Final Fantasy: The Spirits Within

4 out of 6 stars

Squares CGI-afdeling blev trætte af “kun” at lave flotte mellemsekvenser til Final Fantasy-spillene. Derfor besluttede de sig for at prøve kræfter med en computerskabt spillefilm. The Spirits Within er resultatet af dette ambitiøse projekt.

The dream is always the same…

Året er 2065. Jorden er lagt næsten øde, grundet en invasion af “phantoms”, fremmede væsener som suger menneskers livsenergi ud af dem ved den blotte berøring. Væsenerne er æsoteriske og kan ikke dræbes med konventionelle midler.

I over 40 år har Dr. Sid (Donald Sutherland) forsøgt at finde en mulighed for at komme væsenerne til livs, så jorden atter kan beboes som før. Indtil videre har menneskets forskning primært resulteret i defensive våben, der tillader dem at bo på jordens overflade, men i indkapslede områder. Imidlertid har Dr. Sid en spændende teori – at man kan bekæmpe disse væsener med en energibølge, der består af nøjagtig den modsatte enerigi af væsenernes. Han har fundet ud af, at der er er 8 bestanddele i denne bølge, 8 “spirits”. Nu mangler han kun at finde 3.

Til sin hjælp har han Dr. Aki Ross (Ming-Na – The Joy Luck Club, Mulan), der lever for sin forskning, bogstaveligt talt. Hun er ikke bange for at placere sig selv i farefulde situationer for at finde de nødvendige “spirits”. Dette gør, at vi hurtigt stifter bekendtskab med et af Akis egne spøgelser fra fortiden, nemlig kaptajnen Grey Edwards (Alec Baldwin), der bliver sat til at bevogte Aki. Med sig har han en gruppe af loyale soldater – Ryan, Neil, Jane (Ving Rhames, Steve Buscemi, Peri Gilpin) – der vil gå gennem ild og vand for deres kaptajn. Det får de brug for.

For i kulisserne gemmer General Hein sig (James Woods). Hans plan er at udradere væsenerne med Zeus-kanonen, den kraftigste kanon menneskeheden hidtil har bygget. Men vil det øverste Råd høre på ham, eller vil de give Dr. Sid en chance for at skabe sin energibølge? Et er sikkert; generalen vil ikke sidde stille, mens han afventer Rådets svar. Samtidig har Dr. Sid har brug for al den ekstra tid, han kan få.

It is not a fairytale. It is true…

Grafisk er FF et mesterstykke. Square har gået efter SciFi-realisme, og det har de ramt lige i øjet. Der er fantasifulde opfindelser og værktøjer, overgearede våben og rumskibe hvis design grænser til det umulige. Der er gjort brug af alskens 3D effekter, såsom røg, ild, støv m.v. og illusionen af et troværdigt fremtidsunivers er skabt. De gennemsigtige, fremmede væsener er mangfoldiggjort i adskillige former, der alle har et fabelagtigt, organisk udseende og helhedsindtrykket er en blanding af Starship Troopers og Aliens, omend en smule mere skinnende. Men det mest revolutionerende er nu de computerskabte mennesker. Animationen er helt i top, hvad angår kropsbevægelser og de relative bevægelser i tøj o. lign. som forekommer, når personerne rører sig. Desværre lever ansigtsmimikken ikke helt op til samme standard, og pudsigt nok er det hverken Aki eller Grey, vores primære hovedpersoner, som har den bedste animation. Det har Dr. Sid, og jeg måtte flere gange overbevise mig selv om, at han ikke var virkelig. Det er ubeskriveligt imponerende at se hans ansigt i bevægelse.

Plottet er til gengæld ikke helt originalt. Det hjælper, hvis man kender lidt til japanernes måde at fortælle historier på. De gode og de onde er trukket skarpt op, der er flere bibelske referencer, der er mystiske energier, og så kan det være lidt svært at følge med i – alt sammen standard anime-stof. Men det gør intet, for FF underholder. Den har det hele, og bagefter er man næsten helt åndeløs. Selvom filmen måske ikke lever helt op til de forventninger, folk har stillet til den (bl.a. efter at have set forfilmene), så er det gedigen underholdning.

Og derfor er den også et meget stort 4-tal værd. Hæng jer ikke så meget i de stereotype personer og den lidt mangelfulde ansigtsmimik, bare nyd de flotte billeder og snup en bid af japansk historiefortælling.

Kig også forbi den officielle hjemmeside, som er utrolig lækkert opbygget. Eller køb/forudbestil DVD’en hos Amazon.com. Endelig er det også muligt at læse om filmens tilblivelse i The Making of… af Steven L. Kent (forfatter til bl.a. The First Quarter).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.