Det tager 30 sekunder, hvis man er fummelfingret.

Den lille GameCube er nu blevet et par centimeter højere og har mistet lidt af sin charme, hvis den ikke er sort. Desværre udgives Gameboy Player kun i sort i Europa, så os med de fine lilla Cubes må lide lidt style clashing.

Spil!

I æsken ligger også en Gameboy Player disc, som giver adgang til alle herlighederne. Uden denne disc i maskinen, fungerer GameCube ganske som normalt, så man behøver altså aldrig at fjerne Gameboy Player, når først man har skruet den fast i bunden af maskinen.

Eneste minus ved Gameboy Player er bootdisc’en. Det havde været rart, om Gameboy Player automatisk overtog kontrollen med maskinen, hvis der var et cartridge i den, når man tændte for sin GameCube. Mister man sin bootdisc, står man med en ubrugelig plasticklods.

Gameboy Player starter op ganske som en rigtig Gameboy Advance, og så kan man bare sætte et spil i og gå i gang med at spille. Trykker man på Z-knappen, får man adgang til at indstille diverse aspekter af Gameboy Player, primært relateret til de forskelle der er på et fjernsyn og den lille LCD-skærm i Gameboy Advance. Skærmbilledet kan vises enten som “normal” eller “full”, sidstnævnte fylder hele skærmen, men strækker også billedet en lille smule ud af proportion. Normal-størrelsen har en ret bred kant rundt omkring billedet, ligesom på Commodore 64 i gamle dage. For at det ikke skal være for kedeligt, kan man dekorere rammen med 20 forskellige grafiske designs. Om man spiller i Normal eller Full afhænger helt af smag og behag – jeg har i hvert fald ingen problemer med at spille i skærmens fulde størrelse, og bemærker ikke den minimale forskel i proportionerne.

På Gameboy Advance laver programmørerne ofte skygger ved at lade en sort sprite tænde og slukke 30 gange i sekundet. På den lille LCD-skærm, der har længere efterglød end et fjernsyn, giver det en transparant skygge-effekt. På et fjernsyn giver det seeren hovedpine og epilleptiske anfald. Til det formål har man “Screen Filter”, der får billedet til at se en lille bitte smule uldent ud, men til gengæld afhjælper problemet. Visse scrollende spil ser også mærkelige ud på et fjernsyn, og her kommer filteret også til hjælp.

Link-muligheder

Ligesom på den rigtige Gameboy Advance, har Gameboy Player en link-port, så man kan spille link-spil (som f.eks. Legend of Zelda: Four Swords) sammen med sine Gameboy Advance-ejende venner. Af en eller anden grund kan man ikke linke to eller flere Gameboy Playere sammen.

Desværre er det heller ikke muligt at bruge Gameboy Player som GBA-link til de mange spil, der tilbyder dette. Det er selvfølgelig lidt svært med kun én skærm, men man kunne sikkert have lavet noget picture-in-picture-halløj. Når Nintendo dagligt råber op om GameCubens mulighed for at blive koblet sammen med Gameboy Advance og give spillerne ekstra features, er det lidt sært at Gameboy Player ikke kan.

For puristerne er der mulighed for at benytte en Gameboy Advance som controller til Gameboy Player, hvis man har det rigtige kabel. Men da Gamecubens controller er så meget mere komfortabel, kan jeg ikke se, hvem der ville gøre det. Savner man en rigtig old-school digital controller, anbefales Hori pad varmt af mange.

Hvor kompatibel er den?

Da Gameboy Player basalt set er en Gameboy Advance i et andet kabinet, er der altså ikke tale om en emulator, og derfor er kompatibiliteten så høj, som den nu kan blive. Spil med indbygget Motion Sensor virker naturligvis ikke, og enkelte Gameboy-spil (altså, den originale Gameboy) kan have problemer med billede eller lyd. Gameboy Player mangler også den infrarøde port, der sidder på Gameboy Color, og spil, der udnytter denne feature, virker derfor heller ikke.

Konklusion

For bare kr. 450 (incl. levering fra amazon.co.uk) får man mulighed for at spille alle de vidunderlige spil til Gameboy, Gameboy Color og især Gameboy Advance. Første gang jeg startede min Gameboy Player og så titelskærmen til Golden Sun tone frem, var jeg meget, meget lykkelig. Nintendo har givet mig præcis den hardware, der stod højest på min og mange andres ønskeliste, og pånær bootdisc’en er udførelsen noget nær så perfekt, som den kan blive. Gameboy Player får hermed de varmeste anbefalinger til alle, der har savnet muligheden for at nyde Gameboy Advance-spil på et rigtigt fjernsyn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.