Ayumi Hamasaki: Countdown Live 2000-2001

4 out of 6 stars
Ved nytårsskiftet holdt Ayumi Hamasaki en stor koncert for at fejre årtusindeskiftet. Showet udkom på DVD i onsdags og kan erhverves fra vore tegnebogstømmende venner hos CD Japan.

Med sædvanlig dramatisk sans er den enorme scene er bygget op som en kirke med store gotiske buer, og nede på gulvet finder vi den lille Ayu og hendes faste trup af dansere og musikere. Stilmæssigt minder denne koncert om Concert Tour 2000 vol. 2-DVD’en; der er ikke noget teatralsk show, blot Ayu, bandet og noget i retning af 50.000 fans.

Undervejs får vi set den lille pige i sølvdragt, rød latex med strutskørt og senere latexshorts. Selvom hun ikke er en danser, bevæger hun sig med en frækhed og selvsikkerhed, der naturligt får hende til at eje scenen. Denne koncert er uden tvivl den mest sexede jeg har set med hende.

Det hele er der – titusindevis af glade publikumer, en veloplagt Ayu, gode sange og flot show. Men koncerten mangler lidt personlighed. Hun holder et par taler undervejs, men forløbet virker forceret og uden plads til megen pjat. I betragtning af at den er optaget under nytårsaften – verdens største fest – lader den meget tilbage at ønske i den festlige afdeling. En enkelt gang bliver vi opmærksomme på at det er en nytårskoncert – “klokken er 23.58, min næste sang hedder Evolution, og jeg håber I kan lide den! Skal vi tælle ned sammen? 10.. 9.. 8..” – og så vender Ayu ellers tilbage til programmet og synger videre. Jeg forventede mere fest end koncert, men det får man bestemt ikke her.

Af de 16 sange på skiven bliver vi præsenteret for hele ni unikke – Starting Over, Duty, End of the World, Audience, Key, Girlish, Teddy Bear (teknisk set var den på den første koncert-dvd, idet den blev spillet under rulleteksterne, men denne gang ser vi den live i en meget bevæget udgave), den smukke og medrivende M og den noget anderledes Evolution. I sidstnævnte flirter Ayu med en hårdere og mere upoleret lyd med et rigtig godt resultat. Desværre viser hendes nyeste single Endless Sorrow at det kun var et flirt.

Som på Concert Tour-DVD’erne, har man også her leget med angle-funktionen. På to af numrene (Teddy Bear og Trauma) er der hele fem kameravinkler at vælge imellem. Teddy Bear-vinklerne er ikke specielt interessante, da det blot er fem kameraer rettet mod Ayu. Men på Trauma er det ret underholdende, idet et af kameraerne panorerer ud over publikum – de har næsten lært Trauma-dansen! Det er også spændende at se, hvor organiseret et japansk koncertpublikum er; de står pænt og danser på rad og række så man får flashbacks til myredansescenen i Antz. På et tidspunkt tænder publikum for nogle lyskegler og lur mig om ikke de er farvekodede så publikum i midten har blå og dem i siderne har grønne! Et eller andet sted tror jeg at japanerne ville have godt af at gå amok foran scenen til en Pantera-koncert.

Skiven er af den normale japanske DVD-kvalitet, der får mange vestlige udgivelser til at ligne børneværelsesproduktioner. Det er en dual layer-sag med et så knivskarpt anamorfisk billede at man skal passe på med at sidde for tæt på skærmen. Lyden er 48KHz liniær PCM – en tand bedre end CD-kvalitet, og det giver den i forvejen gode live-lyd endnu mere dynamik og dybde. Ekstramaterialet følger den japanske kotume – der er absolut intet, kun en statisk menu, hvor man kan vælge de enkelte numre fra. Det ville være rart med lidt behind the scenes eller et interview med Ayu, men når lyden alene fylder næsten 1GB på skiven, og da billedsiden næsten konstant ligger på 9,9 eller 10,0 Mbit/sek er det sandsynligt at showet fylder skiven til randen.

Koncerten er ikke så nærværende som Concert Tour 2000 vol. 2, men den er virkelig flot produceret, skiven er af teknisk referencekvalitet og med ni numre man ikke har set live før. Anbefales klart hvis du allerede har Concert Tour-DVD’erne og tørster efter mere med Ayu.

Der er billeder af Ayus forskellige outfits her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.