Neon Genesis Evangelion Collection 0:3

5 out of 6 stars

Evangelion fortsætter i fin form med 3. disc, der bringer mere af det samme uden dog at blive kedelig.

Gainax hit-kultserie Evangelion er stadig en fornøjelse at se. Der kommer stadig engle og børnepiloterne skal stadig sørge for at nedkæmpe dem, men kampen mod dem er efterhånden kun en biting i serien.

Da jeg begyndte med at se serien, troede jeg det hele handlede om Eva’erne vs. englene, men nu ved jeg bedre. Det primære i midterdelen af serien er tydeligvis karaktererne. Ikke bare de tre piloter Shinji, Asuka og Rei, men også alle bifigurerne bliver grundig behandlet. Hen af vejen får vi konstant små bidder, der hjælper os med at definere personerne og deres motiver. Det er den slags, der sørger for at vi lever os ind i karaktererne og interesserer os for dem. Det gør serien endnu mere spændende, når det kommer til de mere dramatiske sekvenser, såsom kampene mod englene. Man sidder næsten og hepper på figurerne (“go Shinji, go Shinji!”), når det lykkes dem endelig at få bugt med en særligt svær engel. Det er den slags vellykket indlevelse, der er et varemærke for enhver god serie. Karaktererne er og bliver det drivende element.

De forskellige personligheder uddybes en tand mere denne gang. Det gøres på fremragende vis gennem humoren, der om muligt er endnu mere tilstedeværende end i volume 2. Igen demonstrerer Evangelion en uovertruffen evne til at skifte mellem humor og alvor. Det er ren magi, da Anno i en typisk pinlig scene med Shinji og Asuka vender stemningen totalt og får os til at indse, at selvom de er menneskehedens eneste håb, så er de i sidste ende bare børn, der savner deres forældre. Alt dette gøres gennem ét ord i dialogen… Anno kan bare det gylle.

Få serier formår at glide så let fra de to modpoler alvor og komik, men Evangelion klarer frisag ved at veksle mellem at have lange passager af alvor eller humor, der så forløses af korte momenter af det stik modsatte. Den slags kan let virke kikset og få hele serien til at falde sammen, men det er endnu ikke sket og jeg nyder det i fulde drag.

Hvor underholdende humoren end er, så er det der driver serien, det ret så dystre plot. Det tager efter sigende helt over i seriens senere afsnit, og det ser jeg meget frem til. Tag ikke fejl; jeg morer mig kosteligt i de mange sjove scener, men de små brudstykker der langsomt løfter sløret for mystikken, har givet mig smag for mere. Små hints til “First Impact” pirrer min nysgerrighed efter hvad der egentlig skete dengang. Jeg sidder og fortolker og gætter, men føler mig aldrig helt sikker på at være tæt på sandheden.

Handlingsmæssigt er det kun småting, der sker med plottet i denne omgang. Vigtigst er nok at de tre piloter Shinji, Rei og Asuka for første gang lærer at arbejde sammen om at bekæmpe en engel. De er bestemt også nødt til det, da hver eneste ny engel er farligere end de tidligere. Det skader bestemt ikke kampenes intensitet at se tre Eva’er kæmpe side om side.

Noget vi ikke har gjort så meget ud af i tidligere anmeldelser er robotternes design. Eva’erne er virkelig udformet med et øje for detaljer. Særligt Shinji’s Eva 01, der ikke ser ud som den klassiske robot-skabt-i-menneskeligt-billede. Der er noget særligt overjordisk over den og man aner en underliggende ondskab ved den. Designet kan forresten anes i andre senere serier. Et par af Gasarakis designs er inspireret af Eva 01.

Englene fascinerer mig til stadighed. Hver ny engel har sit eget originale udseende, der afviger radikalt fra de tidligere. Alligevel er der små lighedspunkter og detaljer, der gør at forbindelsen mellem dem ikke er til at bestride. Visuelt blegner Evangelion måske i sammenligning med mange nyere serier, men alligevel skinner det seriøse arbejde, der er lagt i det igennem.

Teknisk er der intet nyt siden sidst. Samme ok-overførsel og et unødvendigt stort antal af lydspor. Derudover er der et par korte karakterbiografier og undertekster lidt større end flertallet af udgivelser på markedet. Til at leve med, men stadig magert. Antallet af afsnit er som annonceret faldet til 3 på denne disc. Det holder vist resten af serien.

Evangelion holder ligeså meget vand som sidst og nedsætter bestemt ikke forventningerne til fremtidige discs i serien. Fremragende intelligent underholdning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.