Orwell’s 1984, medierne og verden af i dag

Det slog mig lige i dag, at medierne har gjort meget for at fremme kundskaben om det 20. århundredes litterære klassikere.

Specielt glæder det mig meget, at den efter min mening væsentligste
totalitær-styre-kritiske bog om overvågningssamfundet er på alles
læber. Jeg mener naturligvis George Orwell’s fremragende 1984.

For nok er Aldous Huxley’s overvejelser om genmanipulation og ensretning i Fagre nye verden og Ray Bradbury’s kritik af den omsiggribende censur og sæbeoperaernes forsimplede virkelighed i Fahrenheit 451 vigtige og interessante, men netop nu er den stigende overvågning i samfundet nok et større problem.

Kameraovervågning af medarbejdere, fotofælder på vejene, bankernes konstante viden om hvor jeg befinder mig og hvad jeg bruger mine penge til og diverse netbutikkers præcise profileringer af mine forbrugsvaner og interesser er alt sammen til for at gøre livet sikrere og lettere – men overvågning er det ikke desto mindre.

Derfor glæder det mig, at jeg pludselig (og det er virkelig kommet ret pludseligt. Indenfor det sidste halve års tid, vurderer jeg) kan tage debatten op med næsten hvem som helst i S-Toget, på min arbejdsplads eller hvor jeg nu befinder mig. Næsten alle har en mening om den konstante overvågning og udtaler sig om Big Brother’s eksistensberettigelse i samfundet af i dag.

Det eneste jeg ikke helt forstår er bare, hvorfor så mange siger “Men jeg synes nu det havde været bedre hvis Nico havde vundet.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.