A Bug’s Life Collector’s Edition

6 out of 6 stars

Der er netop kommet endnu en udgave af Pixar’s A Bug’s Life på det amerikanske marked. Tidligere har vi kigget på den originale region-1 udgivelse og den nylige europæiske version. Disney har nu udgivet en Collector’s Edition med så meget ekstramateriale, at vi er nødt til at lave endnu en anmeldelse.

Jeg vil slet ikke komme ind på filmens handling, det klarer de andre anmeldelser fint. Jeg kigger kun på special features. Og – boy, oh boy – der er mange. Udgivelsen er spredt over to DVD’er i en lækker dobbeltpakning (a la den The Ten Commandments kommer i, for dem, der kender den). Eneste medfølgende litteratur er et kapitelindeks og en menuoversigt. Det er ikke nødvendigt med mere.

Disc 1 indeholder filmen i to versioner – en 4:3 full frame og en superb anamorphic widescreen. Full frame-versionen er faktisk til at holde ud at se på – Pixar har gjort et enormt arbejde med at flytte
“skuespillerne” og lave ekstra materiale i toppen og bunden af skærmen for at få det til at se godt ud på et almindeligt fjernsyn. Men i bund og grund er det en pan&scan-version, så en rigtig aficionado bør se den en gang, men holde sig til widescreen-udgaven.

Der er kælet for lydsporene. Der er hele fire forskellige: 5.1 surround, 2.0 music only, commentary af John Lasseter, Andrew Stanton (medinstruktør) og Lee Unkrich, 5.1 surround effects only. Kommentarsporet er veloplagt, informativt og fyldt med skæg trivia. Vidste du f.eks. at John Lasseter selv har lagt stemme til fluen, der flyver ind i den ultraviolette insektlampe?

Disc 2 er udelukkende bonus-features. Hvis du er fascineret af computeranimation som mig, kan du roligt belave dig på at være opslugt i et par timer eller tre mens du udforsker denne disc. Pixar har hele tiden planlagt at lave den, og derfor har de under hele det fire år lange produktionsforløb af A Bug’s Life samlet på materiale til denne “Super Genius Edition”, som de grinende kalder den.

Skiven er delt ind i “Pre-production”, “Production”, “Sound design”, “Release” og “Outtakes”. Sidst, men bestemt ikke mindst, er der også blevet plads til Geri’s Game, Pixars Oscarvindende kortfilm fra 1997. De ovenstående punkter er opdelt i et hav af undermenuer, der umiddelbart kan virke forvirrende men den røde tråd spindes fint igennem hele værket af John Lasseter og Andrew Stanton. De to har bænket sig i Pixars screening-room, hvor de sidder og fortæller om alle de ting, du kommer til at opleve på bonus-discen.

Man bliver båret igennem hele processen fra den første pitch til Disney (inkluderet med billeder og fuld tekst) til det endelige produkt. Vi kommer til at lære om Pitching, story-boarding, research (Pixar har bygget et lille videokamera, der kan komme tæt på insekternes verden. Disse optagelser var med til at danne den verden, filmen foregår i), design (med rigtig mange tegninger af alle insekterne, så vi kan følge hele evolutionsprocessen), voice casting, udvikling af nye computeranimationsrutiner til at håndtere den lille verden.

Der er også en spændende “progression demonstration”, hvor man kan bruge angle-funktionen på fjernbetjeningen til at se de forskellige stader af processen fra storyboard til endelig film.

Blandt de skæggeste ting på skiven er den lille film “Fleabie Presentation Reel”. Disney ringede til Pixar og sagde “vi skal lave en studio update, hvor vi gerne vil ha’ lov til at filme jer lidt og så kan I vise, hvor langt i er kommet med insektfilmen”. Pixar var ikke kommet meget længere end storyboarding, så de ville helst ikke ha’ Disney til at rende rundt og se skuffede ud. De fortalte Disney, at de selv ville producere en lille film, “And we did it the Pixar way”, siger Lasseter med et smil. Den er hylende skæg og man får helt lyst til at rykke teltpælene op, ta’ til USA og arbejde for Pixar – de ser ud til at ha’ det alt for sjovt der.

Begge sæt af de berømte outtakes er også med, men de er blæst op i fuld størrelse, uden rulletekster omkring. Der er mange detaljer man ikke bemærker i originaludgaven, fordi de er så små. Ydermere er der en lille featurette om dem. Personligt synes jeg at de outtakes er noget af det mest geniale, Pixar endnu har lavet. Som Thomas Schumacher (President, Disney Feature Animation) siger om det outtake, hvor P.T. Flea kommer til at banke hovedet ind i kameraet: “He leaves a little smudge on the lens. Not only is it an outtake that didn’t happen. There’s no lens! There’s no camera! That, to me, is humour inside humour”.

Der er så meget bonusmateriale til denne udgivelse af A Bug’s Life at jeg ikke kan gennemgå det hele her. Ud over ovennævnte bydes der på et væld af filmplakater, trailere og interviews. Hvis du interesserer dig for computeranimation generelt og Pixar specifikt, kan det ikke blive bedre end den genistreg, de har begået her. Jeg vil gå så vidt som at sige, at her har du grunden til at købe dig en (regionsfri!) DVD-afspiller.

Køb den billigst hos DVD Boxoffice. De sender gratis til hele verden og bliver sjældendt taget i tolden.
Besøg Disney’s officielle Bug’s Life side på www.abugslife.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.