Tenchi The Movie 3: Tenchi Forever

5 out of 6 stars

Der er få ting man aldrig kan få nok af. Jeg må se det i øjnene og erkende mit alkoholiske forhold til Tenchi Muyo. Jeg kan ikke sætte fingeren på præcis hvad det er, der gør mig afhængig og opslugt; om det er Ryokos sensualitet gemt bag den hårde facade? Tenchis jordnære fattethed og indre ro? Sasamis sprudlende humør og ægthed? Kiyones drøm om at være mere? Mihoshis utrolige held og dumhed? Washus humor og frække udstråling? Aekas sårbarhed og servilitet? Yoshos gådefulde, grå eminence?

Eller er det universet, de lever i? Tenchi, hans far og morfar bor i noget der svarer til det mørke Jylland, dyrker jorden og passer en familiehelligdom. På meget kort tid er de omgivet af smukke kvinder fra det ydre rum, Tenchis morfar viser sig at være 700 år gammel, Tenchi selv er kronprins til et fjernt galaktisk emperium, Ryoko er en eftersøgt rumpirat, Washu er universets største videnskabskvinde (men bange for at være voksen), Ryo-ohki er et kryds mellem en kanin og kat, men kan blive til et rumskib når hun vil.

Piller man enkelte dele ud af ovenstående lyder det fuldstændigt åndssvagt, barnligt og tilfældigt. Hopper man ind midt i et afsnit af en given Tenchi-serie uden at kende universet, vil man ryste på hovedet og gå væk igen. Men giver man sig tid til at forstå universet og ikke mindst personerne forstår man måske også, hvad der gør Tenchi så enestående.

Personerne lever i det univers, de er blevet kastet ind i. De er ikke skuespillere på en scene, de er ikke comic sidekicks i en Disney-produktion for børn. De er rigtige, levende mennesker med alle de små problemer, kampe, sejre og nederlag, der også præger vores hverdag. De har følelser, de bliver glade, de græder, de er lykkelige, de længes. Sæt den slags mennesker i et univers, hvor næsten alt er muligt, og se dem flytte grænserne for dig. Erstatter man de konventionelle rammer med nogle nye, bliver personernes handlinger så langt mere udtalte og forståelige.

Tenchi Forever er en spillefilm. Som de to foregående, Tenchi Muyo in Love og Daughter of Darkness, er den mere alvorlig end TV-serierne og OVA-serien. Tenchi Forever er et dybt seriøst drama, der sidder i dig længe efter rulleteksterne. Hvis du kun kan lide Tenchi-universet fordi det er skægt at se Washus seneste opfindelse detonere halvdelen af Okayama, skal du nok ikke se Tenchi Forever. Hvis du derimod kan nikke genkendende til mine indledende kommentarer, vil du elske denne film.

Før jeg selv fik set Tenchi Forever var jeg så uheldig at læse en del spoilers rundt omkring. Jeg vil ikke formindske din fornøjelse ved selv at opleve filmen, så gennemgangen af handlingen herunder er minimal.

Efter endnu et slagsmål mellem Aeka og Ryoko, stikker Tenchi af op i bjergene, men han kommer ikke tilbage. Hele husholdningen begynder at lede efter ham, men uden held. Sasami tager til Jurai, Kiyone og Mihoshi infiltrerer The Science Academy, Washu murer sig inde i sit interdimensionale laboratorie og Aeka og Ryoko tager til Tokyo for at lede efter ham. Efter et halvt års forgæves søgen, hvor alle er ved at give op, begynder Tenchi at dukke op forskellige steder i Tokyo. Men hvorfor er han ældre? Og hvem er den pige, han er sammen med?

Tenchi Forever er ikke bange for at kopiere gennemprøvede koncepter; man finder mange gengangere fra de foregående film, men det er fuldt tilgivet: Denne film en en personfilm. For første gang kan Aeka og Ryoko holde op med at skændes og begynder at arbejde sammen og hjælpe hinanden, Tenchi opfører sig som en mand og tager beslutninger, Yoshos person uddybes, mere af hans fortid og egentlige grund til at han havnede på jorden for 700 år siden afsløres. Sasami, Kiyone, Mihoshi og Ryo-ohki er næsten ikke med (jeg hørte kun få “miaaaa!”), da filmen er et kærlighedsdrama og derfor fokuserer på Tenchi, Aeka, Ryoko og den mystiske Haruna.

Filmen har fået en del flak fra hardcore Tenchi-fans, der bestemt ikke bryder sig om at se ham opføre sig voksent og – uhh – gå i seng med en pige. En slags hænderne for øjnene og “lalalalala jeg kan ikke høre eller se noget og hvornår sprænger Washu noget i luften?”-reaktion på at se personerne opføre sig langt mere voksent og følsomt end tidligere.

Jeg synes det er vidunderligt at se karaktererne gro, vokse sig større og udvikle flere facetter og dimensioner end man kan overskue. Jeg kan ikke anbefale Tenchi Forever højt nok. Da dette angiveligt skulle være den sidste Tenchi-produktion, har Pioneer hældt masser af penge i den. Det har resulteret i storslået animation, superbt THX-certificeret lydbillede og en uovertruffen anamorphic DVD-overførsel. Anime har sjældent set så godt ud.

Husk, som med alt andet Tenchi, skal du se OVA-serien før du kan forstå et kvæk af denne film.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.