Serial Experiments Lain vol. 2: Knights

5 out of 6 stars

Med de næste tre episoder af Lain under bæltet kan jeg roligt sige, at serien holder tempo, spænding og mystik i højsædet. Lain har bygget sit værelse om til en supercomputer med flydende køling, og er nu i stand til at oversætte sin virkelige person til en Wired-entitet. I Wired er Lain langt mere fattet end i virkeligheden; det er virkelig her, hun hører til. I virkeligheden er hun konstant forvirret over ting omkring hende, hvilket er ret forståeligt: Hendes søster bliver disintegreret og overtaget af en kopi, hendes forældre er evigt underlige og muligvis slet ikke hendes forældre, hun bliver opsøgt af mystiske organisationer – og hvad med hende selv? Sprøgsmålet brænder tydeligere end før: Hvem er Lain? Svaret ligger i The Wired.

Der er spoilere i nedenstående. Beware.

Som i de første fire episoder, er det Lains skolekammerater der holder os i hånden undervejs i det komplekse plot. De er de eneste normale mennesker i serien og de prøver, som os, at få styr på alle de små plotelementer.

En religion født i Wired begynder at bløde igennem til den virkelige verden. Lains søster bliver udsat for mareridstagtige oplevelser, der får gåsehuden frem uden problemer. Knights-gruppen begynder at spille en central rolle i handlingen, men netop som vi tror vi ved, hvem de er, drejer plottet i en ny og underlig retning.

Det er rart at se den underdanige Lain træde ind i Wired: Her er hun tilbedt af masserne og ved præcis, hvad der foregår. Hen mod slutningen får man forstærket mistanken om, at virkelighedens Lain slet ikke findes, men er en projektion fra The Wired, der endnu ikke selv er klar over det.

Disse tre episoder binder fint knuder på mange af de løse plotender fra de foregående fire episoder – og introducerer lige så mange nye. Serien balancerer stadig på grænsen mellem tilbundsarbejdet genialitet og et “style piece” uden retning. Hvis de resterende episoder kan slutte serien af på en fornuftig måde, er den intet mindre end et mesterværk. Tager man koncepterne fra The Matrix, fjerner actionelementerne og kryder med William Gibson, har man Lain. En hjerneknuser, der virkelig vækker eftertanken om, hvad Internet i yderste konsekvens kan blive til.

The Wired is an uppler layer of the real world.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.