Tarzan – Collector's Edition

5 out of 6 stars

Tarzan er allerede anmeldt en gang før her på Geek Culture (biografversionen), så i denne anmeldelse vil jeg hoppe let og elegant hen over handlingen og koncentrere mig om dvd’ens overførsel, lyd og ikke mindst ekstramateriale. Da filmen også findes i en “normal edition”, vil jeg især koncentrere mig om ekstramaterialet og se på hvor meget ekstra man får i forhold til den første udgivelse af Tarzan på dvd.

Det første man lægger mærke til er coveret. Væk er det pæne, men lidt for familievenlige cover fra den første Tarzan dvd. I dets sted finder man, en farveløs blyantsskitse af Tarzan på en sandpapirfarvet baggrund. Helt klart et mere råt look, der passer meget bedre til en collector’s edition. Det er jo ikke børnefamilierne, der køber denne udgave (hvis de gør har de for mange penge).

Åbner man æsken finder man to discs. Disney er så småt ved at gøre det til en vane med deres nye udgivelser, at udgive dem både i normale og 2-disc sets. De gjorde det med A Bug’s Life og der er forlydender om, at det samme vil ske for begge Toy Story film. Ingen protester herfra.

DISC 1:

Her finder vi hovedattraktionen: Filmen. Lad det være sagt med det samme, Dette er den bedste overførsel en tegnefilm nogensinde har fået! Der er intet at kritisere. Alt ser simpelthen så godt ud, at det er til at få tårer i øjnene af. Filmen foregår i en jungle og animatorerne har gjort brug af en masse flotte lyse farver. Her på denne dvd kan man virkelig se at en flot film, når den får den rette behandling, har mulighed for at blive endnu flottere.

Jeg så den ved premieren i Imperial og gik hjem bagefter med erindringer om ufatteligt flotte baggrunde og animationer. Alligevel blev jeg forbløffet over, hvor godt Tarzan arter sig på dvd. Disney skal også roses for at have indspillet filmen med en bitrate, der bestemt er højere end gennemsnittet blandt tegnefilm (omkring 7,5 gennemsnitligt). Det er nok en af de vigtigste grunde til, at filmen ser så godt ud. Filmen er som en af de første fra Disney anamorfisk (kun Bug’s Life har fået samme behandling), så ingen burde kunne klage over noget for en gangs skyld.

Lyden er lidt overraskende 5.0 Dolby Digital. Subwooferkanalen er dog ikke gået tabt i løbet af produktionen af discen. Filmen blev nemlig oprindeligt lavet til biograferne uden den. Lidt mærkeligt, da filmen jo indeholder en masse rytmisk musik, hvor .1-kanalen jo ville have været et plus. Men som man siger, “Disney works in mysterious ways”. Udover den (synes jeg) suveræne musik fra Phil Collins side, har Tarzan nok det mest aggressive lydspor blandt de Disney dvd’er, der er udgivet på nuværende tidspunkt. Det skyldes, at filmen nok også er den mest actionprægede Disney endnu har lavet (muligvis reviderer jeg min opfattelse, når Toy Story 2 kommer på dvd). Har man 5.1 lyd derhjemme vil man med garanti ikke blive skuffet. Jeg har, indtil videre, kun stereo og jeg kunne alligevel godt høre, at det var et suverænt surroundlydspor.

Sevom det primære ekstramateriale befinder sig på disc 2, indeholder disc 1 også en pæn stak. Først har vi audiokommentarspor med produceren Bonnie Arnold og instruktørerne Kevin Lima og Chris Buck. Herefter har vi en “Read-Along”, hvor man kan læse filmens historie, mens man ser på billeder fra den. Hvis man vil, kan man også få den læst højt for sig. Et lille triviaspil er det også blevet til. Her skal man besvare spørgsmål relateret til filmen, der rangerer fra typen “et spædbarn kunne svare på det!” til “hvor fanden skulle jeg vide det fra!?!”.

Nu kommer så min personlige favorit: Traileren for en af Disney’s næste film, Dinosaur. Traileren er ikke en egentlig trailer. Rent faktisk får man filmens første 4 minutter sammenhængende! Ingen krydsklip her. Det er en appetitvækker af dimensioner kan jeg hilse og sige. Den skal opleves, så jeg vil ikke sige andet end, at den ser ud til at blive den flotteste film nogensinde. Den har premiere i de amerikanske biografer i denne måned.

Af det mere ligegyldige ekstramateriale kan nævnes et fransk og et spansk lydspor. Her er det forresten også Phil Collins, der har indsunget sangene. Ret flot når man tager i betragtning, at manden ikke taler sprogene selv. Filmen har også nogle dvd-rom ting: Weblinks og en demo for pc-spillet.

Alt det hidtil nævnte kunne man også finde på den første udgave af Tarzan. Den eneste tilføjelse er, hvad Disney kalder “Descriptive TheatreVision For The Visually Impaired”. Det går i sin enkelhed ud på at gennem filmen er der en stemme, der beskriver alt hvad man ser og fortæller alt hvad der sker, så blinde kan øh… det rette ord må vel være “opleve” filmen. Et prisværdigt initiativ jeg bestemt aldrig har set før.

DISC 2:

Menusystemet på denne disc er holdt i en enkel og overskuelig stil. Ingen underlige forgreninger, der gør at man taber overblikket. Dejligt. Fra hovedmenuen får man adgang til følgende hovedpunkter: “History & Development”, “The Music of Tarzan”, “Story & Editorial”, “The Caracters of Tarzan”, “Animation Production” og “Publicity”.

History & Development: Vi starter her med en fin dokumentar om hvordan Disney fik idéen til at lave filmen. Vi hører en del om hvordan den Tarzan, forfatteren Edgar Rice Burroughs oprindelig havde forestillet sig, skulle være og hvordan den nye film er tro mod hans idé. Vi ser en række af tidlige malerier og tegninger, der illustrerer de indledende forsøg på at finde ud af hvordan personerne og miljøerne skulle se ud. I det næste ser vi hvordan animatorerne rejste til Afrika, for at lave skitser af dyrene, junglen og i det hele taget for at få idéer til filmen. Til sidst er der, i tekstform, historien om Burroughs karriere og lidt om de forskellige filmversioner, der er blevet lavet i tidens løb.

The Music of Tarzan: Her har vi interviews med Phil Collins, hvor han fortæller om, hvordan det var at komponere musikken og sangene til filmen. Derefter er der nogle klip med Phil Collins under optagelserne af sangene til de tyske, spanske, franske og italienske versioner af filmen. Det er virkelig interessant at høre. Så er der Collins musikvideoer til sangene “You’ll Be In My Heart” og “Strangers Like Me”. Der er også klip fra optagelserne til den poppede udgave af nummeret “Trashing The Camp” med Collins og gruppen ‘N Sync. Til sidst er så en af mine favoritter: Phil Collins sangdemoer. Her kan man høre hans tidlige udgaver af sangene. De er alle lidt anderledes end de endelige udgaver og der er da også en enkelt, der slet ikke kom med. Sidstnævnte er faktisk ret god.

Story & Editorial: Først ser vi historien tage form af story boards. Vi får filmens handling i tekstform med de allertidligste illustrationer, der blev lavet. Der er også en sammenligning mellem filmens start i story board form og i den færdige version. Skærmen deles op i to halvdele, så man kan se begge udgaver samtidig. Meget smart fundet på. Til sidst er der mulighed for at se story boardsene til nogle scener, der aldrig kom med i filmen. Den ene er en alternativ slutning, der virkelig ER alternativ (tro mig)!

The Characters of Tarzan: Her er der interviews med producerne og animatorerne, der præsenterer alle hovedpersonerne. For både hoved- og bipersonerne gælder det, at man her kan se på stills af alle de skitser der blev lavet af figurerne inden de endelige versioner blev udformet.

Animation Production: Her har vi nok det mest interessante materiale på discen. Vi starter i den lette ende med stills af tegninger og malerier, der har givet tegnerne ideér til filmens personer og miljøer. Derefter ser vi på de første farvebaggrunde, der blev lavet, som så småt giver en idé om hvordan de færdige baggrunde vil se ud. Så er der et par dokumentarer, der går i dybden med brugen af “Deep Canvas”-teknikken; det stykke software animatorerne brugte til at lave 3D-baggrunde. Det er virkelig guf det her! Et lille program, der fortæller, at animationen blev udført af studier i hver sin ende af verden er det også blevet til. Til sidst er der en meget interessant gennemgang af processen fra skitser til færdig scene; scenen hvor Tarzan indser, at Jane er samme art som ham selv, bliver vist med “angle” funktionen slået til. Der er fire forskellige trin i produktionen, som man kan se scenen på. Ved at trykke på sin angle knap på remoten kan man skifte undervejs til næste trin i processen. Ret lækkert.

Publicity: her kan man se på stills af de amerikanske biografplakater og de internationale. Her er også 3 forskellige trailere til filmen. Nr. 1 er nok min favorit.

Menuerne på discen er animeret på en diskret men stilfuld måde. Det hele er lavet som en bog man bladrer i og de forskellige sider er meget stemningsfulde med stregtegninger, der veksler af sig selv. Der er også junglelyde i baggrunden og skygger og lys, der spiller hen over siderne. Godt arbejde, Disney.

Tarzan – Collector’s Edition er en utrolig omfattende udgivelse, der bør kunne stille enhver animationfan tilfreds. Filmen er utrolig morsom, flot og indeholder alt hvad hjertet begærer af ekstramateriale. Har du ikke allerede købt den almindelige udgave, så køb denne. Man får meget mere for pengene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.