Earth Defense Force 2017 Portable

EDF2017P_3D_F-noscale6 out of 6 stars

En bunke onde aliens angriber jorden ved hjælp af myrer og edderkopper på størrelse med biler, enorme robotter, ufoer og andet stads, og imellem dem og den totale udryddelse af menneskeheden står du, 60 levels, 5 sværhedsgrader og over 400 forskellige våben.

Man starter med et usselt maskingevær og et fesent raketstyr, men hen imod slutningen af spillet, på de højere sværhedsgrader, har man avancerede og ekstremt destruktive våben, der kan splatte horder af insekter ud med enkelte, velrettede skud. Det er sådan set hele pointen med Earth Defense Force.

Man erhverver sig nye våben og kraftigere armor (beskyttelse – som bare er et tal; der er ikke noget udstyr at holde styr på) ved at samle ting op fra bekæmpede fjender. Det giver ingen mening at en gigantisk edderkop fra det ydre rum render rundt med en taske fyldt med maskingeværer – men der er ikke ret meget, der giver mening i Earth Defense Force. Det handler om den rendyrkede arkade-oplevelse, hvor det gælder om at være underholdt og så må meningen vente udenfor.

Det vrimler med insekter i Earth Defense Force-spillene, og det er en helt speciel fryd i at sende 20 missiler ind i en kæmpe flok insekter og se dem sprøjte ud i alle retninger. Man kan sige meget surt om et remake af et billigt spil med flade teksturer, latterlig animation, cheesy skuespil og kedelige menuer. Men alt kritik er fuldstændig ligemeget, når skærmen bliver oplyst af eksplosioner på størrelse med højhuse, mens myrer og edderkopper myldrer indover storbyens gader, bygninger styrter i grus, ufo’er skimmer lavt over tagene, soldaterne råber opildnende til hinanden og man bare sidder med det størst tænkelige smil plastret udover hele ansigtet, og glemmer at blinke med øjnene fordi der sker så meget hele tiden. Earth Defense Force 2017 Portable er sjovt, og så vil jeg skide på, at der findes langt pænere spil derude.

De fem sværhedsgrader hedder Easy, Normal, Hard, Hardest og Inferno. På de to første kan man bare vade ind i mængderne med hænderne fulde af våben og skyde løs. Man har naturligvis uendelig ammunition, selv de største raketstyr. Det her er ikke et overlevelsesspil, hvor hver kugle tæller. Det er bare ren og ufortyndet destruktion på den store skala. Gå uden om et lejlighedskompleks, siger du? Da ikke, hvis det er nemmere at smadre det og gå igennem ruinerne.

Når man kommer til Hard skal man til at tænke sig lidt mere om, og når turen så går videre til Hardest og Inferno, kan man tit finde sig selv og sin partner i lange diskussioner om, hvordan vi bedst får udryddet edderkoppe-reden ved floden inden robotterne går i land og regner plasmadød ned over os. For selvom Earth Defense Force er sjovt alene, bliver det først alvorligt underholdende, når man spiller sammen med andre. Humlen er nemlig, at selvom spillet byder på over 400 våben, kan man altid kun have to af dem med ind på en bane. Valget af våben er altafgørende på de højere sværhedsgrader, og med flere spillere kan man have flere våben med ind på en bane. Det tvinger spillerne til at spille kooperativt og vælge et miks af våben, der komplimenterer hinanden. Den ene tager maskingevær og missiler, den anden finskytte-gevær og sentry guns. Hver især ville de aldrig kunne klare sig med de våben, men sammen er de en dødbringende cocktail. Man er også tvunget til hele tiden at kommunikere med hinanden, fordi man hele tiden har brug for hinanden.

Earth Defense Force 2017 var et mesterværk på Xbox360 tilbage i 2007. Stort set alt i det spil var perfekt balanceret, og bortset fra et par ligegyldige baner og lidt slow-down når ting virkelig sprang i luften, er der ikke en finger at sætte på det. Tilmed var det billigt – og er det stadig i Microsofts online-butik, hvor jeg sidst så det til 120 kroner (og købte det, så jeg ikke behøvede at finde skiven frem mere). Der var desværre ingen online multiplayer, men det er også sjovere at sidde i stue med sin medspiller, hvis det kan lade sig gøre.

Jeg har haft en Vita med Earth Defense Force 2017 Portable liggende i skuffen i et års tid, men synes ikke at den lille skærm passer sammen med de rå mængder destruktion, som spillet byder på, og fik aldrig spillet mere end et par baner. Men så kostede PlayStation Vita TV pludselig kun kr. 299, og  skete der noget: Spillet kom op på 50 tommer og jeg var fuldstændig solgt. Igen.

 

Earth Defense Force 2017 Portable er en ret tro kopi af Xbox360-spillet. Teksturer er lidt fattigere og man kan ikke se helt så langt ud i horisonten, som man kan på Xbox360. Men det er det eneste negative at sige om denne version, for på plussiden er der godt nok to dejlige ting at berette om:

1: Der er online-multiplayer, enten Ad Hoc i samme lokale eller over Internettet. Op til fire spillere kan smadre løs på samme tid, og det kører imponerende godt. Der er ikke nogen voice chat på PlayStation Vita TV, så man må klare sig med FaceTime eller Skype (et BlueTooth-headset skulle efter sigende også fungere), men det fungerede også helt fint. At multiplayer nu foregår online betyder, at hver spiller får hele sin skærm for sig selv og at nu kan være flere om løjerne. Sandlot har yderst genialt sat begrænsninger på alle baner (undtagen på Inferno-sværhedsgraden) i forhold til hvilke våben, man kan have med, og hvor meget armor, man kan iføre sig. Fjendernes hårdhed skalerer også op i forhold til anstallet af spillere, og ud over at udjævne niveauet mellem spillerne, giver disse tiltag en reel udfordring for alle spillere; også veteraner, der er vant til at vade ind og smadre alt.

2: Pale Wing er kommet med. De andre spil i Earth Defense Force-serien har budt på to forskellige spilbare soldater: Storm, som er en almindelig fodsoldat, og Pale Wing, som er en lyshåret pige med en jetpack på ryggen. Pale Wing er en helt ny dimension i spillet, fordi man nu kan flyve henover bygninger, placere sig på et tag og lade døden komme fra oven, som den bør. Hun har sit helt eget arsenal af 170 helt nye våben, så med Storms 235 (de smed lige 64 nye ind i Portable-udgaven), tilbyder spillet altså i alt 405 forskellige våben! Man kunne foranlediges til at tro, at Pale Wing ville dominere spillet, men i endnu en genistreg har Sandlot balanceret hende helt perfekt: Hendes jetpack og våben bruger samme energikilde, der kun lades op, når hun hverken flyver eller skyder. At spille med hende er dermed et konstant trade-off mellem mobilitet og destruktion. Da hendes armor er meget lavere end Storm (og et armor-drop kun tæller det halve i forhold til Storm), er hun farlig at gå i nærkamp med – selvom det er besnærende, da nogle af hendes kortdistance-våben er blandt spillets kraftigeste.

Sandlot ramte alle de rigtige knapper, da de lavede Earth Defense Force 2017 til Xbox360. Nu har de genudgivet dette perfekte spil i en stærkt udvidet version med over dobbelt så mange våben, online multiplayer for op til fire spillere, 10 nye baner og en ny karakter, der gør spillet til en helt frisk oplevelse. Det er ikke længere en budget-titel, men for kr. 229 får man så mange timers underholdning ind i huset, at det næsten ikke er til at overskue. Vi har spillet over 100 timer nu, og jeg har vænnet mig til at spille det på Vitaen, men jeg synes stadig spillet fortjener en stor skærm at folde sig ud på. Hvad end man spiller det på, er Earth Defense Force 2017 Portable det mest skamløst sjove skyd-alle-og-smadr-alt-spil, jeg nogensinde har prøvet.

3 tanker om “Earth Defense Force 2017 Portable

 • 18. juli 2016 at 21:03
  Permalink

  EDF 4.1 kommer på Steam i dag. Rygter siger der skulle være introrabat for de hurtige. Har ikke spillet EDF siden Xbox360 – håber det er nogenlunde optimeret så man kan myrde myrer og robotter uden at frame raten går i gulvet.

  Svar
  • 23. juli 2016 at 8:42
   Permalink

   Det er rigtig godt. Har spillet omkring 7 timer i co-op nu, og det er silky smooth selv på min efterhånden aldrende Core-i5 med GTX 670. De har skruet op for stort set samtlige knapper, så normal-sværhedsgraden ligner Inferno med myrer og edderkopper, der styrter rundt i helt utrolige antal. Det her er – ind til videre – klart det bedste EDF udgivet til dato. Der er 30% rabat på spillet indtil d. 26. juli, tror jeg.

   Svar
 • 23. juli 2016 at 12:23
  Permalink

  Ok, købt. Jeg kører med 225% zoom fordi jeg kører det på et 4K tv. Ellers kan jeg ikke se noget for lænestolen. Det smadrer dog al tekst i spillet, så jeg er nødt til at sætte skalering til 100% og reboote for at spille.

  Derudover startede den i en eller anden obskur opløsning 1366×768, der hverken er fugl eller fisk. Hvis jeg ændrede det til noget andet skalerede den ikke billedet, men det blev løst ved at dlippe den frem og tilbage mellem fuld skærm og vindue.

  Men så spiller det også. 4K@60Hz uanset hvad der sker på skærmen. Det er på ingen måde pænt, men det er mindre grimt end jeg havde frygtet. Især splattereffekterne har stor nytte af den høje opløsning.

  OBS: der er en del snak om at spillet kører elendigt / slet ikke på AMD systemer. Husk at Steam tilbyder penge tilbage inden for de første to uger og under to timers spil.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.