Serial Experiments Lain vol. 1: Navi
Da vi møder Lain er hun en pige, der går i 8. klasse. Hun har ikke mange venner og holder sig mest for sig selv. En dag begår en pige i parallelklassen selvmord. Det er ikke så uhørt i Japan; men det begynder at blive underligt, når klassekammeraterne får e-mails fra den døde pige. “I just abandoned my body, I still live here. Come to the Wired”.
Serial Experiments Lain beskrives bedst som The Matrix blendet ind i Twin Peaks krydret med William Gibsons Count Zero. Serien er ladet med mystik og symboler, der sætter hjernen i overdrive på ingen tid. Plottet er ikke svært at følge, den største udfordring ligger i at dekode Lains verden.
Grænserne mellem The Wired og den virkelige verden er udviskede. Lain oplever nogle uhyggelige cross-overs mellem de to verdener (hun tager det forbavsende roligt, hvis jeg var hende havde jeg ikke sovet i to måneder efter det hun ser!). Man forventer de særeste ting, da man aldrig ved hvilken verden, man befinder sig i.
Den virkelige verden er vist surrealistisk. Lyset er mange gange stærkere end normalt, skyggerne er blodige og personerne opfører sig distanceret og køligt. Lains mor siger stort set aldrig noget, hendes far roder konstant med computere og hendes søster er underligt kuet. Det mest naturlige menneske i serien er Lain selv, selvom man i løbet af serien undrer sig mere og mere over, hvem hun egentlig er og hvorfor så mange kender hende.
Computere og kommunikation er det gennemgående tema i Lains verden – både den virkelige og The Wired. Alt er koblet sammen. Mennesker, maskiner, døde, levende og noget, vi endnu ikke kender.
Serien er fyldt med computeranimation, men i stedet for at række animatorerne en hjælpende hånd, som man så ofte ser, spiller CGI en aktiv rolle i serien. Der er udvist enorm fantasi og kreativitet i sekvenserne, der er fyldt med smuds og støv på en måde der gør dem mere virkelige end Lains rigtige verden.
Der er gjort så meget rigtigt med Lain. Bedst af alt er den mystik, der omgiver det hele. Vi bliver hele tiden vist lidt mere, end vi kan forstå, der tales direkte til vores underbevidsthed. Meget bliver forklaret undervejs. Når man genser de første afsnit (hvilket man har lyst til med det samme) forstår man pludselig mange af de ting, der bare var underlige før. Alt er koblet sammen. Navi indeholder de første fire af i alt 13 episoder og hvis resten af serien kan holde niveauet bliver den en klassiker på højde med Akira.
Serial Experiments Lain er mere end noget andet et bevis på, at Anime er et medie for sig. Jeg kan ikke forestille mig spændingen og uhyggen realiseret på samme måde i en rigtig film med skuespillere. Lain har ikke kæmperobotter eller søde piger med enorme øjne og er bestemt ikke en film for børn. Pioneer har sat en “16 up”-mærkat på æsken, og jeg tilslutter mig holdningen. Børn vil ikke fatte to sekunder af det her; vi voksne kan til gengæld sidde med åben mund og blive dybt imponerede over en historie, der umuligt kan realiseres bedre.
Close this world. txEn eht nepO