Gundam Wing vol. 1

3 out of 6 stars

I Rummet omkring Jorden hænger store hjul-formede rumstationer. Mens kloden hærges af krige, går livet roligt i kolonierne, der opbygger en solid økonomi. Efter krigene formes Earth Sphere Alliance, der tror på fred gennem kontrol, og besætter kolonierne ved hjælp af store, bemandede kamprobotter, de såkaldte Mobile Suits. Men alliancen er infiltreret og styret på højeste plan af OZ, en hemmelig fraktion af Romefeller Foundation, industrikonsortiet der fremstiller Mobile Suits.

Efter tyve års undertrykkelse svarer kolonierne igen med at sende krigsmateriel til jorden forklædt som meteornedfald. Fem specialdesignede Mobile Suits bygget af det superstærke gundamium-metal styres mod en uvis skæbne af fem håbefulde, unge piloter.

Heero, den ene af de fem piloter, kommer i karambolage med et OZ-skib på sin færd mod jorden og må evakure sin Gundam. Han skyller i land, hvor udenrigsministerens datter, Relena, finder ham og straks forelsker sig i ham. Han gengælder med at love at slå hende ihjel ved førstkommende lejlighed. Heero starter i Relenas klasse, og ind i mellem lektielæsningen bruger han sin fritid på at føre guerillakrig mod OZ.

Gundam Wing har meget i sit favør: Der er politiske rænkespil, hard-core science fiction, regulær krig og en række spændende intriger og romancer på tværs af grænser og politik præsenteret i et tekno-mættet univers. For den ældre seer kan det være lidt svært at sluge fem kamppiloter, der ligner et hot drengeband. Det er naturligvis for at drage et yngre publikum til serien (hvilket også lykkedes over al forventning, selv pigerne strømmede til), men det havde nu været mere i historiens ånd med et par garvede piloter.

Mobile Suit Gundam er det første rigtige mecha-show, der startede helt tilbage i 1979. Serien opnåede fænomenal succes gennem årende blandt tekno-fetichisterne og Sunrise har forstået at malke koen med 8 TV-serier, 4 OVA’er og tre film. Ved at holde alle plot-trådene i samme univers, har serien gennem årene udviklet det mest komplicerede, udbyggede og gennemførte fiktive univers. Man løb efterhånden tør for plads til historier i den originale kontinuitet, og det enorme univers blev en hindring for nye seere: Man skulle lære historien, politikken og fysikken før man kunne følge med. Sunrise valgte at lave serier i alternative universer, hvor Gundam-teknikken var eneste fællesnævner iblandt dem. Gundam Wing fra 1995-96 er altså en helt enkeltstående historie på 49 episoder (afsluttet af OVA’en Endless Waltz) og den kan sagtens ses uden at man kender en tøddel til det originale Gundam-univers.

Skivens fem episoder er appetitvækkende; roller og rænkespil er så veludtænkt at man har svært ved at gennemskue, hvem der er god og hvem der er ond, og om sådanne koncepter overhovedet findes på bunden af tyve års had. Man har tryk på øverste etage undervejs for at holde styr på alle de politiske forviklinger, serien byder på. Men skolebørns-aspektet sætter en dæmper på showets realisme. Jeg køber den næste skive for at se, hvor historien bærer hen, men jeg er ikke ekstatisk af begejstring.

Gundam Project er en virkelig veldesignet fanside med al information om Gundam-universet.
I anledning af DVD-udgivelsen af Gundam Wing, kører EX en monster feature om serien og universet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.