Chris Abbott: Back In Time [C=64]

4 out of 6 stars

Skru tiden tilbage til midten af firserne. Commodore 64 tog ungdommen med storm. Årene hvor 3D grafik bestod af skalerede sprites i op til 8 størrelser i spil som “Outrun” og “Space Harrier”. Årene hvor pervers forbrug af diskplads betød opfyldning af begge sider på en 5 1/4 tomme diskette, og opgradering betød at tilslutte et ABC-Turbo-modul med resetknap.

Det var i disse år, SID 6581 chippen havde sin storhedstid. SID chippen var den indbyggede synthesizer i Commodore’s flagskib, og desuden det ypperste lydsystem for den gængse hjemmemusiker. Ingen havde regnet med at brødkassens succes skulle hjælpes på vej af den indbyggede synth. Hober af musikere konkurrerede på kryds og tværs af kloden, for at udnytte SID chippen til det yderste og derved blive opdaget af større softwarefirmaer. Trods chippens (set med nutidens øjne) meget simple konstruktion, som bl.a. omfattede 3 stemmer/spor med hver én tonegenerator og muligheden for et frekvensfilter, blev det til et årti med en elektronisk computermusik-scene, hvis lige ikke er set siden. Blandt musikerne som nåede toppen dengang var Chris Hülsbeck, Rob Hubbard, Benn Daglish, Martin Galway, Mark Cooksey, Fred Gray og Tim Follin.

Hver især har de prominente herrer udgivet adskillige hundrede temaer til Commodore 64 spil siden 1982, hvor maskinen oprindeligt blev sendt på markedet. Specielt hyldes Rob Hubbard den dag idag som manden, der kunne tvinge hvadsomhelst ud af den lille lydchip, og få det til at lyde som et 80-mands symfoniorkester. Temaer til spil som “Commando”, “One Man and His Droid”, “Master of Magic”, “Sanxion”, “Zoids”, “Crazy Comets” og “Delta” er stadig milepæle i spilmusik historien, og alle Rob’s værker.

Vi kan alle sidde og drømme os tilbage til de gyldne dage, for der bliver altså ikke lavet spilmusik som dengang. De færreste ex-C64-ejere vil være i stand til at kunne gengive særligt mange af temaerne den dag idag, og det er heller ikke så sært, for den eneste måde at genhøre de bølgende toner fra SID chippens vibrerende oscillatorer, er at hive sin gamle brødkasse frem igen. Det er da også de færreste som er ligeså priviligerede som jeg, og stadig eje en udgave af dette herlige stykke antikke hardware.

Det er synd, for der har selvsagt aldrig været de store penge at hente for pladebranchen, i at genudgive temaer fra 15 år gamle computerspil. Det engelske C64 magasin Zzap!64 udgav engang et coverbånd med tidens mest populære temaer, men siden er der ikke sket det store på den front. Ikke før nu.

For et par år siden, begyndte en gal mand og tidligere C64 musiker ved navn Chris Abbott, at genindspille de gamle temaer på sine nyere synthesizere, og skrabede en bunke penge sammen til at udgive det hele på en CD, i håb om at der var ligesindede nostalgiske tåber nok i verden, til at han kunne få den solgt. Og ganske rigtigt, ex-C64-ejere meldte sig, og der begyndte så småt at komme skub i salget. Der kom for alvor fart over visionen, da Chris Hülsbeck (kompositør af bl.a. “The Great Giana Sisters” soundtracket) tog pladen under sit eget selskab Synsoniq, som udelukkende specialiserer sig i soundtracks fra spil.

Resultatet blev “Back In Time”. En drønlækker CD for alle med hang til computer-nostalgi, og ikke mindst den herlige 80’er synth, som er forhadt af ligeså mange som den er elsket af andre.

På CD’en ligger bl.a. temaer til spil som “Delta”, “Rambo”, “Sanxion”, “Auf Wiedersehen Monty”, “Great Giana Sisters”, “Arkanoid” og “Comets”. – Chris Abbott har gjort et rigtig godt job, ved at balancere på den fine linje mellem den orginale C64 lyd og brug af effekter som moderne synths kan levere. – Han er en grundig mand, og det er tilmed lykkedes ham at opstøve Rob Hubbard som har genindspillet sine egne numre på pladen, hvilket er et stort plus i min bog. Back In Time har en forholdvis ren lyd, som nok vil appellere mere til fans af Jean Michel Jarre, end Crystal Method, men det er hr. Abbott ved at gøre noget ved, både på opfølgeren Back In Time 2, og i særdeleshed på de opkommende tre B.I.T. albums, som ifølge rygterne skulle komme til at indeholde mere tidstypiske techno-remixes af de gamle temaer. – Jeg kan varmt anbefale Back In Time til alle tidligere C64-ejere med nostalgiske tendenser.

Køb “Back In Time” på Chris Abbotts egen side www.c64audio.com (indeholder også lydklip fra skiven) eller hos Synsoniq (som iøvrigt kan levere pr. efterkrav i Europa – den slags er sjældent).

Til de, som ikke bryder sig om den rene, finpudsede synthesizer-lyd, kan jeg anbefale et smut til Triad (ja, de eksisterer endnu) hjemmesiden, hvor man kan finde Breakbeat, Techno og Drum’n Bass revamps af de gamle numre.

High Voltage SID Collection hjemmesiden har den største samling af orginale SID tunes på nettet. Der findes også en plugin til Winamp, som gør det muligt at genhøre dem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.