Rurouni Kenshin OVA vol. 1: Trust (Samurai X)

6 out of 6 stars

TV-serien var ret populær. Er OVA’en så bare et forsøg på at malke os stakkels forbrugere med mere af det samme? Det er den langt fra.

Som titlen antyder, har vi her en OVA (4 afsnit) baseret på den populære TV-serie af samme navn. TV-serien handlede om den omvandrende kriger Kenshin der, tynget af en alt for blodig fortid, har svoret aldrig at dræbe igen. Hans oprindelse og medvirken til omstyrtelsen af Tokugawa shogunatet fortaber sig i fortidens tåger og serien giver kun spredte hentydninger. OVA’en foregår før Tv-serien og sætter sig for at berette om Kenshins fortid og de begivenheder i hans liv, der har formet ham siden hen.

Disc’ens første episode (ud af 2) lægger ud med et brutalt overfald på en slavekaravane. Eneste overlevende er drengen Shinta, der reddes af sværdmesteren Hiko. Hiko beslutter sig for at oplære Shinta i sin kampteknik og giver ham navnet Kenshin (Shinta var åbenbart ikke på mode). I det følgende springer vi frem til historiens nutid, hvor Kenshin er snigmorder for Choshu-klanen – én blandt flere, der søger at omstyrte regeringen. Kenshin udfører sit hverv som snigmorder samvittighedsløst og uden nåde, men så en dag møder han kvinden Tomoe og alt forandres.

Det lyder ikke særlig originalt vel? Tro om igen. Hvad der på overfladen lyder som et plot, der bare skal tjene som undskyldning for at fyre nogle kampscener af, er så gennemtænkt og professionelt fortalt, at man nyder hvert sekund af det. Det er personen Kenshin der er i fokus. Han portrætteres som en ung mand, på vej til at tabe sin menneskelighed, efterhånden som han er blevet mere og mere kold overfor verden. Tomoe er det nye element i hans liv, der måske – måske ikke kan nedbryde den mur han har sat op omkring sig. Sideløbende med historien om Kenshin er der også de politiske magtkampe mellem klanerne og regeringen. Det kan være lidt svært at følge med i, men når først man forstår hvad der foregår, bliver historien bare endnu mere interessant.

Fortællestilen er noget ud over det sædvanlige. Billedsprog og symbolik er der en del af, og kombineret med en kreativ brug af perspektiv og vinkler, resulterer det i en smuk fortælling ud over det sædvanlige. Visuelt er OVA’en en klar topscorer. Karakterdesignet er holdt i en rimelig realistisk stil, uden brug af øjne på størrelse med tallerkener eller SD, sådan som i TV-serien. Sidstnævnte er også meget mere præget af humor, noget der er totalt fraværende her. Det ville heller ikke have passet med den meget alvorlige tone fortællingen kører i. Animationen er generelt udemærket og i kampscenerne bliver den usandsynligt god. I løbet af disc’ens to episoder ser vi ved flere lejligheder Kenshin udføre sit hverv som snigmorder i nogle imponerende scener. I Tv-serien dræber han aldrig nogen, men her er der ingen hæmninger. Kampscenerne er ret blodige, dog uden at kamme over i det totalt overdrevne sådan som Ninja Scroll gør. OVA’en er rimelig realistisk på de fleste punkter, bortset lige fra Kenshin. Han er simpelthen alt for sej med et sværd, til at det kan være menneskeligt muligt. Jeg elsker det 🙂

De forskellige stemmer er gode, særligt Kenshins. Hans kvindelige seiyuu forstår virkelig at portrættere en ung mand, der er kold på overfladen, men alligevel har følelser inderst inde. Bifigurerne er også gode, og det faktum at man til en forandring faktisk får en del at vide om dem og deres situation, gør bare historien mere interessant.

Musikken i OVA’en kan man ikke klage over. Den er velkomponeret og stemningsfuld og passer glimrende til de enkelte scener. I de mere fredelige scener holdes den i en smuk orientalsk stil, mens den i det store opgør i episode 2 mindede mig om diverse amerikanske actionfilm. Ret fedt. Lydeffekterne gør deres til at få de, i forvejen, heftige kampscener til at blive endnu federe. Absolut på spillefilmniveau.

Ekstramaterialet er ganske godt. Vi får en rigtig fed trailer for OVA’en, nogle gode tekstbiografier om hoved- og bipersoner og en gennemgang af den historiske baggrund. Sidstnævnte er virkelig interessant og jeg vil absolut anbefale at man læser den. Første gang jeg så de to episoder, var det lidt svært at følge med i de forskellige fraktioners indbyrdes konflikter og hvad deres mål var. Efter at have læst baggrunden for det hele, forstod jeg meget mere da jeg så episoderne for anden gang.

ADV har virkelig fået en åbenbaring, da de skulle vælge coveret til æsken. OVA’en har været udgivet på VHS med to forskellige covers: En dubbet version med titlen Samurai X og en subbet med originaltitlen Rurouni Kenshin. Hvilket cover skulle man så bruge til dvd’en? ADV valgte begge. På æskens forside er der et pænt, men også lidt kedeligt billede af Kenshin med Samurai X-titlen. Tager man coveret ud og sætter det i med vrangen udad får man det originale japanske Kenshin-cover. Det er et smukt billede af Kenshins og Tomoes første møde i regnen, og det er på enhver måde bedre end det amerikanske cover. Det første jeg gjorde da jeg fik discen, var at hive coveret ud og sætte det i med den japanske forside. Sådan kommer det til at sidde fremover.

Er der overhovedet noget at kritisere ved denne udgivelse? Kun én lille ting. Overførselen<ord:overførsel> er ikke helt fejlfri i de meget mørke scener. Det ses særligt i starten af episode 1 og slutningen af episode 2, men det er så kortvarigt, at det ikke trækker ned i vurderingen. Bortset fra nogle få steder er overførselen meget flot, især i scener med mange lyse farver taber man helt pusten.

Kenshin OVA’en er en fantastisk fortælling mange nok vil blive begejstret over, hvad enten de er fans af serien eller ej. Nogle vil nok blive skuffede over at der ikke konstant er action, men det er jo netop ikke det historien drejer sig om. I denne, den første ud af to discs, præsenteres vi for en meget spændende historie krydret med flotte kampe, og det lover godt for den næste disc. Den er allerede udgivet og det kan kun gå for langsomt med at få den. Det er lidt af en satsning at give den seks stjerner efter kun at have set de første to episoder, men denne disc fortjener det virkelig og jeg har fuld tillid til at Rurouni Kenshin OVA 2: Betrayal holder standarden.

Udover TV-serien og OVA’en findes der også en film, der efter sigende er en blanding af de to. ADV har rettighederne til den og ifølge dem, så skal den nok komme på dvd. Da jeg spurgte hvornår, sagde de “snart”. Lidt vagt, men en gang næste år virker ikke urealistisk. Bring it on.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.