Hyperion

5 out of 6 stars
Mange århundreder ude i fremtiden har mennesket koloniseret en stor del af galaksen. De fleste koloniserede planeter er styret af Hegemoniet i samarbejde med TeknoKernen – en sammenslutning af AI’er, der hjælper menneskene, men ellers holder sig og sin agenda for sig selv. Udbryderfraktionen The Ousters har længe ligget i kamp mod Hegemoniet. Konflikten er ved at udvikle sig til regulær krig, og alt tyder på at det første slag bliver på planeten Hyperion.

Denne planet, der ligger i udkanten af alting og ikke er med i Hegemoniets interplanetare hyperspace netværk, er vært for Tidsgravene, der er sendt tilbage i tiden fra en gang langt ude i fremtiden. Gravene er tomme nu, men hvad de kommer til at indeholde efterhånden som de bliver yngre og yngre er det største mysterie i historien. Omkring gravene huserer et frygteligt stålmonster, Shriken, der kan bøje tid og rum efter behag og dræber tilsyneladende uden motiv.

Syv mennesker samles af Hegemoniet på en pilgrimsfærd til Hyperion og Tidsgravene for at finde svaret på gåden inden the Ousters. Fra de syv samles og på deres videre færd mod Tidsgravene lader bogen dem fortælle hver deres historie om, hvordan de tidligere har stiftet livsændrende bekendtskab med Hyperion og Shriken og hvorfor de er med på denne sidste pilgrimsfærd. Efterhånden som historierne folder sig ud, lærer vi en masse om personerne, om Hyperion og Shriken, om TeknoKernen, om Jordens forfald – hele universet stykkes sammen for os på så forunderlig vis, at man ofte må lægge bogen fra sig og bare sige “Wow!” i et stykke tid.

Historierne er så stærke, at de kunne bære hver sin egen bog. Sjældent har jeg været udsat for så fascinerende, visionære og banebrydende historier noget andet sted i SF-genren. At finde så mange af dem samlet i een bog med et fælles plot til at drive dem gør Hyperion til en af de bedste science fiction bøger, jeg har læst.

Når man er færdig, lukker man bogen og sidder og kigger på den i et stykke tid. Hvordan kan så stor en historie rummes på en bunke papir? Den er så vidtrækkende at Star Wars ville være en fodnote i den. Den kan ikke filmatiseres på normal vis, der er kun et medie, der kan visualisere Hyperion: Anime. Historien, karaktererne, universet – man kan næsten se anime-versionen for sig mens man læser bogen.

Mens jeg drømmer om Anime-versionen, kan du ikke gøre andet end at styrte ud og skaffe dig denne bog med det samme. Det er efterhånden billigt at kalde en bog for en klassiker, men hvis der et sted i multiverset findes en boghylde med kun SF-klassikere, så er jeg helt sikker på at Hyperion står på den. Jeg kan ikke vente med at komme igang med det næste af de i alt fire bind i serien.

Masser af info om Dan Simmons.
Denne Shrike-skulptur står foran Dan Simmons’ hus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.