Battle Athletes Victory vol. 1-3

3 out of 6 stars

Battle Athletes Victory er en TV-serie sendt på TV Tokyo 1997 efter en succesfuld OVA-udgivelse (også udgivet på DVD i vesten, men ikke nødvendig for at følge dette show). TV-serien, der foregår ca. 1 år før OVA’en, handler om et idrætsgymnasie for piger, hvor de alle kæmper om at gå videre til University Sattelite og ultimativt ende op med at blive Cosmic Beauty. En slags sports-Highlander for piger.

De første fire episoder bruges mest til at introducere karaktererne og deres relationer (hvis de ser bekendte ud, skyldes det Hiroki Hayashis design – han har tidligere instrueret Tenchi OVA’en). Episoderne er proppet med humor, så man har masser af underholdning mens man lærer pigerne at kende. Her er mange gode karakterer, og man bliver hurtigt glad for dem. Favoritten er Ichiro (også kaldet I-chan), en dygtig elev, der alligevel bruger meget tid på at hjælpe Akari igennem strabadserne.

Akari (billedet) er i den uheldige situation, at hendes mor opnåede at blive Cosmic Beauty, men døde meget ung. På sit dødsleje ønskede hun at se Akari opnå samme status. Noget af en arv at løfte – især, når man er skolens dårligeste elev. Vi får nogle herlige scener med Akari (der flygter fra omverdenen ved at kravle ned i et paphus) mens hun prøver at leve op til sin skæbne.

Efter introduktionen bliver showet meget alvorligt. Akari er tæt på at droppe ud af skolen, men Itchan giver hende et alvorligt los i røven for at få hende til at tage sig sammen. Det er en hård scene der viser, hvor basalt det er for japanerne at man kæmper for at blive til noget, ligemeget hvor håbløs en situation man er i. “Ganbatte!” – “Bliv ved, hold ud!”. Serien er henvendt til japanske unge på gymnasieniveau, og derfor tillader den sig mere moralprædiken end jeg ellers har oplevet i Anime, men om ikke andet giver det god indsigt i japansk kultur. Den centrale læresætning er, at man ikke får sine drømme opfyldt ved at bede til de højere magter; man kæmper selv for dem.

Da Akari tager sig sammen, viser det sig (naturligvis) er hun er ekstremt talentfuld og hurtig bliver bedre end de fleste. Ichiro får store problemer, da Akari overhaler hendes talenter og det ender galt. Her knækker serien lidt – historien er god nok, men jeg blev lidt træt af Akaris flæberi i længden. Heldigvis kommer det hele til at gå godt, selvom pigerne må grueligt meget igennem, så jeg har høje forventninger til resten af serien (der er endnu 16 afsnit ud over de 10 anmeldt her).

Serien viser også japanernes uvidenhed om resten af verden. Deltagerne på idrætsskolen er fra hele verden. Russeren Ayla er en genmanipuleret industri-atlet, kun fremavlet til at vinde Cosmic Beauty-prisen til de iskolde KGB-agenter og afrikaneren Tanya er tæt på slet ikke at være menneske. Personerne er karikerede, men det her tyder mere på en kulturbarriere, der burde nedbrydes.

De 10 første episoder er fordelt på tre DVD’er (4-3-3, standard for Pioneers anime-udgivelser). Desværre har Pioneer sat afsnittene på skiverne sammen til en helhed, så der ikke kommer rulletekster, previews og intros mellem afsnittene – tænk på TV-serien Friends i een lang køre uden afbrud. Det er forkert, og det trækker ned i fornøjelsen. Pioneer ser ud til blot at have overført VHS-versionen uden at have skænket DVD-mulighederne en tanke. Det er heldigvis ikke deres normale standard.

Serien indeholder en del fan-service (gode vinkler og scener, som især de mandlige og hormonelt udfordrede seere vil sætte stor pris på) hvilket er okay, hvis det er Ryoko under Tenchis dyne. Men jeg synes det er lidt ubehageligt at fokusere lige der på en cyklende 17-årig pige.

Battle Athletes Victory kan anbefales til dem, der har forstået kernen i Anime: Gode personer. Pigerne i denne serie udvikler hurtigt flere dimensioner og mere dybde end man ser i 90% af de amerikanske TV-serier vi bombarderes med. Her er masser af humor og alvor i et godt mix, der giver indblik i japansk kultur. Serien læner sig op ad fire stjerner, men der lidt for meget moralisering og Akari er lidt for flæbet i de sidste par afsnit til at den kan nå det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.