Friends series 4 & 5

5 out of 6 stars

Lige siden jeg så det første afsnit af Friends for flere år siden har jeg været hooked på serien. Det har været et fast ritual at se den på TV2. Senere begyndte jeg at samle serien på VHS, og nu er enhver digitalnørds drøm gået i opfyldelse: Friends på DVD. Skiverne er tilmed kun udgivet i Europa, så vi har endda mulighed for at fryde os lidt overfor vore amerikanske venner.

De positive sider først: Hver skive indeholder otte afsnit og koster omkring kr. 200 (jeg fandt dem til £15.99 på nedenstående link, men prisen er steget nu), hvilket harmonerer fint med VHS-prisen på kr. 100 for fire afsnit. DVD’en er tekstet på en mængde sprog, bl.a. dansk og billedkvaliteten er bedre end VHS. Ved sammenligning med VHS opdager man også, at de danske VHS-udgivelser har fået fraklippet de første 1-2 minutter inden de indledende credits kommer på skærmen.

Desværre er der også negative ting at sige om udgivelserne: Skiverne er “flippere” med fire afsnit pr. side. Stort set alle i branchen har set lyset i RSDL (Reverse Spiral Dual Layer), hvor man har dobbelt mængde data på een side af skiven og undgår at skulle vende pladen. Det betyder ikke så pokkers meget når det er mellem episoder i en TV-serie, men det er irriterende at det ikke er lavet ordentligt. Hvert afsnit er lagret som et seperat track, hvor man normalet laver eet track med alle afsnit inddelt i chapters. Der er desuden ikke gjort brug af chapters overhovedet, man kan altså ikke hurtigt skippe forbi indledende credits og rulletekster. Som en sidste torn i øjet nulstilles undetekstvalg, hvis man bladrer mellem afsnit, og en del af afsnittene mangler danske undertekster i de første lead-in minutter.

Men lad os bevare fokus: Vi har fået Friends på DVD, billedet er i god kvalitet, den er billig og amerikanerne har den ikke endnu. Jeg håber at Warner Home Video får styr på teknikken til næste gang.

De udgivne episoder er serie 4 og 5, ialt 46 episoder fordelt over 6 DVD’er. Til sammenligning er TV2 netop nået til de sidste to afsnit af serie 4. Jeg går ud fra at man starter udgivelserne her for at ligge nogenlunde på niveau med TV-udsendelserne, og at serie 1-3 følger i kølvandet på disse udgivelser.

Køber du alle 6 skiver med næsten 18 timers underholdning, har du ingen grund til at se Friends i fjernsynet det næste års tid. Dit største problem bliver at rationere afsnittene så du undgår det Friends Overdose Syndrome jeg har haft siden fredag nat.

Jeg købte skiverne hos DVD Street.
Update 1999-12-26: Skiverne koster kun kr. 140,- stykket hos DVD Zone 2
Friends Mania har bl.a. scripts til samtlige episoder.
Snaro’s Shrine to Friends bryder meget behind-the-scenes information og trivia.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.