Evolution

4 out of 6 stars
Blander man Ghostbusters og Men in Black ender man op med Evolution. Det er ikke nogen nyudvikling og plottet er ret tyndt, men replikkerne og skuespillerne hiver denne B-film op på et B+

En meteor styrter ned i Arizona. Kort tid efter kommer der gang i sagerne, da meteoren indeholder livsformer, som på få timer kan gennemføre flere millioner års evolution. Og hvordan er det lige med survival of the fittest?

På den lokale skole arbejder Dr. Harry Block (Orlando Jones) som Volleyball-træner for pigeholdet. Da han en dag surfede rundt på pornosites på Internet, kom han vist til at skrive sig op til noget geologi-noget, og nu står han pludselig med ansvaret for at undersøge det nedstyrtede meteor. Med sig tager han kollega Dr. Ira Kane (David Duchovny), der er biologilærer på skolen, men er langt klogere end som så – han blev smidt ud fra militæret grundet uheldig vaccineforskning.

De to opdager hurtigt at den er helt gal med meteoren, og prøver at opklare mysteriet – “Nobel, here we come!” – før alle andre. Selvfølgelig blander hæren sig i projektet og selvfølgelig går det helt i hårdknude efterhånden som de små aliens bliver større og mere glubske.

Plottet i Evolution er ikke specielt originalt, men det er udført med finesse. De to hovedroller af Duchovny og Jones er spillet rigtig godt, og filmen skal primært ses for deres præstation. Bevares, der er noget flot computer-gøgl hist og her, men det er klart replikkerne, der hiver den fjerde stjerne hjem og hæver Evolution over masserne af ligegyldige film.

Man kender jo Duchovny allerbedst som den seriøse og hårdtarbejdende agent Fox Mulder fra X-files (som han giver props med bemærkningen “Not the government. I know those guys.”). Han spiller i princippet samme rolle her, men man har givet ham fuldstændigt frie tøjler – og jeg mener frie, han trykker sin bare røv op i forruden (“Fruitcake for the army!”) og mobber sin tidligere kæreste på det grusommeste. Det resulterer i nogle af de sjoveste replikker, jeg længe har hørt i en film – og de virker endnu sjovere, fordi det er tørre Duchovny, der leverer dem.

Tekstningen er lidt vag, men heldigvis forstår de fleste efterhånden engelsk. Dog mistede jeg tråden da Jones på et tidspunkt leverer en sand jive-ordstrøm, der blot er oversat til “slap lige af”.

Evolution er ikke noget mesterværk, men det er heller ikke markedsført som sådan. Traileren lover et godt grin, og det får man til overflod. Med Ivan Reitman som instruktør minder Evolution meget om Ghostbusters møder Men in Black, og den cocktail kan næsten ikke mislykkes. Humoren handler meget om prut og røv, og hvis man ikke kan grine når en alien får pumpet 2 kubikmeter skælshampoo op i røven, skal man nok ikke se den her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.