Niels Malmros: Star Wars Episode 4-6

Star Wars Episode 4-6, er et af Niels Malmros’ tidlige socialrealistiske eksperimenter. Meget interessant set i lyset af hans senere succes’er som for eksempel “Kundskabens Træ”.

Historien bevæger sig på et billedplan, hvor den lettere skizofrene Lukas Himmelgænger fra midt-jylland tager til København for at gøre op med sin far, som har undertrykt hans personlige frihed gennem hele barndommen.

Undervejs ser vi hvordan han skræmmes over faderens enorme magt (‘Imperiet’ slår igen, hvor han slås med – og taber til – sin far), men til sidst besejrer han faderen og bliver selv et helt menneske, og i samme øjeblik lærer han at forstå, at hans far inderst inde er god nok. Faderens sidste handling er at dræbe ‘Kejseren’, som er et symbol på samfundet, der påtvinger Faderen en rolle som tyran, som han egentlig helst er fri for.

Slagsmålene – og her viser Malmros sin styrke – er erotiske af karakter og handler egentlig om potens… Hvilket billedsproget viser tydeligt. Aner man en Ødipus-myte?

Undervejs ser vi hvordan hans lettere betændte fantasi placerer søsteren Lena i en rolle som prinsesse (der er antydninger af et incest-lignende forhold, men det afvises som søskendekærlighed) og hans ven, Hans, som forelsker sig i søsteren, bliver i samme fantasi til lidt af en skurk.

En sjov finesse er at Malmros også lader febervildelsen give liv til tøjdyr, tinsoldater og en enkelt støvsuger.

Ligesom “Kundskabens Træ” beskæftiger “star wars” (og hans senere “Terminator II”) sig med det at blive voksen og finde sit eget ståsted. Den utilslørede fokus på seksuelle præstationer viser dog tydeligt, at der er tale om en tidlig Malmros-film. I hans senere værker er dette mere afdæmpet (om end klart til stede.)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.