A Bug’s Life

5 out of 6 stars

Myren Flik får egenhændigt ødelagt et helt års mad indsamlet til en gruppe gangster-agtige græshopper anført af Hopper (Kevin Spacey). For at råde bod på miseren, drager Flik ud i den vide verden for at finde store insekter, der kan tæve græshopperne. Hvad han finder er ikke helt, hvad han regner med..

Man er nødt til at have denne film i sin samling, fordi den skal i hvert fald ses tre gange. Den ene gang sidder man og måber over animationens ufattelige kvalitet. Anden gang sidder man og nyder den dejlige historie. Tredie gang dykker man ned i alle de små detaljer, man ikke så de andre gange, f.eks. hvordan spejdermyrerne står og blinker med øjnene under deres teateropvisning.

Amimationen fortjener et afsnit for sig. Pixar har skabt en verden med et detaljeniveau jeg bliver svimmel af at tænke på. De har undgået det svære – at animere levende ting, som vi kender, og i stedet lavet alle insekterne til tegneserieudgaver (blå myrer? Med to ben og to arme?), hvilket gør at de er helt realistiske i deres eget univers. Computeranimation har altid været skæmmet af problemer med at vise ansigtsudtryk – glimt i øjet, træk på læben; alle de små træk, der definerer menneskelighed. Pixar har på forunderlig måde formået at gøre det perfekt. Har du skiven, så bemærk den måde Molts øjne er fikseret på kameraet i et af fraklippene. Jeg aldrig set noget virke så levende før.

Pixars humor rammer perfekt dét punkt, hvor både børn og voksne kan være med. Aldrig for seriøs og aldrig for let. Og så er der så utroligt mange små detaljer, der ofte får mig til at grine højt.

Folk har et problem med widescreen (“hvorfor skal jeg ha’ sorte klodser på mit 29-tommers fjernsyn?”) og tager endnu ikke imod fornuftige argumenter som “for at du kan se hele filmen, som den blev skabt”. Heldigvis er trenden ved at ændre sig, men indtil da er DVD ganske smart: På A Bug’s Life (og flere andre) ligger der både en widescreen og en TV-tilpasset udgave. Pixar har ydermere præsteret den genistreg at ændre i TV-udgaven ved at flytte figurerne i de brede scener tættere sammen, så man undgår at de falder ud af billedet.

Hvis du ikke var så usmart at udvandre fra biografen under rulleteksterne, kan du helt sikkert huske de mavekrampeinducerende “outtakes”, der blev vist. Da Disney blev klar over, hvor populære disse outtakes var, skabte de endnu et sæt. De er omend endnu sjovere, og er inkluderet som en ekstra feature på skiven.

Nu vi er ved eksktra features, har Pixar lagt Geri’s Game med i posen, en Oscar-vindende animation, som jeg egentlig ikke kan se det store ved. De burde hellere have inkluderet nogle af de tidligere Pixar-produktioner såsom Red’s Dream eller Knick Knack. Der mangler også en “Making of A Bug’s Life”-feature, noget som de fleste nørder har set frem til. Vi må trøste os med de superbe ekstra features på Antz.

Det eneste kritikpunkt ved A Bug’s Life er desværre også stort: Filmen er ikke anamorphic. Disneys distributionsselskab, Buena Vista, har gjort sig meget uheldigt bemærket som klassens absolutte tumpe hvad angår DVD-udgivelser. De har meget svært ved at forstå teknikken, hvilket har resulteret i en række dårlige produktioner. Det er surt med en disc som denne, der ellers ville have æren som reference-disc, når DVD-mediet skal fremvises overfor venner og bekendte. Manglen på anamorphic widescreen koster A Bug’s Life den sidste stjerne.

Update 1999-08-27: Den netop udgivne europæiske Region-2 version er anamorphic. Skiven indeholder de samme extras som den amerikanske. Stort skulderklap til Disney herfra!

Update 1999-09-10: Disney har netop annonceret en Bug’s Life Collector’s Edition på region-1 markedet den 22. november. Versionen indeholder to skiver:

Disc 1:
Filmen i anamorphic widescreen (yes!) og 4:3 full frame.
Kommentarspor af John Lasseter, Andrew Stanton og Lee Unkirck (yes!)
Begge outtakes
Geri’s Game

Disc 2:
“Fleabie” – tidlig præsentation af filmen
Concept art, storyboards, storyboard-to-film sammenligning og scripts
Tidlige/droppede storyboards
“Bug Cam” med insekt-research
Karakterdesign (stort set alle karakterer i filmen er vist fra tidlige skitser til endelig design)
Lokationdesign

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.