Karl Bartos: 15 Minutes of Fame Tour

5 out of 6 stars

Karl Bartos var en af de originale Kraftwerk-medlemmer, og det fortjener respekt i sig selv. Og selvom det primært var disse numre man kom for at høre, så kunne Karl også selv.

Det er glæden ved at spille musik, som driver Karl – det så og hørte man med det samme. Manden smilede over hele femøren under hele koncerten, til stor glæde for det forholdsvis lille publikum som var til stede i Lille Vega, fredag d. 18/5, hvor han startede sin Skandinavien-tour. Her beviste han atter, at electronica hverken er død eller sover. Og at genren er en af de få, som tidens gang har svært ved at få has på.

Titlen på hans koncert henleder til hans seneste single af samme navn, og selvom dette nummer (og de 2-3 andre af hans egne som han spillede) var gode nok i sig selv, så blegnede de alligevel hurtigt, når der blev blændet op for The Telephone Call, The Model, Tour de France og Kraftwerks coup de grace, The Robots fra albummet The Man Machine (1978), hvor flere af de andre klassiske hits også stammer fra.

Han lagde dog ud med et nummer, som nok kun Kraftwerk-fans vil hidse sig vildt op over, nemlig Numbers fra 1981. Men det var altså kun opvarmning til det overflødighedshorn af hits, som skulle spilles efterfølgende. Denne anmelder græd mest under The Telephone Call fra Electric Café (1986), mens de fleste af publikummerne forståeligt nok gik amok over The Robots. Derudover blev der bl.a. spillet Pocket Calculator, Neon Lights, Man Machine og Techno Pop, der alle lød ligeså fantastiske og energiske, som da de blev lavet – for mere end 15 år siden!

Lyden var i top, og Karl var akkompagneret af 2 par hjælpende hænder på hhv. keyboard og filmfremviser. Ja, du hørte rigtigt. I bedste Underworld-stil (eller er det virkeligheden i bedste Kraftwerk-stil?) kørte der filmklip i baggrunden, som var perfekt synkroniseret til alle numrene under hele koncerten. Alle vokaler blev udført af Karl selv, og selvom der ikke just var tale om sang, så var der ingen slinger i valsen, og man følte ikke at der var gået en dag, siden man hørte numrene for første gang. Tidløst og smukt.

Der blev spillet i ca. halvanden time (som bare fløj afsted), og derefter blev der da også tid til et par ekstranumre, navnlig The Model og en gentagelse af hans seneste single, 15 Minutes of Fame. Den symboliserede således slutningen på en sublim koncert med en af de store visionærer som i sandhed kan regne sig blandt fædrene til electronica.

Foruden Bartos’ egen hjemmeside, bør man kigge forbi den officielle Kraftwerk hjemmeside der også et besøg værd.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.