Grand Theft Auto III

6 out of 6 stars
Din kæreste skyder dig ned og efterlader dig blødende efter et bankrøveri, og du ender i fængsel. Noget tid efter er du atter fri igen, men uden venner og uden penge. Så må man jo hellere få sig et job. Og hvad er nærmere end at få sig et job man er god til?

Heldigvis er den slags jobs meget lette at finde, og dermed er din kriminelle løbebane atter i fuld fart. Det starter med en simpel eskort-opgave, men før man ved af det stjæler og myrder man til højre og venstre. Og det er lige så sjovt som det er ulovligt.

Dit job foregår i Liberty City, en by med mange ansigter. Mange kriminelle ansigter. Derfor er der hurtigt en del jobs at vælge mellem, både fra dem der kan hjælpe dig frem i verden (de plotdrevne missioner), men også fra andre som “bare lige” har en hurtig opgave til dig (dejligt tidsfordriv).

Spillet er i 3D, og man kan både gå, løbe og køre rundt i sin jagt efter nye jobs. Jeg foreslår, at man stjæler sig en bil, for byen er enormt stor. Derfor er den også delt op i tre områder, og man åbner først for de to andre områder senere hen i spillet, når man har gennemført en vis portion af de plotdrevne missioner. Spørgsmålet er bare, om man overhovedet når så langt, for der er så ufatteligt meget man kan tage sig til. Ting som overhovedet ikke fremmer plottet, men som er så morsomme og underholdende, at man slet ikke kan tage sig sammen til at gennemføre selve spillet.

Og det er her, at GTA3 er så unikt. Man kan nøjes med at betragte Liberty City som én, stor legeplads, hvor en taxi rent faktisk kan benyttes til noget andet end at komme fra A til B i. Når du sætter dig bag rattet, er DU nemlig taxachaufføren. Og jeg mener det seriøst, når jeg skriver, at denne del af GTA3 er mindst lige så sjovt som Crazy Taxi(!) Ligeledes kan man bl.a. stjæle ambulancer, politibiler og sågar en brandbil og udføre disse hverv for penge. …Der er penge at tjene overalt.

Der er også en mængde andre mini-spil at spille, bl.a. terrænkørsel med en HumVee eller selvmordsmissioner med en fjernstyret racerbil. Men disse opgaver er gemt godt af vejen i den enorme by og man skal lede grundigt for at finde flere af dem. Min favorit er missionen, hvor man med en bazooka skal pulverisere 20 køretøjer på tid.

Desuden er der hemmelige pakker at finde, og finder man nok af dem udstyres man med forskellige våben. Troede du at bilerne var de eneste dødelige apparater i GTA3? Tro om igen. Pistoler, uzier, automatvåben, håndgranater samt en lækker snigskytteriffel kan erhverves på denne måde (eller via missionerne, selvfølgelig), og de gør spillet ganske meget (mere) sjovt. Lig på et tag og plaf Triade-medlemmer med en snigskytteriffel, rist folk med en flammekaster eller nøjes med en simpel drive-by-shooting med en uzi. Mulighederne er mange, og fornøjelserne endnu flere.

Der er ca. 50 forskellige biler i spillet, som alle deformeres ved sammenstød og til sidst bryder i brand, hvorefter man skal se at komme væk, inden de eksploderer. Det samme gør sig gældende, hvis bilen skulle lande på taget efter et mislykket hop eller en fejlslagen flugt. For at minimere fiasko (på den ene eller anden måde) gælder det om at finde de rette biler til de rette missioner, og det nytter selvfølgelig intet at stjæle en 5-dørs familiebil til et hurtigt ræs gennem byen. Faktisk er det utroligt, så forskelligt bilerne styrer. Man glæder sig derfor altid, når man ser et nyt køretøj, som kan stjæles.

Intet af dette ville dog være særligt sjovt, hvis DMA Design ikke havde fået indarbejdet den rigtige følelse, det rigtige gameplay – og det har de! Det er nu, at ord føles utilstrækkelige, idet følelsen af at spille GTA3 er så ufattelig svær at beskrive. Man skal selv erfare, hvorledes bilerne styrer, og hvordan man lærer at få dem til at skride ud på en kontrolleret måde. Man skal også selv erfare, hvorledes våbnene beriger oplevelsen ved at gennemføre mordmissioner. Og ikke mindst skal man selv erfare grandiøsiteten ved Liberty City.

Som historien skrider frem bliver både politi og mafia mere årvågne, og man skal derfor ikke blive overrasket, hvis man holder for rødt i den forkerte del af byen og pludselig bliver revet ud af bilen af en politibetjent eller et bandemedlem. Eller hvis en alfons begynder at skyde vildt mod din bil, fordi du har samlet en af hans ludere op, fået dine “ydelser” og derefter skudt hende ned for at få dine penge igen. Plottet fortælles via mellemsekvenser skabt af GTA3s egen grafiske motor, hvilket passer glimrende ind i helhedsindtrykket. Stemmeføringen er også ganske god, og det skader bestemt ikke, at man har fået bl.a. Michael Madsen og Kyle MacLachlan til at lægge deres karakteristiske vokaler til. Og så har jeg slet ikke nævnt bilernes radioer, som bestemt er værd at lytte til, hvad enten der spilles musik eller laves (morsom) Talk Radio. Liberty City er så sandelig en aktiv by.

“Tredje gang er lykkens gang” siger man jo, og aldrig har det passet mere end på GTA3. Jeg blev aldrig den store tilhænger af de to forrige spil (som reelt blev spillet i 2D, set ovenfra), men skiftet til rigtig 3D har betydet, at der nu er tale om et helt andet spil. På den negative side er der visse ting, som man umiddelbart vil lægge mærke til, navnligt opdateringshastigheden. Den er bestemt ikke stabil, hvilket vil irritere den første halve time. Derefter er man så forblændet over selve spillet, at man er villig til at tilgive GTA3 alt. Andre skønhedsfejl, så som lidt stiv animation her og der, lidt pop-up m.v. er ligeledes småting, der sammenlagt stadigvæk ikke kan få mig til at fratrække en fuld stjerne. Hvad Gran Turismo 3 A-spec har i udseende har GTA3 i indhold.

Besøg også den officielle hjemmeside hos Rockstar Games, hvor man kan finde en masse lækre billeder fra spillet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.