Matador Maraton

6 out of 6 stars
I København var det Palladium, der stod for arrangementet, der strakte sig over 28 timer fra lørdag kl. 12 til søndag kl. 16. Retfærdigvis skal det siges, at det var lidt af et tilfælde, at jeg endte med at spendere en stor del af min weekend i selskab med slænget fra Korsbæk. Bl.a. derfor gik jeg glip af åbningsseancen, hvor nogle af seriens skuespillere var mødt op.

Hvad jeg derimod ikke gik glip af, var det bedste stykke tv-dramatik, der nogensinde er strikket sammen i Danmark. Som de fleste vil vide følger serien den borgelige og herskabelige familie Varnæs og den mere liberale opkomling i form af tilflytterne i familien Skjern. Det hele foregår i årene 1933-1947, hvor omvæltningerne i Danmark er mangfoldige og vidtrækkende.

Persongalleriet er imponerende stort uden på noget tidspunkt at blive overfladisk, og rollerne er besat med en sand perlerække af Danmarks allerbedste skuespillere, der alle leverer præstationer til UG med kryds og slange. Allerbedst er Jørgen Buckhøj (Mads Skjern), Holger Juul Hansen (Hans Christian Varnæs), Malene Schwartz (Maude Varnæs) og Helle Virkner (Elizabeth Friis), men talentet myldrer frem af hver en sprække. Sjovt er det også at se bl.a. en meget ung Thomas Eje i hvad der formentlig er en af hans allerførste roller.

Til fremvisningen i Palladium var mødt et oplagt publikum, der for størstedelens vedkommende tydeligvis havde set serien mere end én gang. Hver gang, en ny skuespiller viste sig på lærredet, fik vedkommende klapsalver, pift og tilråb, og slutreplikken i langt de fleste af afsnittene skrålede publikum med på. Også en lang række klassiske udbrud og talemåder blev sekunderet af biografgængerne, ligesom der blev sunget med på de fleste sange. I sandhed en ægte flok geeks – nogle havde endda været på jagt i deres bedsteforældres garderobe og fundet det helt rigtige tøj frem.

Var man ikke på plads i Palladium kan der stadig rådes bod på miseren – dog til en lidt anden pris end de 350 kroner, arrangementet stod i. Metronome udgiver nemlig på tirsdag en nyrestaureret udgave af hele serien på DVD, i alt 12 styks med 2 afsnit på hver, men den ægte Matador-fan skal hive 2.500 kroner op af lommen for at have fornøjelsen af at have serien stående på hylden.

DVD-boksen fås bl.a. hos dvdoo.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.